Στο κατώφλι του επόμενου Watergate: Θα παραιτηθεί ο Trump όπως Nixon;

Στις 9/8 του 1974 ο Πρόεδρος Nixon παραιτήθηκε. Πόσα κοινά έχει η ιστορία του με αυτή του Donald Trump;

Κωνσταντίνος Δέδες

Για τους περισσότερους, η ανάμνηση που αφήνουν πίσω τους, είναι σημαντικότερη από τον θάνατό τους. Η ζωή κάποιου, αποδεδειγμένα άλλωστε, διαρκεί λιγότερο από τον μύθο του. Ίσως είναι στη φύση μας να θέλουμε να μας θυμούνται, αν και δεν υφίσταται προσωπικό όφελος ή μελλοντική αλληλεπίδραση, αφού το χώμα παραμένει χώμα και εμείς παραμένουμε κάτω από αυτό με ή χωρίς τη θύμηση των άλλων.

Ο Richard Nixon, σαν σήμερα στις 9 Αυγούστου του 1974, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. που παραιτείται από το αξίωμά του. Εν έτει 2018, αν και δε βρίσκεται στη ζωή, παραδίδει μαθήματα διαπλεκόμενης πολιτικής σε Ρεπουμπλικάνους και μη. 

Ο Nixon, ένας από τους πολλούς ημίθεους που ξεγελάστηκαν από το Διάβολο δίνοντας τη ψυχή τους δίχως αντάλλαγμα, δεν κέρδισε ούτε τον Θάνατο, ούτε την πολιτική του αποκατάσταση. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον «πατέρα» της Χούντας του Pinochet, θα είναι για πάντα ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραιτείται και θα είναι για πάντα ο Πρόεδρος της Διαπλοκής και του σκανδάλου Watergate.

Μην ξεχνάμε πως οι Η.Π.Α. αγαπούν τα σκάνδαλα και εκείνα με τη σειρά τους τους Προέδρους που τα δημιουργούν. Μιλάμε για τη χώρα του Nixon και της περίφημης ατάκας του: «Αν το κάνει ο Πρόεδρος τότε δεν είναι παράνομο» και του χολιγουντιανού ηθοποιού, Ronald Reagan. Μιλάμε για τη χώρα που ο Glenn Jacobs, αστέρας του WWE με το όνομα Κane, μόλις εκλέχθηκε δήμαρχος στο Tennessee. Μιλάμε για τη χώρα που αν αποκτήσεις προβολή, τότε μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. O Dwayne Johnson (The Rock) το κατάλαβε. Μην απορήσεις αν θέσει υποψηφιότητα μετά το 2020. Μιλάμε για τη χώρα του επιχειρηματία Donald Trump, που από την εμφάνισή του στο WWE, σε ταινίες και επιτραπέζια, έφτασε να διοικεί ένα ολόκληρο έθνος. 

Οι μεγαλύτερες αλήθειες από τους ημίθεους πλανητάρχες λέγονται πάντα στα γήπεδα γκολφ.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει αν ο Πρόεδρος είναι απατεώνας ή όχι. Λοιπόν, δεν είμαι απατεώνας». Αυτή ήταν η δήλωση του Nixon στις 17 Νοεμβρίου του 1973. O Gerald Ford, όταν ανέλαβε τα ηνία μετά την παραίτηση του Nixon, ήταν σίγουρος πως θα πήγαινε στην Κόλαση, γιατί δεν τον είχε κλείσει στη φυλακή. Αυτό το είπε στους φίλους του την ώρα που έπαιζαν γκολφ. Οι μεγαλύτερες αλήθειες από τους ημίθεους πλανητάρχες λέγονται πάντα στα γήπεδα γκολφ.

Τον τελευταίο καιρό, ο Trump θυμίζει Nixon. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του δεύτερου, ήταν το Saturday Night Massacre (Σφαγή το Σαββατόβραδο). Ο ειδικός εισαγγελέας Archibald Cox, στις 20 Οκτωβρίου του 1973 ζήτησε τις κασέτες με τις συνομιλίες του Nixon με τους συνεργάτες του και εκείνος απαίτησε την απομάκρυνσή του. Ο υπουργός δικαιοσύνης Elliot Richardson και ο υφυπουργός William Ruckelshaus αντέδρασαν και παραιτήθηκαν. Σε λιγότερο από μισή ώρα, οι πράκτορες του FBI, που είχαν στενή σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απομακρύνθηκαν. Η μέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως Saturday Night Massacre και ήταν η μέρα που ο Richard Nixon, βροντοφώναξε  -άθελά του- πως ήταν ένοχος.

