Το μανιφέστο της Playmate of the Year 2019, Jordan Emanuel

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την θεωρούμε ως την πλέον κατάλληλη να μιλήσει για τις παθογένειες της κοινωνίας μας.

Playboy Team

Από το Playboy Club της Νέας Υόρκης σε Playmate Δεκεμβρίου 2018 κι από εκεί σε Playmate of the Year 2019. Η Jordan Emanuel είναι εκπρόσωπος μίας διπλής μειοψηφίας στην Αμερική. Έγχρωμη αλλά και γυναίκα. Και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, την θεωρούμε κατάλληλη να μιλήσει για όλα εκείνα τα στερεότυπα που μαστίζουν την κοινωνία μας.

“Η Αμερικανική κοινότητα τοποθετεί τις γυναίκες σε γυάλινα κουτιά, και από όλες τις οπτικές, οι άνθρωποι αναρωτιούνται για τις επιλογές μας και τις ιδέες μας σχετικά με το πώς πρέπει κανονικά να είμαστε και πώς να φαινόμαστε. Μέσα στα δικά μας κουτιά,  βλέπουμε τις  αντανακλάσεις μας στο γυαλί απλά για να δείξουμε ποια είναι τα ελαττώματά μας και να “τεστάρουμε” τα συναισθήματά μας ως προς την ανεπάρκεια μας. Ως εκπρόσωπος μιας διπλής μειοψηφίας – μια μαύρη γυναίκα στην Αμερική – τονίζω τη σπουδαιότητα όλων των παραπάνω. Έτσι λοιπόν, όταν έχεις μία τεράστια δύναμη όπως το Playboy υποστηρίζοντας ανθρώπους που μοιάζουν σαν και εμένα, κυρίως όταν δεν ήταν κουλ ή αποδεκτοί, μπορώ να πω ότι είναι μία τεράστια αλλαγή του εν γένει life style.

Όταν με ανακάλυψαν, ήμουν το ένα από τα δύο Playboy Bunnies και ύστερα έγινα Playmate για τον μήνα Δεκέμβριο. Το να αναδειχθώ ως Playmate of the Year 2019,  μάλιστα έγινα η πρώτη Αφρικανο- Αμερικάνα που έφτασε  σε αυτό το κατόρθωμα, μ’ έκανε να νιώσω τεράστια τιμή. Το Playboy διαφήμιζε την πρώτη μαύρη Playmate τον Μάρτη του 1965,  πριν από  τα δικαιώματα ψήφου απονεμηθούν στους Αμερικανούς του έθνους μας. Αυτό το iconic brand, προωθεί τις πιο όμορφες και ελεύθερες γυναίκες, ώστε να δείξει στην Αμερική και τον κόσμο να μάθoυν ότι οι μαύρες γυναίκες βρίσκονται ισάξια ανάμεσα στο πλήθος. Αλλά η Αμερική, ως ολόκληρο έθνος, δεν είχε ακόμα αναγνωρίσει τους μαύρους ανθρώπους ως ίσους. Οπότε για μένα, το να φτάσω σε αυτό το κατόρθωμα τώρα –  όταν οι μαύρες γυναίκες είναι ανάμεσα στις λιγότερο επιθυμητές για να βγεις ραντεβού μαζί τους, όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να μας φέρονται σα να είμαστε πολύ καλές στο να κοιμηθούν μαζί μας και όχι στο να μας βγάλουν έξω, το ότι είμαστε αυτής της “κοψιάς” γκόμενες και όχι σύντροφοι, το ότι θεωρούμαστε ως τα φετίχ τους αλλά όχι ως ανθρώπινα όντα με αισθήματα, το ότι η μελανίνη στο δέρμα μας, μας κάνει λιγότερο ελκυστικές – είναι λοιπόν μια τιμή που για πάντα θα κρατήσω κοντά στην καρδιά μου, όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για όλα τα μαύρα κορίτσια που έχουν μείνει να αναρωτιούνται για την ομορφιά τους.

