Γιατί τόσοι λίγοι άνδρες είναι βίγκαν

Μια διατροφική συνήθεια μπορεί να θίξει την αρρενωπότητά σου;

Olga Mecking

Χορτοφάγοι, vegan, κρεατοφάγοι. Ή εναλλακτικά ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ δύο (πολλές φορές και τριών) διαφορετικών κόσμων αναφορικά με τις τροφές που οφείλουμε να καταναλώσουμε.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να γίνουν vegan ή χορτοφάγοι όσον αφορά τις δυτικές κοινωνίες. Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι γυναίκες είναι περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένες, δημιουργούν λιγότερα απορρίμματα, ανακυκλώνουν περισσότερο και αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τους άνδρες.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις συνήθειες κατανάλωσης κρέατος μεταξύ των δυο φύλων; Η απάντηση ίσως βρίσκεται κρυμμένη στις βιολογικές αλλά και στις κοινωνιολογικές διαφορές και συμπεριφορές των δυο φύλων.

Οι άνδρες πιθανόν να αγνοούν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα λόγο του φόβου ώστε να μην χαρακτηριστούν ως «γυναικωτοί».

Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη που έλαβε μέρος το 2018 και είχε τον τίτλο «Κρέας και άνδρες: Οι διαφορές των δύο φύλων απέναντι στο κρέας» από τους ερευνητές Hamish J. Love και Danielle Sulikowski καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κρεατίνη (μια ουσία που βρίσκεται στο κρέας) βελτιώνει τη «μυϊκή δύναμη, το μέγεθος, τη σωματική και νευρική απόδοση» και προστατεύει από τραυματισμούς – κάτι που οι άνδρες αναζητούν δεδομένης της τάσης τους για φυσικές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, μια συμπεριφορά που έχει τις βάσεις της από την προϊστορική εποχή κατά την οποία ο άντρας ήταν κυνηγός, ενώ η γυναίκα έμενε πίσω ώστε να μαγειρεύει και να φροντίζει την οικογένεια.

Έτσι ενώ οι γυναίκες λόγω τις ιδιοσυγκρασίας τους έχουν εξελιχθεί και έχουν βρει μια ισορροπία στην μοντέρνα εποχή, οι άντρες εξακολουθούν να είναι ριζωμένοι στους ρόλους των φύλων που προϋπήρχαν κατά το παρελθόν.

Δεδομένου λοιπόν του αγώνα που δίνουν οι άνδρες προκειμένου να διατηρήσουν την αρρενωπότητα τους, μια άλλη μελέτη που έλαβε μέρος το 2017 από το Journal of Consumer Research, υποστηρίζει ότι οι άνδρες πιθανόν να αγνοούν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα λόγο του φόβου ώστε να μην χαρακτηριστούν ως «γυναικωτοί».

Παρόλα αυτά όμως πολλοί άνδρες, ειδικά στην Ευρώπη, συμμετέχουν σε ένα νέο κίνημα που έχει ως σκοπό να αναθεωρήσει το lifestyle των χορτοφάγων και των vegan και να μην θεωρείται ως κάτι το … γυναικείο.

Οι άνδρες μπορεί να είναι πιο σκεπτικοί σε σχέση με την χορτοφαγία αλλά όταν αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο είναι κάθετοι στην απόφασή τους.

Ο Jaap Korteweg που έχει το εστιατόριο Vegetarian Butcher στην Χάγη της Ολλανδίας, μας αφηγείται την φρίκη που βίωσε όταν ήταν ακόμη μικρός στην φάρμα της οικογένειας του. Του είχε ανατεθεί να μεταφέρει τα πτώματα των αγελάδων και των χοίρων που έπρεπε να καταστραφούν λόγων της νόσου των τρελών αγελάδων το 2005 και όταν είδε τα δεκάδες πτώματα των άτυχων ζώων σοκαρίστηκε. Εκείνη την στιγμή ονειρεύτηκε ένα μέλλον στον οποίο θα είχε την δική του φάρμα με μερικές αγελάδες τις οποίες δεν θα τις έσφαζε, αλλά θα τις άφηνε να ζήσουν μια όμορφη και ευτυχισμένη ζωή. «Δεν είναι δυνατόν να νοιάζεσαι γι΄ αυτά τα πλάσματα από την μια πλευρά και από την άλλη να τα σκοτώνεις και να τα τρως» μας αναφέρει ο Jaap.

Οι σύμβουλοι τροφίμων Anneke Ammerlaan και Femke Mosch, υπογραμμίζουν τις σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν την χορτοφαγία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο τα δύο φύλα σκέφτονται για τα τρόφιμα είναι θεμελιωδώς διαφορετικός. Σύμφωνα με αυτούς, οι άνδρες συνδυάζουν την διατροφή τους με την ύπαρξη του κρέατος ως κάτι το ουσιαστικό και απαραίτητο, ενώ οι γυναίκες συνδέουν το φαγητό με την ελαφρά διατροφή που περιλαμβάνει χόρτα και λαχανικά.

Στα 20 χρόνια παρατηρήσεων οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις γνώμες τρίτων καθώς υπάρχουν διάφορες πιέσεις ως το προς το τι πρέπει να λένε, να τρώνε και πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Από την άλλη οι άνδρες μπορεί να είναι πιο σκεπτικοί σε σχέση με την χορτοφαγία αλλά όταν αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο είναι κάθετοι στην απόφασή τους.

Πολλοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι η αναδυόμενη αγορά αντικατάστασης κρέατος θα αγγίξει τα 7,5 δις δολάρια παγκοσμίως.

Ενώ λοιπόν οι γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν vegan για λόγους υγείας και περιβαλλοντολογικούς λόγους, οι άνδρες το κάνουν για τρεις πολύ ξεχωριστούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι πιστεύουν ότι μπορούν λάβουν την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζονται από τα φυτά ώστε να «χτίσουν» ένα γερό σώμα. Ο δεύτερος είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν ομορφότερη επιδερμίδα και να έχουν καλύτερη υγεία και ο τρίτος είναι ότι θεωρούν την κρεατοφαγία ως μια άσκοπη δολοφονία ενάντια στα ζώα.

Πολλοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι η αναδυόμενη αγορά αντικατάστασης κρέατος θα αγγίξει τα 7,5 δις δολάρια παγκοσμίως. Αυτή η τάση υποδηλώνει σύμφωνα με τον Korteweg την σταδιακή αλλαγή της λανθασμένης οπτικής γωνίας αρκετών ανδρών «ότι το να είσαι χορτοφάγος σημαίνει ότι είσαι λιγότερος αρρενωπός».

Η Ammerlaan και η Mosch μάς λένε ότι «Η αυτοπειθαρχία είναι πλέον το νέο πρότυπο ζωής. Τρώτε υγιεινά, πηγαίνετε στο γυμναστήριο και βιώστε μια ισορροπημένη ποιότητα στην ζωή σας». Η απόφαση δική σου. Αλλά είτε vegan, είτε κρεατοφάγος, φρόντισε να μην γίνεις «κανίβαλος» στις επιλογές των άλλων και φέρσου με ωριμότητα.