Γιατί το #FreeTheNipple αφορά άμεσα και τους άντρες του σήμερα;

Μία topless επανάσταση που επιχειρεί ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Άγγελος Κωνσταντούλιας

Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε το 2012 και μέσα σε λίγο διάστημα κατάφερε να αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις. Το Free The Nipple δεν είναι απλά ένα trend της εποχής όπως αρχικά χλευάστηκε. Θέλεις το γεγονός πως δείχνει γυναίκες να ταράζουν τα θεμέλια του συντηρητισμού που τις καταπιέζει σε μία πατριαρχική κοινωνία; Θέλεις πως το να πετάνε τα σουτιέν τους στην πυρά και να ξεκινούν μία γυμνόστηθη σταυροφορία είναι στανταράκι ότι θα προκαλέσει το κοινό αίσθημα; Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μία καμπάνια που ήρθε για να μείνει. Και έχει πολλά να μας πει. Αλλά ακόμη καλύτερα θα τα πει η Lina Esco που αποτελεί την γυναίκα πίσω από την έμπνευση και την δημιουργία αυτής της καμdπάνιας που πολύ γρήγορα έγινε ταινία (σ.σ. την σκηνοθέτησε η ίδια) και κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο όνομα της ισότητας.

Μιλώντας στο αμερικανικό Playboy, η 33χρονη ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια μίλησε για όλα όσα την προβληματίζουν στην σημερινή κοινωνία και έδειξε το μονοπάτι που αξίζει να ακολουθήσουμε προς την ισότητα. Η Lina έχει ευρέως γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «S.W.A.T.» αλλά η φράση #freethenipple έγινε συνώνυμη του ονόματός της. Υπέρμαχη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ δεν παλεύει μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες που εγκλωβίζονται στο πατριαρχικό μοντέλο και βιώνουν την «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».

«Μεγάλωσα σε μία φτωχή οικογένεια με συντηρητικά στοιχεία. Ο πατέρας μου ήταν ο κλασικός macho man που επέβαλλε στη μητέρα μου το τι θα φορέσει, που θα κυκλοφορήσει και με ποιες γυναίκες θα κάνει παρέα. Άργησα να καταλάβω πόσο λάθος ήταν αυτό γιατί ήμουν μικρή και απλά συμφωνούσα με το τι έλεγε ο τύπος που έφερνε τα χρήματα στο σπίτι. Μόλις μπήκα στην εφηβεία, η μητέρα μου με ενθάρρυνε να φύγω από το σπίτι και να ακολουθήσω το όνειρό μου. Πέρασα δύσκολα. Με προσέγγισαν για ναρκωτικά και πορνεία αλλά δεν έμπλεξα. Το 2005 ήταν η πρώτη καλή στιγμή της ζωής μου. Μόλις 20 χρονών συμμετείχα στην ταινία «London» μαζί με την Jessica Biel και τον Chris Evans».

Όσον αφορά το πώς εξελίχθηκε από μία newcomer ηθοποιό στο να γίνει το σύμβολο της επανάστασης για κάθε γυναίκα, η 33χρονη star εξηγεί: «Όλα όσα έμαθα από το σπίτι μου ήταν προάγγελος για αυτό που έγινε στην συνέχεια. Δεν μου αρκεί η δημοσιότητα και τα χρήματα που μπορώ να βγάλω μέσω αυτής. Ήθελα να κάνω κάτι για όλες αυτές τις γυναίκες που δεν έχουν την δική τους φωνή. Ήθελα να μιλήσω για την ισότητα. Και η σεξουαλική επίθεση που δέχτηκα από τον Harvey Weinstein ήταν η τέλεια αφορμή. Το κίνημα Free The Nipple δεν αφορά μόνο την λογοκρισία του γυμνού γυναικείου σώματος, η οποία την διακρίνουμε σε τεράστιο βαθμό στο Facebook. Είναι μία φωνή που πρέπει να ακουστεί για το δικαίωμα όλων των γυναικών στο topless ως ελευθερία έκφρασης. Την ίδια στιγμή που για τα social media είναι θέμα taboo και για την συντηρητική κοινωνία θεωρείται ανήθικο, για μένα είναι σύμβολο ελευθερίας, έκφρασης και θηλυκότητας. Δεν υπάρχει κανενός είδους πορνογραφία πάνω σ’ ένα γυμνό γυναικείο στήθος. Είναι πιο σοκαριστικό να βλέπεις παιδιά να πεθαίνουν και άντρες να αποκεφαλίζονται».

Η σημασία του κινήματος για τον άντρα

Πώς όμως όλη αυτή η καμπάνια αφορά και καθορίζει άμεσα τον άντρα του σήμερα; Η Lina Esco, έχοντας αφιερώσει την ζωή της σ΄ έναν πιο δίκαιο κόσμο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο μόνος λόγος που τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα δεν προχωρούν είναι λόγω του αποκλεισμού των αντρών. Αν ένας άντρας σταθεί στο πλάι των δικαιωμάτων των γυναικών, η κοινωνία θα τον δείξει με το δάχτυλο. Χωρίς τους άντρες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Τους έχουμε ανάγκη και τους χρειαζόμαστε στο πλάι μας. Παρότι αντιστεκόμαστε στις καταπιέσεις αξίζει να κατανοήσουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση των γυναικών χωρίς την ουσιαστική και βαθιά απελευθέρωση των αντρών».

Την ίδια στιγμή που ο Trump ετοιμάζεται να διαλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα οδηγώντας με φρενήρεις ρυθμούς την ανθρωπότητα στον σκοταδισμό, η κοινωνία οφείλει και πρέπει να αντισταθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαφανίζονται από μέρα σε μέρα κι αυτό δεν είναι μία γραφική αφήγηση. Η πατριαρχική αντίληψη αποσιωπεί τη βία που υφίστανται οι άντρες και παρότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είτε έχει δεχτεί ενδοοικογενειακή βία είτε άλλες μορφές βίας από γυναίκες, αυτό το ποσοστό εσωτερικεύει τις ενοχές του και ντρέπεται να μιλήσει ανοιχτά τρέμοντας τον εμπαιγμό, τον χλευασμό και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μάλλον ήρθε η ώρα να σταθούμε πιο δυναμικά όχι μόνο στο κίνημα του #FreeTheNipple αλλά και όσα κινήματα έχουν να κάνουν με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί αργά ή γρήγορα, η αδικία και η αποσιώπηση αυτής θα χτυπήσει την δική μας πόρτα.