Giorgio Armani: Ένας γιατρός της μόδας σε μία κατάθεση ψυχής

7 πράγματα που δεν γνώριζες για τον θρυλικό σχεδιαστή.

Playboy Team

Είναι το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη «μόδα». Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον άντρα ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης όταν φορούσε τα ρούχα του και όλοι θα ήθελαν να γεμίσουν την ντουλάπα τους με τα ρούχα του, όπως ακριβώς το γκαράζ τους με μία Ferrari, Maserati, Lamborhini ή BMW. Με αφορμή τα σημερινά γενέθλιά του, το Playboy θυμάται την συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάιο του 1993 στο θρυλικό περιοδικό κι όπως θα διαβάσεις είναι πιο αποκαλυπτικός από ποτέ.

Είστε ο άνθρωπος που ανακάλυψε το είδος του sport σακακιού που λατρεύει κάθε άντρας. Τι σημαίνει για εσάς αυτό;

Το σακάκι είναι η υπογραφή μου. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω με το που μπήκα στον χώρο της μόδας. Τα κοστούμια που σχεδίασα άνοιξαν ένα τεράστιο δρόμο και την αρχή ενός νέου τρόπου ντυσίματος στην Αμερική και την Ιταλία. Το σώμα πλέον μετακινείται πιο εύκολα σ’ ένα κοστούμι κατασκευασμένο από μαλακά υφάσματα.

Τι ήταν λάθος στον σχεδιασμό των ρούχων, πριν μπείτε εσείς στο παιχνίδι;

Τα αθλητικά μπουφάν της δεκαετίας του ’50 ήταν τετράγωνα και άκαμπτα. Λες και δεν υπήρχε σώμα κάτω από αυτό. Δεν μπορούσε να αναδείξει ο άντρας την αρρενωπότητα και την σεξουαλικότητά του. Έπειτα το latin style θεωρήθηκε sexy. Το ανοιχτό πουκάμισο, το τριχωτό στήθος και η χρυσή αλυσίδα. Ώσπου ήρθε επιτέλους η στιγμή για το τέλειο sport σακάκι που έφερε την επανάσταση στην μόδα. Αρχίζοντας από την Ιταλία.

Μου άρεσε πραγματικά η ιατρική αλλά με κέρδισε η μόδα. Όπως και να ‘χει ήθελα να ασχοληθώ με το ανθρώπινο σώμα.

Το ιταλικό design είναι γνωστό παγκοσμίως. Μήπως όλοι οι Ιταλοί μεγαλώνοντας θέλουν να γίνουν σχεδιαστές μόδας ή αυτοκινήτων;

Αρχικά δεν ήθελα να εμπλακώ με την μόδα. Αλλά ο σχεδιασμός είναι όλη η ιστορία μας. Από τους φανταστικούς Ιταλούς της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Η δουλειά που κάνω είναι τόσο πολύπλοκη και όμορφη. Γεννήθηκα μέσα σε αυτό και είναι κάτι που θα με ακολουθεί πάντα. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την μόδα και την αισθητική.

Περάσατε δύο χρόνια σε σχολή ιατρικής. Μετανιώσατε που δεν ακολουθήσατε αυτόν τον κλάδο;

Στην τυπική ιταλική οικογένεια της μεσαίας τάξης εκείνη την εποχή, ο ένας γιος έπρεπε να γίνει δικηγόρος κι ο άλλος γιατρός. Μου άρεσε πραγματικά η ιατρική οπότε δεν αναγκάστηκα. Ωστόσο στον ελεύθερό μου χρόνο συνήθιζα να κάνω σχέδια ζωγραφικής και να ασχολούμαι με την φωτογραφία. Γενικότερα μου άρεσε η μορφή του ανθρωπίνου σώματος. Είτε για να το θεραπεύσω, είτε για να το ντύσω. Οπότε ακολούθησα το δεύτερο.

Πιστεύετε πως οι άνδρες κάνουν ένα τεράστιο λάθος όταν στον δρόμο γδύνουν τις γυναίκες με τα μάτια τους;

Ξεκάθαρα, ναι. Είναι ό,τι πιο βλακώδες συναντώ. Σταματούν στις βασικές αισθήσεις και δεν σκέφτονται τίποτα περισσότερο. Υπάρχουν άντρες που κοιτάζουν πέρα από τα προφανή χαρακτηριστικά όταν βλέπουν τις γυναίκες. Κι αυτό το είδος άντρας, είναι που θέλω να ντύσω.

Μια συμβουλή για τους άντρες που θέλουν να αγοράσουν για δώρο, εσώρουχα στις γυναίκες τους;

Είναι ένα σπουδαίο δώρο με συμβολική σημασία. Ας πάρουν κάτι ανάλογο με αυτά που φορούσε η Kim Basinger στις 9,5 εβδομάδες. Τα εσώρουχα πρέπει να είναι από πολυτελές υλικό. Όχι κορσέδες και κορδόνια. Είναι μεν ερωτικά αλλά δεν θυμίζουν Armani. Περισσότερο πορνεία.

Φοράτε τζιν στον χώρο εργασίας. Πόση επιρροή έχουμε από την Αμερική;

Τεράστια και αξιοσημείωτη επιρροή. Αν περιμένεις έξω από ένα σχολείο στο Μιλάνο, θα νομίζεις ότι είσαι έξω από μια αμερικανική σχολή όπως είναι όλα τα παιδιά ντυμένα. Είναι ο σωστός τρόπος για τους νέους ώστε να ντυθούν. Είναι άνετο και πρακτικό. Ωστόσο το μόνο αρνητικό είναι όταν αυτά τα βασικά στοιχεία θεωρούνται μόδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την μόδα. Και το θεωρώ γελοίο.