Σας θυμίζει κάτι; 

Ο τωρινός Πρόεδρος της Αμερικής, όπως και ο Nixon, θέλει να απαλλαγεί από άτομα που θεωρεί επικίνδυνα και αναξιόπιστα. Η Ρωσία, όπως φαίνεται, είχε ανάμειξη στις εκλογές του 2016, κάτι που ο Trump ακόμα δεν έχει παραδεχθεί με σαφήνεια, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ των Η.Π.Α. μιλούν με στοιχεία. «Bigger than Watergate?», έχουν αναρωτηθεί οι New York Times Ο Trump έχει επιχειρήσει, τουλάχιστον δύο φορές, να απομακρύνει τον Robert Mueller, επικεφαλής της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, με το δεξί του χέρι, Don ΜcGahn, να τον απειλεί πως θα παραιτηθεί. Επίσης, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο FBI, όπως ακριβώς και ο Nixon.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης Watergate, πέραν της παραίτησης Nixon, είναι πως ο αμερικανικός λαός δεν έλαβε το μήνυμα, ή αν το έλαβε, το έλαβε μισό και κακογραμμένο. Δημοσιεύματα της εποχής μιλούν για αφύπνιση των ψηφοφόρων κάτι που στην πορεία αποδείχθηκε πρόσκαιρο και εντελώς ουτοπικό. Η Αμερική συνέχισε να ψηφίζει με τα μάτια κλειστά και τα αφτιά βουλωμένα.

Το χρονικό του σκανδάλου Watergate σε 7 σημεία:

•Τα ξημερώματα τις 17 Ιουνίου του 1972 oι αρχές συλλαμβάνουν πέντε άτομα με την κατηγορία της διάρρηξης και την απόπειρα τοποθέτησης κοριών στις τηλεφωνικές γραμμές. Και οι πέντε είχαν στην κατοχή τους χιλιάδες δολάρια όπως και σημειώσεις.

•H εφημερίδα Washington Post με τους Carl Bernstein και Bob Woodward θα ξεκινήσουν μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες με τις πληροφορίες του Mark Felt (FBI), γνωστού και ως Deep Throat. Η πρώτη του συμβουλή ήταν να ακολουθήσουν από που προήλθαν τα χρήματα. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, και οι πέντε συλληφθέντες είχαν άμεση σύνδεση με την εκστρατεία επανεκλογής του Richard Nixon. 

•O Nixon σε δηλώσεις του τον Αύγουστο, ορκίστηκε πως οι συνεργάτες του δεν είχαν καμία σχέση με τη διάρρηξη. Τον Νοέμβριο κερδίζει τις εκλογές θριαμβευτικά. Κάνοντας επίδειξη δύναμης και κατάχρηση εξουσίας, απαίτησε από τη CIA να διακόψει τις έρευνες του FBI.

•Τον Ιούλιο του 1973, και ενώ οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι συνεργάτες του αποκάλυψαν πως ο Nixon είχε κρυφά μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες στο οβάλ γραφείο. Από τότε, ο Nixon προσπάθησε με νύχια και με δόντια να μην αφήσει τις κασέτες αυτές να πέσουν στα χέρια του εισαγγελέα.

•Ο ειδικός εισαγγελέας Archibald Cox, στις 20 Οκτωβρίου του 1973 απαίτησε τις κασέτες με τον Νίξον να ζητά την απομάκρυνσή του. Ο υπουργός δικαιοσύνης Elliot Richardson και ο υφυπουργός William Ruckelshaus παραιτήθηκαν. Η μέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως Saturday Night Massacre (Σφαγή το Σαββατόβραδο).

•Η διαμάχη συνεχίστηκε τις αρχές του 1974 και ο Νίξον τελικά έδωσε τον Απρίλιο 1.200 έγγραφα με τις συνομιλίες. Στις 24 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε τα ηχογραφημένα και όχι επιλεγμένα έγγραφα. Σε μία από τις κασέτες, την περιβόητη ‘Smoking Gun Tape’ o Nixon φέρεται να γνωρίζει για την σύνδεση του Λευκού Οίκου με το σκάνδαλο Watergate και μάλιστα να δίνει την έγκρισή του στο σχέδιο να αποσιωπηθεί το περιστατικό.

•Στις 8 Αυγούστου του 1974, Ο Richard Nixon δήλωσε πως θα παραιτηθεί. Την επόμενη ημέρα παραιτείται επισήμως.