Το «Έτερος Εγώ- Χαμένες Ψυχές» θα φέρει μια άλλη ελληνική τηλεόραση

Η αγαπημένη κινηματογραφική ταινία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη και εμείς βρεθήκαμε στα γυρίσματα.

Γιώργος Πολυμενέας

«Από επιστημονικής άποψης, της πουτάνας».

Αυτό είναι το μεστό συμπέρασμα του Βοηθού του Διοικητή της Αστυνομίας Μπαρασόπουλου (Πέτρος Λαγούτης) καθώς στέκεται μπροστά σε ένα πίνακα με φωτογραφίες υπόπτων, προσπαθώντας να εξηγήσει στον προϊστάμενό του (Μάνος Βακούσης) και τον καθηγητή Λαΐνη (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) πώς όλοι αυτοί οι τύποι συνδέονται μεταξύ τους.

Στο set των γυρισμάτων του «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές», της πρώτης ελληνικής σειράς μυθοπλασίας σε παραγωγή Cosmote TV  επικρατεί απόλυτη ησυχία, όλοι μιλούν χαμηλόφωνα, από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια μέχρι τους ηθοποιούς την ώρα της λήψης. Είναι η συνήθης ησυχία των γυρισμάτων, αλλά είναι και μια ησυχία που προέρχεται από το γεγονός ότι όλοι εκεί έχουν γνώση της δουλειάς τους. Όταν όλα πάνε όπως πρέπει, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για εξάρσεις και υστερίες, συνεννοείσαι και με ένα βλέμμα.

Είναι μια ησυχία εντελώς διαφορετική από εκείνη που σε υποδέχεται καθώς περνάς την πύλη εισόδου του θηριώδους κτηρίου LAK στην Κάντζα. Οι διαχωριστικές γραμμές στο πάρκινγκ έχουν ξεθωριάσει, οι πινακίδες έχουν χορταριάσει, όλα είναι έρημα. Είναι λες και εισέρχεσαι σε ένα κόσμο εγκατάλειψης. Περισσότερο όμως και από την εγκατάλειψη, νιώθεις ότι εδώ κάποια στιγμή τα πάντα πάγωσαν. Αυτή η παράξενη αίσθηση ότι όσα υπάρχουν γύρω σου – βασικά αυτό το τεράστιο γκρι οικοδόμημα- δεν είναι ακριβώς ερειπωμένα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απομεινάρια ενός άλλου χρόνου, ενός άλλου πλαισίου αναφοράς. Οι σιωπηλοί μάρτυρες για την πριν και μετά την Κρίση εποχή.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε αυτό που βλέπεις γραμμένο σε ένα τοίχο στο βάθος του ισογείου: «Don’t make it any bigger than it really is». Υπογραφή: Λάκης Γαβαλάς. Πιο meta σχόλιο δύσκολα θα μπορούσε να κάνει κάποιος.

Η ζωή έχει πλάκα όμως και έχει τους δικούς της κανόνες. Διότι σε αυτό το κάποτε άντρο της εκζήτησης και της υπερβολής, σήμερα, τώρα, μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων εργάζεται με γενναιοδωρία και μέτρο πάνω σε μια ιδέα που πιθανόν να αποτελέσει ορόσημο για την πολύπαθη ελληνική τηλεόραση.

Αν μας άκουγε ο πάντα ευγενής Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης θα σημείωνε μειλίχια: «Μα εμείς δεν κάνουμε τηλεόραση», θέλοντας να τονίσει την κινηματογραφική αισθητική του όλου εγχειρήματος.

Χωρίς τυμπανουκρουσίες και φανφάρες, λοιπόν, γυρίζεται το «Έτερος Εγώ- Χαμένες Ψυχές», ένα ελληνικό αστυνομικό θρίλερ 8 επεισοδίων. Μια σύγχρονη σειρά που θα κάνει πρεμιέρα λίγο μετά το Πάσχα στην Cosmote TV.

Η σειρά είναι βασισμένη στην ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, «Έτερος Εγώ», που κυκλοφόρησε το 2017 και αφορούσε την εξιχνίαση μίας σειράς δολοφονιών που συνδέονταν μεταξύ τους.

