Για τον Same84, το graffiti του Giannis είναι απλά η κορυφή ενός καλλιτεχνικού παγόβουνου

Μία συζήτηση με τον καλλιτέχνη, που έκανε τα Σεπόλια σημείο αναφοράς της street art.

Άγγελος Κωνσταντούλιας

Πώς θα αισθανόσουν αν δημιουργούσες ένα έργο τέχνης και αυτό έκανε τον γύρο του κόσμου; Ποια θα ήταν η επόμενη μέρα στην ζωή σου, ξέροντας ότι το αποτέλεσμα των χεριών, του μυαλού και της ψυχής σου, γνωρίζει τον θαυμασμό όλου του πλανήτη; Σίγουρα ευλογημένος και εκστασιασμένος για αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, που λίγοι έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν.

Αυτού του είδους την ευλογία και έκσταση είχε την τύχη να ζήσει ο Same84, ο οποίος είναι ο «πατέρας» του graffiti του Γιάννη Αντετοκούνμπο που στολίζει το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Τρίτωνα στα Σεπόλια. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η κορυφή ενός καλλιτεχνικού παγόβουνου. Έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στον χώρο, είναι ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για το τι σημαίνει να να επιβιώνεις ως street artist στην Αθήνα του «σήμερα».

Το Playboy Greece συναντήθηκε μαζί του και μεταξύ άλλων μιλήσαμε για την underground κουλτούρα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και το τι του ζητάνε οι γυναίκες… όσον αφορά τα tattoo.

1) Πότε ξεκίνησες να λερώνεις τα χέρια σου με σπρέι και μελάνια;

Πρώτη μου επαφή με το graffiti ήταν το 1994 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα. Τότε είδα μπροστά μου graffiti και αμέσως ερωτεύτηκα αυτή τη τέχνη. Άρχισα να δοκιμάζω να κάνω graffiti το 1996 και από τότε δεν έχω σταματήσει. Όσον αφορά το tattoo, για μένα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ασχολούμαι από το 2011 όπου και αγόρασα τα πρώτα μου μοτεράκια αλλά από το 2013 ξεκίνησα πιο επίσημα να συνεργάζομαι με tattoo studio για πρώτη φορά.

2) Με ποια κριτήρια επιλέγεις το μέρος και το σχέδιο που θα δημιουργήσεις;

Πρωταρχικά κοιτάζω να κάνω κάτι που θα μου αρέσει. Να είναι «όμορφο», να μπορεί κάποιος να το βλέπει και να το θυμάται για πάντα. Να μην κουράζει την γειτονιά κλπ. Κάθε project έχει από πίσω του και μια ξεχωριστή ιστορία-φιλοσοφία. Χρόνο και υγεία να έχουμε να μιλάω γι’ αυτά συνεχώς.

Έχουμε 2018 και ακόμα κάποιοι μπερδεύουν τις τοιχογραφίες με τα συνθήματα των ομάδων. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα, σε όλους λίγο πολύ αρέσουν τα graffiti.

3) Πόσο δύσκολη είναι η «επιβίωση» ενός street artist στην Αθήνα, μ΄ έναν δήμαρχο που είναι ταγμένος antigraffiti.

Από κάτι που αγαπάς, είναι πανεύκολο να επιβιώνεις! Νομίζω ότι antigraffiti είναι όσοι δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει graffiti. Έχουμε 2018 και ακόμα κάποιοι μπερδεύουν τις τοιχογραφίες με τα συνθήματα των ομάδων. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα, σε όλους λίγο πολύ αρέσουν τα graffiti.

4) Πιστεύεις ότι το πρόταγμα για «καθαρές» πόλεις κρύβει κάτι άλλο από πίσω (gentrification κτλ) και δεν είναι μόνο αισθητικό το υπόβαθρο.

Προφανώς! Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο πριν μερικά χρόνια. Ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του «βανδαλισμού» από graffiti ήταν πραγματικά εξωπραγματικός. Βέβαια ότι το κτίριο είναι βανδαλισμένο τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, δεν το έχει επισημάνει κανείς. Και όταν λέω βανδαλισμένο, εννοώ από poster, συνθήματα και ότι άλλο θεωρείται επίσημα «φθορά».

5) Σ’ έχουν συλλάβει ποτέ για παράνομο graffiti;

Δεν έτυχε ποτέ. Άλλωστε δεν φημίζονται για την παράνομη graffiti δράση μου.

6) Τελικά τι θεωρείται παράνομο και τι νόμιμο graffiti;

Πραγματικά δε νομίζω να υφίσταται αυτό. Είναι πολύ πολύπλοκο. Έχει τύχει αρκετές φορές να φωνάζουν την αστυνομία ενώ ζωγραφίζω σε οργανωμένα project. Μου έχουν ζητήσει την άδεια και τους ρώτησα τι ακριβώς εννοούν, δηλαδή από ποιον ακριβώς χρειάζομαι άδεια για να εξασκήσω το επάγγελμά μου, έμεναν άφωνοι. Δυστυχώς είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα.

