Ο αγνός, γυμνός κόσμος του ΤΑΝ

Ο Έλληνας φωτογράφος που ενθουσιάζει την underground κουλτούρα της Νέας Υόρκης επιλέγει τις αγαπημένες του φωτογραφίες για το ελληνικό Playboy.

Γιώργος Πολυμενέας

Το Instagram του TAN, κατά κόσμον Θανάση Λαμπρόπουλου, είναι από αυτά τα accounts που νιώθεις ότι σου ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο, καθώς αναδεικνύουν μέσα από ένα εκλεπτυσμένο βλέμμα την αγνότητα και την εγγενή ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος.

Ο Πατρινός φωτογράφος που μοιράζει την καθημερινότητα του στην γενέτειρα του, την Αθήνα και τη Μύκονο, είναι μέλος μιας νέας γενιάς φωτογράφων που νιώθουν πολίτες του κόσμου και ρίχνουν, περισσότερες ή λιγότερες λοξές ματιές, προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού προκειμένου να προωθήσουν τη δουλειά τους.

Δουλείες του έχουν φιλοξενηθεί σε avant garde μέσα, όπως το αμερικανικό Nakid, ενώ πριν λίγες μέρες ένα δικό του editorial ανακηρύχθηκε από τον ίδιο τίτλο ως το καλύτερο του 2018.

Χαζεύοντας το Instagram account σου, αυτό που ξεχωρίζει στις φωτογραφίες σου είναι το στοιχείο της αγνότητας. Είναι κάτι που προσπαθείς να αναδείξεις από τα μοντέλα σου;

Αυτό που προσπαθώ να περάσω είναι πως αν μια γυναίκα εκθέτει το σώμα της χωρίς να προσβάλλει κάποιον πρέπει πρώτα να προκαλέσει θαυμασμό και ρομαντισμό. Ίσως μετά όλα τα άλλα.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Είχα πάντα άμεση επαφή με την φωτογραφία απαθανατίζοντας μανιωδώς στιγμές από την ζωή μου και των δικών μου ανθρώπων. Χωρίς καμία αισθητική, καμία καλλιτεχνία. Κάθε Παρασκευή που τελείωνα το σχολείο μάζευα ό,τι φιλμάκι είχα και το πήγαινα για εκτύπωση.

Αυτό που βλέπετε εδώ το κάνω τέσσερα χρόνια. Γνώρισα έναν φίλο επαγγελματία με γοήτευσε το στημένο, το σενάριο και έτσι πήρα μια DSLR της πλάκας. Πέρασα μία βδομάδα τραβώντας λουλουδάκια και αντικείμενα για να δω πώς δουλεύει και αποφάσισα ότι θέλω να φωτογραφίζω γυναίκες. Ζήτησα από ένα κορίτσι να ποζάρει σε μένα και κατάλαβα πως αυτό είναι, εδώ είμαστε.

Τι σε γοητεύει στις γυμνές φωτογραφίες;

Αυτό που με γοητεύει είναι η γυναίκα ως φύση -σε κάθε πιθανή εκδοχή: από την κοπέλα στον δρόμο μέχρι τη μητέρα μου, τη θεία μου. Όλες έχουν κάτι που μπορεί να γοητεύσει κάποιον. Ακόμα και πλατωνικά. Μέσα σε αυτά είναι και το σώμα τους. Μπορεί να είναι απλά μια ματιά. Σε όλα υπάρχει ένα συναίσθημα και μια ιστορία. Είτε στο σώμα είτε στο πρόσωπο. Η πρόκληση για ένα φωτογράφο είναι να καταφέρει να το το εξωτερικεύσει. Γι’αυτό και αν δείτε τις φωτό μου δεν έχω μόνο γυμνές, έχω και άλλες λήψεις. Ή μάλλον: δεν έχω μόνο άλλου είδους, έχω και γυμνές!

Έχεις επιρροές από άλλους καλλιτέχνες ή άλλες μορφές τέχνης; Και αν ναι, ποιες είναι;

Συνειδητά όχι. Δεν έχω μελετήσει κάποιον φωτογράφο, δεν μου αρέσει να ξέρω τι κάνουν οι άλλοι και πως το κάνουν. Εκτός από τον Helmut Newton που όλοι έχουμε πέσει πάνω σε φωτογραφίες του είτε το ξέρουμε είτε όχι. (Εγώ ο αγράμματος πριν 2 χρόνια έμαθα ποιος είναι όταν μου έστειλε μια φίλη ένα άρθρο για αυτόν…) Σίγουρα το σινεμά μπορεί να με επηρεάσει ή ένας καμβάς, αλλά κατά κύριο λόγο στηρίζομαι στην φαντασία και στις στιγμές της ζωής.