Δεν ήταν όμως οι κινηματογραφικές αίθουσες εκείνες που καθόρισαν την επιτυχία του αστυνομικού θρίλερ του Τσαφούλια (παρά το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), αλλά το μαγικό χέρι του YouTube, εκεί όπου πλέον μετρά 1,6 εκατ. προβολές. Αυτά για τότε.

Για το σήμερα, το σενάριο του «Έτερος Εγώ –Χαμένες Ψυχές» έχει στο επίκεντρο του ξανά μια «who dun it» ιστορία, με ένα έναν serial killer να εκτελεί δολοφόνους ακολουθώντας το μυθολογικών μοτίβο των περιπετειών του Θησέα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε ξανά τον καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) και τον διοικητή της Αστυνομίας Μπαρασόπουλο (Μάνος Βακούσης). Στη διάρκεια των 8 επεισοδίων θα μας αποκαλύψουν νέες πτυχές του χαρακτήρα τους.

«Η δική μου ιστορία με τον Λαΐνη ξεκινά το 2012, όταν ήρθε στα χέρια μου το πρώτο draft για το σενάριο του ‘‘Έτερος Εγώ’’. Πλέον είναι ένα μικρό κομμάτι μου. Κάτι πολύ ήρεμο και ήσυχο και συνάμα κάτι πολύ δυνατό. Είμαι τυχερός, γιατί στη ζωή μου με έχουν συναντήσει πράγματα που αγαπώ», εξηγεί ο Δαδακαρίδης καθώς μιλάει για έναν ρόλο που πλέον κατακτά μία θέση ανάμεσα στους πιο χαρακτηριστικούς και αγαπημένους του ρεπερτορίου του.

Παρόλα αυτά, στη σειρά της Cosmote TV θα γνωρίσουμε και νέους βασικούς χαρακτήρες, όπως αυτόν που υποδύεται ο Πέτρος Λαγούτης. Όπως εξηγεί: «Είμαι βοηθός του διοικητή Μπαρασόπουλου και λειτουργώ συμπληρωματικά προς τον Λαΐνη: αυτός είναι ο άνθρωπος της θεωρίας, ο ακαδημαϊκός, εγώ από την άλλη είμαι το πρακτικό πνεύμα, ο τύπος του δρόμου».

«Η σχέση ανάμεσά τους επιβεβαιώνει το ρητό του Ηράκλειτου για τα αντίθετα που συνάπτονται, ενώ η πατρική φιγούρα του Μπαρασόπουλου είναι εκείνη που τους καθοδηγεί προκειμένου να μην χάσουν το μέτρο τους», σχολιάζει ο Τσαφούλιας.

Το cast συμπληρώνεται από συμμετοχές της Βίκυς Παπαδοπούλου, του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, του Σπύρου Παπαδόπουλου, του Άλκη Σακελλαρίδη και άλλων.

Αν και η υπόθεση είναι διαφορετική από αυτή της ταινίας, στο «Έτερος Εγώ- Χαμένες Ψυχές» επανέρχονται θέματα και προβληματισμοί που υπήρχαν και σε προηγούμενες δουλείες του σκηνοθέτη: η διαχρονική σύγκρουση ανάμεσα στο ηθικό και το νόμιμο ή, για να το θέσουμε ακριβέστερα, ανάμεσα στην Αρχή (με την έννοια της Εξουσίας) και την Αξία (με την έννοια της ηθικής) ή ανάγκη για μια ανθρώπινη και ηθική ερμηνεία του Νόμου.

Όσο για το Χαμένες Ψυχές, το δεύτερο μέρος του τίτλου «αυτό δεν αναφέρεται μόνο στους ανθρώπους που χάθηκαν. Μια χαμένη ψυχή είναι και εκείνη που δεν θαυμάζει την απλότητα, τη λιτότητα και τη σοφία της Φύσης και αναλώνεται στο να δίνει βάση σε όσα έχουν σχεδιαστεί για να διχάζουν τους ανθρώπους και όχι να τους ενώνουν», εξηγεί ο Τσαφούλιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μάνος Βακούσης συμπληρώνει ότι «αυτό που κρύβει η σειρά είναι ένας πόθος: μακάρι να μην είχαν γίνει όλα αυτά, μακάρι να μην ήμασταν όσο κτήνη είμαστε».

