Το να πίνεις ένα φανταχτερό cocktail σε κάνει λιγότερο “άνδρα”;

Μια κοινωνιολόγος εξηγεί πώς αναπαράγονται τα στερεότυπα φύλου ακόμα και στο ποτό που πίνεις.

Βαγγέλης Σγουρίδης

Είναι μεγάλη αλήθεια που όλοι έχουμε σκεφτεί αλλά οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν έχουμε εξωτερικεύσει. Και αναφέρομαι στο πόσες φορές έχουμε έρθει στη δύσκολη θέση να φοβόμαστε να παραγγείλουμε ένα cocktail πιστεύοντας πως θα μας το φέρουν μέσα σ’ έναν κουβά από ομπρελίτσες, ανανάδες, φράουλες, καπνογόνα θυμίζοντας Απόκριες. Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, όταν πας στο μπαρ και παραγγέλνεις ένα πότο, είτε αυτό είναι ένα ουίσκι, ένα gin tonic, μια μπύρα, ένα κοκτέιλ ή οτιδήποτε άλλο, αυτή σου η παραγγελία αποκαλύπτει κάτι για τον εαυτό σου. Μπορεί το ποτό της επιλογής σου να αντικατοπτρίζει την καλαισθησία σου,  κάτι από την παιδική σου ηλικία, την διάθεσή σου ακόμη και το φύλο σου.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ότι το τάδε ποτό είναι γυναικείο; Πολλές φορές έχουμε συνδέσει κάποια ποτά ως γυναικεία κυρίως λόγω κάποιων συγκεκριμένων στερεοτύπων που μας ακολουθούν ακόμη και σήμερα. Αλλά γιατί όμως το κάνουμε αυτό;

via GIPHY

Έτσι μιλήσαμε με την Helana Darwin. Η Helana μας συστήνεται ως μια κοπέλα που της αρέσουν οι σκούρες μπύρες. Επισκέπτεται πολλές μπυραρίες που προσφέρουν craft μπύρες και πολλές φορές οι bartenders, που δεν την γνωρίζουν, τις συστήνουν “φρουτομπύρες” και εκείνη τους ρωτάει κοφτά αν έχουν κάτι σε Bourbon barrel-aged Stout.

Η Helana εκτός από λάτρης της craft μπύρας είναι κοινωνιολόγος. Έτσι υπό αυτό το πρίσμα άρχιζε μια δικιά της έρευνα πάνω στο αλκοόλ και το φύλο. Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε μια έρευνα που εκτός των άλλων ρωτούσε διάφορους ανθρώπους ποιες μπύρες θεωρούν ότι είναι πιο αντρικές και ποιες πιο γυναικείες.

Οι ερωτηθέντες βασίστηκαν σε διάφορα φυλετικά στερεότυπα και περιέγραψαν μια αντρική μπύρα ως «σκοτεινή, βαριά και δυνατή» και μια γυναικεία μπύρα ως «ελαφριά, φρουτώδες και γλυκιά».

Επίσης η ίδια παρατήρησε ότι και τα μαγαζιά συνήθως προτείνουν σε γυναίκες που μπαίνουν στον χώρο της craft μπύρας, μπύρες που είναι πιο απαλές και γλυκές με αποτέλεσμα οι φρουτομπύρες να είναι μια σύνηθες λύση για τις γυναίκες. Την ίδια ώρα στους άνδρες προτείνουν μπύρες όπως Lager και IPA (Indian Pale Ale) περισσότερο από ότι στις γυναίκες. Έτσι τα αρσενικά του μαγαζιού προτιμούν αυτού του τύπου τις μπύρες χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι ότι είναι ιδανικές για την γεύση τους.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες που ασχολούνται με τον χώρο της craft μπύρας νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια σε σχέση με τους άντρες γιατί νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί γνώστες καθώς η μπύρα σε γενικές γραμμές θεωρείτε ένα αντρικό ποτό.

via GIPHY

Βέβαια σύμφωνα και με αρκετούς bartender, ακόμη και ένα ποτήρι μπορεί να πέσει θύμα φυλετικού διαχωρισμού.

Πολλοί άντρες πελάτες ζητάνε διαφορετικό ποτήρι για το ποτό τους γιατί θεωρούν ότι μοιάζει γυναικείο. Αν και σε ένα βαθμό είναι κατανοητό από τους bartender, οι ίδιοι θεωρούν ότι το κάθε ποτό έχει και το δικό του ποτήρι, καθώς το αναδεικνύει καλύτερα.

Στην τελική ανάλυση και σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι bartender είναι ότι δεν υπάρχουν γυναικεία και αντρικά ποτά.

Το κάθε πότο, από μια μπύρα ως ένα εξεζητημένο κοκτέιλ, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ανάλογα την διάθεση σου καθώς και το τι θες την κάθε δεδομένη στιγμή, ένα καλό ποτό θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να νιώσεις καλύτερα. Οπότε ξέχνα τα στερεότυπα. Η ευτυχία βρίσκεται στον ουρανίσκο σου κι όχι σε αυτά που θα σχολιάσουν οι γύρω σου. Cheers!