Σε ένα κόσμο όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να πάρουν αποφάσεις για τις ίδιες, χωρίς μια επίπληξη ή μια κριτική, το Playboy παρείχε μια πλατφόρμα ώστε να προωθήσει όχι μόνο μια ελεύθερη γυναίκα, αλλά παράλληλα να δείξει  και την εξυπνάδα της.  Είμαι μια γυναίκα με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Μαιάμι ως προς τη μετάδοση της δημοσιογραφίας, της μουσικής επιχείρησης και της ιστορίας των τεχνών. Αφιέρωσα την καριέρα μου για να δώσω ζωή σε εικόνες και για τη μετατροπή ιδεών σε ένα ψηφιακό περιεχόμενο. Αλλά η εξυπνάδα μου δέχτηκε αμφισβήτηση όταν το Playboy αποκάλυψε ότι ήμουν η Playmate του Δεκεμβρίου το 2018. Τότε ήταν που μια άλλη γυναίκα μου είπε ότι ήμουν λιγότερο έξυπνη γιατί είχα χρησιμοποιήσει το σώμα μου για να βγάλω χρήματα. Με εξέπληξε. Ήταν μια απάντηση που  δεν περίμενα, καθώς δεν έβλεπα τη συσχέτιση μεταξύ γύμνιας και εκπαίδευσης.

Είμαι μια γυναίκα που μπορεί να αντιμετωπίσει την κριτική για  όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να βοηθήσω τις υπόλοιπες γυναίκες να γίνουν από μόνες τους ελεύθερες. 

Για μια στιγμή, είχα ξεχάσει το γυάλινο περίβλημα στο οποίο είχα τοποθετηθεί, είχα ξεχάσει στο ότι ζούμε σε ένα μέρος όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι πολυδιάστατες. Μια γυναίκα δε μπορεί να είναι έξυπνη και ελκυστική, δυναμική και ευγενική, πνευματώδης και θηλυκή, μητέρα και αφεντικό και κυρίως όχι ένα σεξουαλικό δημιούργημα ανάμεσα στους άλλους αυτούς ρόλους. Αυτά τα σώματα στεγάζουν τα ίδια μέρη που μοιράζονται όλες οι γυναίκες. Μερικά από αυτά είναι για σεξουαλική λειτουργία, αλλά και αυτά είναι δημιουργία του σώματος, που τα κουβαλάει και φέρνουν μια νέα ζωή.  Τι ήταν σχετικά με το σώμα μου που έκανε να μοιάζει τόσο ντροπιαστικό που θα μπορούσε ξαφνικά να σβήσει ό,τι είχα κάνει και ό,τι έχω σκοπό να κάνω;

Εμπειρίες σαν αυτή με ενέπνευσαν να ιδρύσω μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται “Women With Voices”. Ήξερα ότι χρειαζόταν να υπάρχει ένας χώρος  όπου γυναίκες με οποιαδήποτε οικονομικά υπόβαθρα, οποιαδήποτε φυλής και ηλικίας θα μπορούσαν να μάθουν και να υποστηρίζουν ή μια την άλλη. Όταν οι γυναίκες βρισκόμαστε όλες μαζί και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας. Και αυτό μας ενισχύει  όλες.

Είμαι μια γυναίκα που υπέφερε από άγχος και κατάθλιψη. Μια γυναίκα η οποία, δουλεύει ενεργά για μια κοινωνική αλλαγή. Συχνά δέχομαι ερωτήσεις όπως “Πώς το να είσαι γυμνή, σε ενδυναμώνει; Πώς  τα μικρά κορίτσια θα μπορούν να σε κοιτάνε;” Η απάντησή μου: Εγώ εμψυχώνω τον εαυτό μου και τους άλλους μέσω του Women With Voices, του Playboy και με οποιασδήποτε άλλη διέξοδο με στόχο να ενισχύω τους ανθρώπους να ενωθούν, να μάθουν και να ακολουθήσουν αυτό που ξέρουν ότι μετράει για την καρδιά τους, γιατί είμαι μια γυναίκα με φωνή. Είμαι μια γυναίκα που είναι περήφανη για το σώμα της, για την σεξουαλικότητά της, για το μυαλό της, για την ικανότητά της να συμπονεί.

Και είμαι μια γυναίκα που μπορεί να αντιμετωπίσει την κριτική για όσο καιρό εξυπηρετεί στο να βοηθάει γυναίκες να γίνουν από μόνες τους ελεύθερες – και να μπορούν να σταθούν έξω από το γυάλινο κουτί τους με αυτοπεποίθηση”.