Η αντισύλληψη είναι και ανδρική ευθύνη

Ας μιλήσουμε για την σημασία της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Dana Hamilton

Αν έχεις βρεθεί σε μακροχρόνια σχέση με γυναίκα, υπάρχουν πιθανότητες να την έχεις ακούσει να μιλάει για την αντισύλληψη. Ξέρεις τα στατιστικά σχετικά με την κατάθλιψη και την ακμή και τις ημικρανίες και πιθανώς έχεις νιώσει κάπως άσχημα.  Ίσως έχεις διαβάσει κάποια έρευνα σχετικά με το πώς το  χάπι για τους άντρες ως μέθοδο αντισύλληψης απαγορεύτηκε λόγω παρενεργειών – οι οποίες ήταν ένα  μικρό κομμάτι για τις γυναίκες – ήταν  σκληρό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Όταν έρχεται η στιγμή για να ακούσεις σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις της αντισύλληψης, μπορώ σχεδόν να σου εγγυηθώ ότι ποτέ δεν έχεις πιάσει το νόημα.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η αλήθεια είναι ντροπιαστική. Αυτά τα ζητήματα μένουν στα μηνύματα των γυναικείων συνομιλιών και ποτέ δε βλέπουν το φως της μέρας. Για 12 χρόνια, τα χάπια κατέστρεψαν το σώμα μου. Έφτασα σε σημείο να οδηγηθώ στο νοσοκομείο μετά από μια ρήξη στην ωοθηκική κύστη. Και το χειρότερο είναι ότι σε κάθε γιατρό που απευθύνθηκα, αυτό θεωρήθηκε φυσιολογικό. Διότι τόσες πολλές γυναίκες εκεί έξω το κάνουν αυτό, υποφέροντας σιωπηλά γιατί δεν είναι έτοιμες να κάνουν παιδί.

Πολλές γυναίκες το αποσιωπούν και ασχολούνται με τις δυσκολίες που έχουν με το χάπι γιατί νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους παρτενέρ μας να προσέχουν για την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες το αποσιωπούν και ασχολούνται με τις δυσκολίες που έχουν με το χάπι γιατί νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους παρτενέρ μας να αναλάβουν την πρόληψη της εγκυμοσύνης ως ευθύνη τους. Επειδή μας έχουν πει όλη μας τη ζωή ότι αυτό είναι η δουλειά μας.

Μια μικρή εμπειρία απόλαυσης δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από τις φυσικές και ψυχολογικές παρενέργειες της αντισύλληψης. Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε το σώμα και την ψυχική μας υγεία. Και το χειρότερο για εμάς είναι ότι ο οργασμός μιας γυναίκας δεν είναι απαραίτητος για να συλλάβει ένα παιδί. Η ευχαρίστησή μας δεν είναι καν εγγυημένη. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και στο τέλος να μην έχουμε απολαύσει ούτε καλό σεξ.

Θεωρώ πως η αντισύλληψη πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη σε οποιονδήποτε το θέλει αλλά η γυναίκα οφείλει να έχει τον τελευταίο λόγο στο σώμα της. Και πρέπει όλοι να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό το ζήτημα. Διότι δεν είναι τα διαμάντια ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας, αλλά το να μπορεί να νιώθει ασφάλεια με το σώμα της.