Φαίνεται ότι σε εμπνέουν τα έντονα χρώματα αλλά και το καλοκαίρι. Βρίσκεις κάτι ιδιαίτερα ερωτικό σε αυτή την εποχή του χρόνου;

Μου αρέσουν οι έντονες αντιθέσεις, οι εναλλαγές και τα χρώματα. Όπως συμβαίνει και με άλλους φωτογράφους, συνήθως ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας βγαίνει στον φακό! Όσο για το καλοκαίρι όλα είναι πιο έντονα, μεταφορικά και κυριολεκτικά!

To editorial σου «pasta aperitivo» αναδείχθηκε το πιο αγαπημένο του 2018 για τους αναγνώστες του  Νakid Μagazine. Εντάξει, είναι κλισέ, αλλά πώς νιώθεις που ξεχώρισες ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες;

Είναι σίγουρα τιμητικό όταν διακρίνεσαι σε κάτι που βάζεις πάθος. Πιο μεγάλη όμως τιμή για μένα είναι πως οι φωτογραφίες μου θα φιλοξενηθούν στο επετειακό τους τεύχος, ανάμεσα σε άλλων καλλιτεχνών που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν βλέμματα παγκοσμίως.

Πόσο σημαντικό είναι το Instagram για την προώθηση της δουλειάς σου;

Αυτό που με κρατάει στην social ζωή είναι ότι μπορώ να επικοινωνήσω, να αναγνωρίσω και να με αναγνωρίσουν εύκολα και διαδικτυακά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που εκπέμπουμε στην ίδια συχνότητα. Πριν κάνω Ιnstagram χάζευα τις φωτό μου στο pc ή μπορεί να έκανα κάποια κάδρο. Αν συνέχιζα να μην έχω, λογικά θα έκανα το ίδιο και δεν θα τις έβλεπα να δημοσιεύονται κάπου.

Ωστόσο, ο σκοπός δεν είναι ούτε να γίνεις διάσημος ούτε να ζήσεις από αυτό. Το γουστάρεις και το απλά το κάνεις. Όλα τα άλλα που έρχονται πρέπει να είναι ένα αποτέλεσμα. Το ίδιο πιστεύω και για τις σχέσεις των ανθρώπων. Όταν συνευρίσκονται δύο άνθρωποι πρέπει να έχει προηγηθεί κάτι το οποίο θα τους ενώσει πνευματικά. Το sex πρέπει να είναι το αποτέλεσμα αυτού. Αν αλλάξεις την σειρά κάποια στιγμή αυτό θα σκάσει.

Από την άλλη, υπάρχει μια δίκαιη κριτική για το γεγονός ότι Ιnstagram λογοκρίνει το γυμνό και υιοθετεί μια εντελώς υποκριτική στάση για όλο αυτό το ζήτημα κατεβάζοντας posts ή μπανάροντας accounts. Εσύ νιώθεις να περιορίζεσαι από την πολιτική της πλατφόρμας.

Εγώ προσωπικά δεν βγάζω φωτογραφίες με αυτοσκοπό να την ποστάρω. Επομένως, μια φωτογραφία που μπορεί να είναι πιο προκλητική από τα δεδομένα της πλατφόρμας συνεχίζει να είναι για εμένα μια ωραία φωτό και ας είναι κάπου καταχωνιασμένη. Από την στιγμή που έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτό ανεξαρτήτου ηλικίας και πιστεύω και το Ιnstagram σου πετάει τα πάντα στην εξερεύνηση, είναι λογικό να έχει όρους. Αν δεν αλλάξει αυτό τότε καλά κάνει και κατεβάζει φωτό.

Τα άμεσα σχέδιά σου;

Σχέδιο δεν είχα ποτέ! Ούτε ξέρω που θα με οδηγήσει όλο αυτό. Όνειρα έχω πολλά που δεν θα σας τα γράψω εδώ γιατί θα σιγουρευτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά!

* Μπορείς να δεις μερικές από τις φωτογραφίες του TAN στο gallery παρακάτω

Δειτε τις photo