«Πώς το επάγγελμά μου με ανάγκασε να σταματήσω το σεξ»;

Μία σεξολόγος αποκαλύπτει στο Playboy τους λόγους που την έκαναν να γυρίσει την πλάτη της στην ερωτική απόλαυση.

Μαριλένα Ξανθοπούλου

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2017 ήταν τα «χρυσά» γενέθλιά μου. Έγινα 30 ετών και πήρα μία απόφαση που δεν είχα πάρει ποτέ στο παρελθόν. Ήταν η στιγμή της αυτοκριτικής, του να τα βρω με τον εαυτό μου και να βάλω ένα τέλος σε όλα αυτά που με ενοχλούσαν στην κοινωνία. Έτσι γεννήθηκε το «Man Ban 2018». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Είμαι μία σεξολόγος που ζει στην Αθήνα. Και αποφάσισα το 2018 να απέχω από το σεξ. Μπορεί αυτός ο συνδυασμός να θυμίσει vegan χασάπη αλλά αυτή η απόφασή μου ήταν μία απόφαση που έπρεπε να την έχω πάρει από καιρό. Και το γεγονός πως μπήκα σε μία νέα δεκαετία της ζωής μου, ήταν η καλύτερη αφορμή. Αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η «παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να αναμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα», τότε τα 20’s μπορούν να με περιγράψουν ως την απόλυτη παρανοϊκή. Μπορώ να μετρήσω αμέτρητες ψεύτικες σχέσεις που δεν οδήγησαν πουθενά. Κι αυτό που αποφάσισα να κάνω είναι να αλλάξω τον τρόπο της αναζήτησης συντρόφου. Κι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η καριέρα μου.

Κάθε φορά που κάποιος διαπιστώνει πως είμαι σεξολόγος, υπάρχει μία κλασική αντίδραση. Πριν να εμβαθύνω, όμως, στην ιστορία του «Man Ban 2018», θα μου επιτρέψετε να ορίσω τι ακριβώς σημαίνει σεξολογία. Η σεξολογία είναι μία επιστήμη που μελετά το σεξ. Ουσιαστικά, είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που καλύπτει την βιολογία, την ψυχολογία, την ανθρωπολογία, την ιατρική, την κοινωνιολογία και πολλά άλλα. Έτσι, παρόλο που δεν αισθάνομαι ντροπή για την δουλειά μου, τα 20’s μού έμαθαν ότι πρέπει να προσεγγίζω τους άλλους χωρίς να αποκαλύπτω την εργασία μου. Όταν υποσχόμενοι ρομαντικοί σύντροφοι μαθαίνουν ότι είμαι σεξολόγος, συνήθως η φάση τελείωνε άσχημα. Ας μην αναφέρω το πόσες φορές προσπάθησαν να με εκμεταλλευτούν και να με χρησιμοποιήσουν ως μία ακόμη κατάκτηση. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περίεργα όσον αφορά το σεξ.

Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά το ότι είμαι σεξολόγος δεν σημαίνει ότι είμαι μία μηχανή του σεξ ή κάνω κόλπα που βλέπετε στις ταινίες πορνό.

Πώς μπορώ να γνωρίζω πως αυτό το άτομο με θέλει πραγματικά και δεν προσπαθεί να «γράψει» ακόμη μία καλή ιστορία για τους φίλους του; Η ιδιωτικότητα είναι αρκετά σημαντική για μένα και γνωρίζω ανθρώπους που απλά θέλουν να είναι μαζί μου επειδή είμαι ειδικός στα θέματα σεξ. Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά το ότι είμαι σεξολόγος δεν σημαίνει ότι είμαι μία μηχανή του σεξ ή κάνω κόλπα που βλέπετε στις ταινίες πορνό.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Man Ban 2018. Ήμουν αρκετά εξαντλημένη ώστε να σπαταλάω τον χρόνο μου με αποτυχημένα ραντεβού. Σταμάτησα να χρησιμοποιώ τις dating app εφαρμογές για να να συναντήσω πιθανούς εραστές και πλέον έπρεπε να εισέλθουν στη ζωή μου με δύο τρόπους. Είτε να γνωριστούμε μέσω κοινής παρέας, είτε in real life με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο. Πέρασα αρκετές ώρες σε παντοπωλεία, απλώς περιμένοντας να ρωτήσω έναν άνθρωπο για το πώς μαγειρεύει ένα συγκεκριμένο λαχανικό. Το αποτέλεσμα; Δυστυχώς η πόρτα δεν άνοιξε ποτέ αλλά τουλάχιστον έφτιαξα υπέροχα δείπνα για μένα.

