Ο φρενήρης και ανισόρροπος κόσμος του Nicolas Cage

Σήμερα, 07/01, γίνεται 55 ετών και θυμόμαστε όλα όσα δήλωνε στο Playboy τον Σεπτέμβριο του μακρινού 2003.

Playboy Team

Εκκεντρικός; Ξεκάθαρα. Χαρισματικός; Ενδεχομένως. Όπως και να ‘χει, ο Nicolas Cage έχει τον δικό του τρόπο να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Είτε γιατί «αρνήθηκε» την κληρονομιά του βαρύ ονόματος «Coppola» (ανιψιός του Francis Ford), είτε με την προσωπική του ζωή ή ακόμη καλύτερα με τις ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει και σκηνοθετήσει. Η γκάμα του καλύπτει τα πάντα και εξαρτάται από τις διαθέσεις του κοινού και του Τύπου με το τι προτιμούν να ασχοληθούν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «In Leaving Las Vegas» γίνεται σήμερα 55 ετών και εμείς ξεθάβουμε τις καλύτερες στιγμές από την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αμερικανικό Playboy τον Σεπτέμβριο του 2003.

Άλλαξες το διάσημο επώνυμό σου όταν ξεκίνησες την καριέρα σου στην υποκριτική. Τι μπορεί να κάνει ένας Cage, που δεν μπορεί ένας Coppola;

Ναι γίνει ένας movie star.

Θα ήθελες να κάνεις μια ταινία στην οποία δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι στο ρόλο;

Αυτοί ακριβώς οι ρόλοι είναι που ξεχωρίζουν. Όπως ακριβώς στο Family Man ή στον χαρακτήρα που έπαιξα στο Guarding Tess. Φαίνεται ότι ελκύομαι από τους χαρακτήρες που έχουν μία σκοτεινή πλευρά. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει. Ενδεχομένως γιατί είμαι κι εγώ ένας τύπος σκοτεινού ανθρώπου.

Είναι καλύτερο να επεξεργάζεσαι κάποια προσωπικά προβλήματα μέσω των ταινιών ή θα μπορούσες απλά να πας σ’ έναν ψυχολόγο;

Ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστείς το οτιδήποτε είναι μέσω της τέχνης και της έκφρασης. Στην περίπτωσή μου μέσω των ταινιών, είτε ως ηθοποιός είτε ως σκηνοθέτης ή παραγωγός. Το να πάρεις τα αρνητικά και να τα μετατρέψεις σε θετικά μέσα από την δημιουργικότητα.

Υπήρξε κάποιος ρόλος στον οποίο να ήσουν εντελώς άνετος ή να βρήκες κάποιο οικείο συναίσθημα με τον πρωταγωνιστή;

Γενικά δεν αισθάνομαι άνετα. Προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι σε κατάσταση έντασης. Πριν πολλά χρόνια έκανα μία ταινία με τίτλο «Amos and Andrew». Δεν θα έλεγα πως ήταν και τόσο επιτυχημένη ταινία. Αλλά θυμάμαι μία σκηνή όπου κάθομαι στον καναπέ και να παραμιλάω. Σε αυτόν τον μονόλογο ένιωσα αρκετά άνετα. Βέβαια ο τύπος καπνίζει συνέχεια χόρτο. Περίεργες καταστάσεις.

Στο In Leaving Las Vegas, ο χαρακτήρας σου υποφέρει από στυτικά προβλήματα που αποτελούν χαρακτηριστικό ενός πότη. Αν υπήρχε μία θεραπεία, τότε θα είχε το όνομα της Elisabeth Shue;

Η μόνη στιγμή που ο χαρακτήρας που υποδύομαι γίνεται δυνατός είναι στο τέλος της ταινίας, χάρη στην Elisabeth. Στην πλειοψηφία της ταινίας, δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αλκοόλ που πίνει. Αλλά από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι παραμένει ελεύθερος λίγο πριν τον θάνατό του.

Πώς σχολιάζεις το γεγονός πως αρκετές ταινίες σου έχουν κεντρικό θέμα το Las Vegas. Είναι κάτι που το αναζητάς ο ίδιος;

Νιώθω αρκετά χαρούμενος που έχω συμμετάσχει σε τρεις ταινίες που λαμβάνουν χώρα στο Las Vegas. Δεν ξέρω πως συνέβη αυτό. Επίσης, για λίγο, φαινόταν σαν να έκανα ταινίες με τη λέξη φεγγάρι μέσα τους. Όπως το Racing With the Moon και το Moonstruck. Είναι ένα από τα παράξενα πράγματα. Πλέον είμαι βέβαιος πως στο μέλλον υπάρχει ακόμη μία ταινία με θέμα το «φεγγάρι» για μένα. Επειδή τα πράγματα τείνουν να συμβαίνουν τρεις φορές.

Ποια είναι τα πράγματα που σου αρέσουν και για ποια δεν δείχνεις κανένα ενδιαφέρον;

Μου αρέσει η φύση, η βιολογία, η αρχιτεκτονική του Gaudi και τα βενετσιάνικα γυαλιά. Τώρα όσον αφορά στο τι δεν μου αρέσει, αδιαφορώ πλήρως για έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

Μερικές από τις ηθοποιούς με τις οποίες έχει συνεργαστεί είναι η Sarah Jessica Parker, η Bridget Fonda, η Elisabeth Shue, η Cher, η Meg Ryan, η Penelope Cruz και η Kathleen Turner. Λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα της εταιρείας, υπήρχαν ταινίες που θα επιθυμούσες να συνεχίσεις για λίγο περισσότερο;

Είναι αστείο αλλά όταν κάνω μία ταινία θέλω πραγματικά να την ολοκληρώσω όσο πιο γρήγορα γίνεται. Βλέπω το φως στο τέλος της σήραγγας και όταν βλέπω τους φοίνικες να κουνιούνται στο τέλος της σήραγγας, ξέρω ότι πλέον είμαι σχεδόν έτοιμος. Για μένα η δουλειά και η ταινία είναι να σαν μια ζεστή σχάρα. Θέλω απλά να κατέβω από κει πάνω.

Στις ρομαντικές περιπτώσεις, πότε είναι πιο εύκολο να φλερτάρεις. Στα γυρίσματα μίας ταινίας ή μακριά από τα φώτα;

Υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά μέρη ώστε να συναντήσεις κάποιον. Όταν σε παρατηρούν άνθρωποι και κάμερες γύρω, τότε δεν πρόκειται για μία άνετη ζωή για ρομαντικό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να είσαι μακριά από τα φώτα και την σκηνή.

Έχεις ζήσει έναν έρωτα που να σου καίει τα σωθικά;

Φυσικά. Αλλά πλέον παίρνω αντιβιοτικά και καταφέρνω να είμαι καθαρός από τέτοιες καταστάσεις.