Αν ψάξεις στο ράφι με τα δημοσιογραφικά κλισέ και δεδομένης της έμφυτης τάσης του Τύπου για συγκρίσεις και παραλληλισμούς, θα βρεις ήδη τις φράσεις «Το ελληνικό True Detective» ή «Το ελληνικό CSI» (όπως αντίστοιχα για την κινηματογραφική εκδοχή του «Έτερος Εγώ» είχε κατά κόρον γραφτεί το «ελληνικό Seven»). Ωστόσο, ο Τσαφούλιας έρχεται να θέσει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση: «Είναι πολύ τιμητικό για εμάς να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις, αλλά είναι άδικες για τις ξένες παραγωγές που έχουν μπάτζετ φαραωνικά».

Παρόλα αυτά, οι συγκρίσεις θα γίνουν, αν όχι από τον Τύπο, σίγουρα από τους θεατές. Αυτό, εξάλλου, είναι και το «τίμημα» ενός εκπαιδευμένου κοινού όχι απλώς σε σειρές, αλλά και τον binge watching (η Cosmote TV θα ανεβάσει όλα τα επεισόδια του «Έτερος Εγώ» και δεν θα τα προβάλλει ανά εβδομάδας): κάθε ελληνική παραγωγή με φιλοδοξίες ρίχνεται σε μια παγκόσμια αρένα μυθοπλασίας, πόσο μάλλον όταν η εγχώρια πνέει έτσι και αλλιώς τα λοίσθια. Προφανώς αναγνωρίζονται οι διαφορετικής τάξης μεγέθους δυνατότητες μια ελληνικής και μιας διεθνούς παραγωγής, ακόμα και έτσι όμως…

«Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τηλεόραση με κινηματογραφική αισθητική», εξηγεί για λογαριασμό της παραγωγής η Φένια Κοσοβίτσα. «Η πρόκληση για εμάς ήταν να διατηρήσουμε την ποιότητα και την παραγωγή στα ίδια επίπεδα με την ταινία. Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό. Οι συγκρίσεις καλώς να γίνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι χαώδεις οι διαφορές στα μπάτζετ».

Και δεν έχουν άδικο.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να είναι στόχος να γυριστεί το «ελληνικό CSI» και άλλα τέτοια μεγαλόστομα, αλλά να γυριστεί μια ελληνική σειρά με αισθητική (η επιλογή του «Mother» του George Gaudy για τους τίτλους αρχής είναι ένα πολύ σημαντική πρώτη ένδειξη) που θα συντονίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να γυρίσεις το χαρτί της ελληνικής μυθοπλασίας μετά από μία δεκαετία βαθιάς στασιμότητας έως και αμηχανίας ως προς ιδέες και παραγωγές, κατά την οποία υπήρξαν μόνο μερικές φευγαλέες εκλάμψεις. Πολλές φορές τείνουμε να υποτιμάμε την αξία του ενός μικρού βήματος που θα οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερου, την αξία που έχει αυτό το μικρό λιθαράκι που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα και να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε λίγο ψηλότερα.

Λίγο πριν επιστρέψει στο γύρισμα της επόμενης σκηνής, ο Τσαφούλιας μιλάει για αυτό το μεταφυσικό «βάρος»: «Η Cosmote TV ‘‘ακούμπησε’’ πάνω μας ένα ρίσκο, επενδύοντας στη μυθοπλασία. Το ρίσκο αυτό αφενός δίνει μία ψήφο εμπιστοσύνης για όσα κάναμε στην ταινία αφετέρου μας ανεβάζει τη διάθεση. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε την ελληνική τηλεόραση. Αν η δουλεία μας προκαλέσει μια τόσο μεγάλη αλλαγή, καλώς να την προκαλέσει. Αν όχι, θα έχουμε περάσει καλά για 8 ώρες».

Και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.

Η σειρά «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV, ενώ η εκτέλεση παραγωγής  γίνεται από την εταιρεία BLONDE.