Αν και δεν είχα την πρόθεση να διαρκέσει για έναν χρόνο, τελικά δεν συνειδητοποίησα το πως πέρασε όλο το χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι πως βρήκα χρόνο ώστε να τα βρω με τον εαυτό μου. Το αν έχασα την σεξουαλική σύνδεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους; Φυσικά και ναι αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο για να μου αποτρέψει την απόφασή μου. Οι σεξουαλικές μου ανάγκες κατά κάποιον τρόπο καλύφθηκαν από εμένα και αυτό σημαίνει πως η εξεύρεση της σεξουαλικής ικανοποίησης με τον εαυτό μας είναι μία ιδιαίτερη ενδυνάμωση της προσωπικότητάς μας. Γιατί όσο περισσότερο γνωρίζουμε το σώμα μας, τόσο πιο εύκολα θα καταφέρουμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο ένας σύντροφος είναι ο πλέον κατάλληλος για εμάς.

Παρότι πολλοί θα υποστήριζαν ότι το να απέχουν από το σεξ είναι σαν να ζουν μία προσωπική ερήμωση, τότε καλό είναι να μάθουν πως πολλά πλάσματα ευδοκιμούν στην έρημο.

Όλη αυτή την περίοδο έκανα τεράστια βήματα στην καριέρα μου και γνωρίζω πως δεν θα τα είχα καταφέρει αν η προσοχή μου είχε αποσπαστεί στην αναζήτησα ενός συντρόφου. Βρήκα χρόνο για εμένα, έκανα νέες φιλίες και σκέφτηκα το πως θέλω να είναι η μελλοντική μου σχέση. Ένιωσα σαν να ζούσα μία καλύτερη ζωή και αισθάνθηκα τόσο ελεύθερη. Αναπόφευκτα, συναντήθηκε και με άνδρες κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι ο νόμος του σύμπαντος που όταν λες ότι δεν πρόκειται να αγοράσεις άλλα παντελόνια, ξαφνικά όλα βγαίνουν στις εκπτώσεις. Μίλησα μαζί τους, πειραχτήκαμε, φλέρταρα αλλά το σταμάτησα εκεί. Όχι γιατί υπάρχει κάτι κακό με το περιστασιακό σεξ, απλά δεν το ήθελα εκείνη την στιγμή.

Τι έμαθα λοιπόν; Ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό με την αναμονή για σεξουαλική επαφή. Ειδικά σε μία εποχή που η αποχή από το σεξ μπορεί να αποτελέσει πηγή γελοιοποίησης από τους φίλους μας. Είναι επιλογή μου και οφείλουν να το σεβαστούν όλοι. Παρότι πολλοί θα υποστήριζαν ότι το να απέχουν από το σεξ είναι σαν να ζουν μία προσωπική ερήμωση, τότε καλό είναι να μάθουν πως πολλά πλάσματα ευδοκιμούν στην έρημο. Κι εγώ σίγουρα το έκανα. Και θέλω να στείλω το δικό μου μήνυμα σε όλους εκείνους που βλέπουν την επαγγελματική μου ιδιότητα ως κάτι περίεργο που τους ανοίγει αμέσως το «πράσινο φως» για το κρεβάτι μου. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Γιατί είμαι πάνω απ’ όλα άνθρωπος.