Μήπως είναι πολύ φτηνό να την «πειράζεις» στο δρόμο;

Προσοχή στο κενό ανάμεσα στην χυδαιότητα και τον ερωτισμό.

Δημήτρης Μανής

Η σκηνή σου είναι οικεία. Κάθεσαι κάπου με τους φίλους σου, περνάει μια όμορφη γυναίκα και κάποιος (είτε από δική σου παρέα είτε από άλλη) θα πεταχτεί και θα την «πειράξει», θα πει κάτι για το σώμα της ή θα εξωτερικεύσει τις σκέψεις που κάνει για εκείνη. Κάτι αντίστοιχο θα έχεις δει και στο δρόμο, με οδηγούς να ελαττώνουν ταχύτητα, να χαμηλώνουν το κεφάλι για να βλέπουν καλύτερα και από εκείνη τη θέση, που θα μπορούσε κάποιος να την παρομοιάσει με την πρηνή θέση του σκοπευτή, να γαζώνουν με χαρακτηρισμούς και σεξισμό.

Μη σου παριστάνω τον άγιο. Και εγώ το έχω κάνει (παλιότερα, σε μικρότερες ηλικίες)  και πιθανόν και εσύ. Επίσης, δύσκολα θα βρεις γυναίκα που να μην έχει βιώσει τέτοιου είδους παρενόχληση.

Ας το παραδεχτούμε, είναι φτηνό, χυδαίο και τρομερά προβληματικό για το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Θα θυμάσαι ότι πριν από κάνα χρόνο, πέρασε νόμος στη Γαλλία σύμφωνα με τον οποίο το πείραγμα στο δρόμο είναι ποινικά κολάσιμο και όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω θα πληρώνουν πρόστιμο από 90 έως 750 ευρώ.

«Ρε μεγάλε, ποιο είναι προβληματικό; Το κομπλιμέντο; Το καμάκι; Θες να μας τρελάνεις;»

Όχι, προφανώς, δεν έχω τέτοια πρόθεση. Όμως αντιλαμβάνεσαι ότι κομπλιμέντο από κομπλιμέντο διαφέρει, όπως και βλέμμα (προς μία γυναίκα) από βλέμμα διαφέρει. Είναι άλλο πράγμα ο θαυμασμός, είναι κάτι υπέροχο και μυστηριώδες να σου ασκεί έλξη ένα γυναικείο σώμα, είναι απόλυτα θεμιτό ο ερωτισμός να μην ακολουθεί κανόνες savoir vivre στην έκφρασή του –όταν το πάθος και η καύλα έχουν την πρωτοκαθεδρία, τότε οι κανόνες καλής συμπεριφοράς πάνε περίπατο-, είναι εξίσου θεμιτό να ποθείς και να θες νιώθεις ποθητός, να θες να τραβάς πάνω σου βλέμματα, και είναι κάτι εντελώς άλλο να θεωρείς ότι αυτό το σώμα που θαυμάζεις είναι κάτι που σου ανήκει, είναι δικό σου, μπορείς να πεις ό,τι θες, όπως θες επειδή, όταν επειδή μπορείς να το κάνεις, επειδή εσύ εκείνη τη στιγμή βλέπεις ένα κομμάτι κρέας. Και ναι, ακόμα και αν εκείνη θέλει να νιώσει ότι την κοιτάνε επειδή είναι ωραία, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δικαιούσαι να την πειράξεις.

Είναι άλλο πράγμα ο θαυμασμός και είναι κάτι εντελώς άλλο να θεωρείς ότι αυτό το σώμα που θαυμάζεις είναι κάτι που σου ανήκει.

Ναι, ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει με τρομερή αμηχανία σε όλα αυτά. Από τη μία έχουμε το αίτημα των γυναικών για περισσότερη χειραφέτηση και ενδυνάμωση της παρουσίας τους και από την άλλη νιώθεις ότι κυκλοφορούν παντού τύποι με μεζούρες και μετράνε πόσο σεξιστικό είναι τάδε σχόλιο ή πόσο mansplaining κάνει το τάδε άρθρο ή δείνα ταινία. Έχουμε φτάσει στα πρόθυρα ενός εντελώς άκαυλου νεοπουριτανισμού –και αυτό ίσως να είναι το λιγότερο κακό, μπροστά σε κάτι που μπορεί να μοιάζει με την εκ των προτέρων ποινικοποίηση του ερωτικού βλέμματος.

Κι όσο και αν ο στόχος της γαλλικής νομοθεσίας δεν είναι αυτός, αλλά να δείξει πώς το γαλλικό κράτος θα επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα όπως η κουλτούρα του βιασμού, δεν παύει να είναι κάπως δυσλειτουργικό όλο αυτό.

Και δηλαδή, αν κάποιος εξαπολύσει έναν σεξιστικό εμετό, αλλά παρόλα αυτά αυτό κολακεύσει την κυρία, τότε όλα είναι καλά;

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Ζούμε στη χώρα όπου πριν από μερικές μέρες το κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» ξεκίνησε μια καμπάνια κατά της έμφυλης βίας, επειδή ακόμα και σήμερα πολλές τυπικές “ανδρικές” συμπεριφορές την εδραιώνουν και την αναπαράγουν.

Καταλαβαίνεις, αυτά δεν είναι αστεία πράγματα. Πρέπει να σταθούμε με θάρρος απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Και αν σηκώσουμε το βλέμμα μας έξω από τον μικρόκοσμό μας, θα διαπιστώσουμε ότι ζούμε στον κόσμο όπου ο Donald Trump όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση απάντησε ότι οι γυναίκες αυτές είναι πολύ άσχημες ώστε να μπει στον κόπο να τις παρενοχλήσει.

Ενδεχομένως αυτοί οι νόμοι να μείνουν κενό γράμμα, να είναι εντελώς ανεπαρκείς, ενώ σίγουρα η λύση τέτοιων ζητημάτων δεν είναι απλώς ζήτημα νομοθεσίας και ποινών. Ωστόσο, στέλνουν ένα μήνυμα απέναντι σε όλους τους άνδρες που θεωρούν ότι ένα σεξιστικό σχόλιο ή χωρατό είναι «έλα μωρέ, πλάκα κάνουμε».

Όχι, δεν είναι καθόλου μα καθόλου αστείο.