«Γυναίκες πωλούνται σαν νωπό κρέας σε τιμή ευκαιρίας»

Ένα project που δεν ήρθε για να σε φρικάρει αλλά για να σου ανοίξει τα μάτια.

Βαγγέλης Σγουρίδης

Όχι δεν πρόκειται για κάποια ταινία φρίκης. Αν και το όλο concept θα μπορούσε. Ωστόσο αποτελεί για ένα κομμάτι της καθημερινότητας και το συγκεκριμένο project μιλάει ανοιχτά για το ζήτημα που αξίζει να μας απασχολήσει όλους. Και φυσικά αναφερόμαστε σε μία πατριαρχική κοινωνία που βλέπει τις γυναίκες ως κρέας και τίποτα περισσότερο. Και δεν ευθύνεται μόνο ο ανδρικός πληθυσμός. Η πατριαρχική κοινωνία με το σεξιστικό υπόβαθρο και την τοξική αρρενωπότητα είναι μία κοινωνία που ενθαρρύνεται από αρκετές γυναίκες ανά τον πλανήτη.

Και το κίνημα του #MeToo ήρθε να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό. Και το συγκεκριμένο κίνημα έγινε αφορμή ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πάρουν θέση για το πλέον φλέγον ζήτημα. Είτε μέσω συνεντεύξεων, είτε μέσω της τέχνης τους. Και για την δεύτερη κατηγορία θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο. Ο λόγος για τους Julia SH και Nick Sadler, ένα ντουέτο φωτογράφων που εμπνεύστηκαν το project #SHSadler και το αποτέλεσμα της τέχνης τους κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Συγκεκριμένα φωτογραφίζουν μοντέλα και ύστερα τοποθετούν τις εικόνες σε πλαστικές μεμβράνες όπως ακριβώς το νωπό κρέας. Με αυτόν τον τρόπο όχι απλά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα για την αντικειμενοποίηση των γυναικών αλλά γενικότερα για το πως ο κόσμος επικεντρώνεται στο φαίνεσθαι και δίνει τεράστια σημασία στην ομορφιά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που φαντάζει σαν η ομορφιά να έχει μόνο πορνογραφικό χαρακτήρα και ένα μοντέλο να μην έχει καμία άλλη ευαισθησία ή ανθρώπινες ιδιότητες.

Μπορεί στο συγκεκριμένο concept να επιλέχθηκαν μόνο γυναίκες αλλά η ουσία είναι πως αυτή η αντικειμενοποίηση αφορά και τον ανδρικό πληθυσμό. Οπότε καλό είναι να προβληματιστείς διπλά την στιγμή που θα βολτάρεις στην παρακάτω gallery και ενδεχομένως να σκεφτείς τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση.

Δειτε τις photo