7) Ποια είναι η πιο φιλόξενη ελληνική πόλη αναφορικά με την street art;

Το graffiti ή street art ή όπως αλλιώς χρειάζεται να το θέσουμε, στατιστικά ανθίζει στις μεγάλες πόλεις και γενικότερα στα αστικά τοπία. Οπότε μοιραία, ο κλήρος πέφτει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

8) Πώς αντέδρασες όταν σου πρότειναν να κάνεις το graffiti του Αντετοκούνμπο;

Σαφώς και ενθουσιάστηκα. Ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση για μένα να με εμπιστευτούν για ένα τέτοιου βεληνεκούς project. Δεν είχα φανταστεί ποτέ μου την έκταση που θα έπαιρνε αυτό το project.

9) Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη όταν είδε το αποτέλεσμα; Τι σου είπε ακριβώς;

Δυστυχώς δεν ήρθα σε άμεση επικοινωνία με τον Γιάννη. Τότε ήταν η μέση της σεζόν στο NBA και λίγες ώρες πριν το All Star Game. Οπότε δικαιολογημένα δεν κατάφερα να μιλήσω ο ίδιος μαζί του, αλλά είδα πολύ θετικά σχόλια για το έργο μου από τον ίδιο και την οικογένειά του. Όπως επίσης και απ’ όλους τους λάτρεις του basket και όχι μόνο.

10) Η τέχνη του street art έχει όρια;

Νομίζω δεν έχει. Είναι τέχνη και η τέχνη δεν έχει όρια, όπως έχει αποδείξει η ιστορία μέχρι σήμερα.

11) Θα έβαφες ποτέ την Ακρόπολη αν σου το ζητούσαν ή το θεωρείς βεβήλωση;

Χρειάζεται ν’ απαντήσω; Νομίζω είναι ξεκάθαρη η απάντηση. Είναι ένα τέλειο, από κάθε άποψη, έργο τέχνης και θα πρέπει όλοι να το σεβόμαστε. Και νομίζω πως το σεβόμαστε όλοι μας.

12) Ποια επώνυμη Ελληνίδα θα ζωγράφιζες σ’ έναν κεντρικό τοίχο και γιατί;

Την κοπέλα μου βέβαια! Και το έχω κάνει ήδη στο κέντρο της Αθήνας.

13) Ποια είναι η συμβουλή που θέλεις να δώσεις σε κάποιον που σκέφτεται να πιάσει για πρώτη φορά το σπρέι;

Δεν χρειάζεται να το σκέφτεται. Αν το σκέφτεται είναι ήδη αργά.

14) Πίσω από την underground κουλτούρα υπάρχει πάντα κι ένα κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο.

Σίγουρα ναι και παλαιότερα ειδικά ήταν πολύ έντονο. Όσο περνάνε τα χρόνια αυτό φεύγει, όχι μόνο από την τέχνη αλλά και γενικότερα από την ζωή μας.

15) Πώς το graffiti μπορεί να λειτουργήσει σαν φωνή αντίστασης και να δώσει υπόσταση σε όσους δεν «φαίνονται»;

Είναι ένα μέσο έκφρασης. Μπορείς να πάρεις χρώματα και να εκφραστείς δημόσια. Είναι μία δημόσια τέχνη όπου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες-περαστικούς θεατές της. Μπορείς μ’ ένα απλό σχέδιο να κάνεις κάποιους είτε να γελάσουν, είτε να σκεφτούν. Άρα αρχίζεις να φαίνεσαι.

16) Ταυτόχρονα είσαι και tattoo artist. Ποιο είναι το πιο περίεργο σημείο και σχέδιο που σου έχει ζητήσει γυναίκα.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα τρελά στην δουλειά. Από αυτιά, παλάμες, λαιμούς, ελιές στο πρόσωπο. Ό,τι μπορείς να φανταστείς αλλά συνήθως προσπαθώ να τους καθοδηγήσω ώστε να κάνουν το σωστό, βάση τις προσωπικής μου εμπειρίας και άποψης και όχι το «extreme». Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μη αναστρέψιμες, οπότε θα χρειαστεί να κάνεις αυτό που θα θέλει ο ενδιαφερόμενος.

17) Θεωρείς ότι προσδίδει πλέον sexiness ή από τη στιγμή που σχεδόν όλες έχουν (τουλάχιστον) από ένα οπότε χάνει την ιδιαιτερότητα του;

Υπάρχουν tattoo που όντως είναι πολύ sexy συνδυαστικά με το ανάλογο σώμα. Και 10 σώματα να έχουν το ίδιο ακριβώς tattoo, το κάθε 1 είναι ξεχωριστό. Δεν χάνεται η ιδιαιτερότητα εύκολα.

18) Αν ερχόταν κάποιος και σου ζητούσε να του «χτυπήσεις» σβάστικα. Θα αρνιόσουν ή πάνω απ’ όλα επαγγελματισμός;

Θα προσπαθούσα να το αποφύγω σίγουρα.

Δειτε τις photo