Όπως το ‘99

20 χρόνια μετά, ο Ole Gunnar Solskjaer έρχεται να μας θυμίσει την «Fergie Time».

Άγγελος Κωνσταντούλιας

1999. Μία χρονιά που σημάδεψε όλη την γενιά που μεγάλωσε στα 90’s. Σεισμός της Πάρνηθας, ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, «Freestyler» και η μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών στο Champions League με θύμα την Μπάγερν Μονάχου. Θύτης; Ποιος άλλος, μα φυσικά η μόνιμη «πρωταθλήτρια των καθυστερήσεων» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μη με ρωτάς το πως συνδυάζεται η παραπάνω τετράδα γεγονότων στο μυαλό μου. Περίεργα τα παιχνίδια του μυαλού. Όπως τα αντίστοιχα της μπάλας. Και το βράδυ της Τετάρτης γίναμε μάρτυρες μίας ακόμη παράστασης της «στρογγυλής θεάς».

Όπως ακριβώς το είπε ο Νορβηγός. Σε αυτόν τον σύλλογο, γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι σημαίνει η λέξη «ανατροπή». Το έχουν κάνει δεκάδες φορές. Το «Fergie Time» ξαναχτύπησε αλλά αυτή τη φορά με το πρόσωπο του Ole Gunnar Solskjaer. Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» δεν χαρίστηκε. Το έκανε το 1999 στην Βαρκελώνη και χωρίς δεύτερη σκέψη χτύπησε 20 χρόνια μετά.

Αυτή τη φορά στο Παρίσι. Κόντρα στην προβεβλημένη Paris Saint Germain που κάθε χρόνο ρίχνει πακτωλό χρημάτων ώστε να φέρει το «κατσαρόλι» στην Πόλη του Φωτός. Τα φώτα άναψαν αλλά γι’ ακόμη μία φορά τα καλοπληρωμένα πρωτοπαλίκαρα του Παρισιού δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή. Λύγισαν από το άγχος. Την ίδια στιγμή που οι «μπέμπηδες» δεν λύγισαν από το βάρος της φανέλας. Δεν βομβάρδισαν την πρωτεύουσα του Παρισιού αλλά έκαναν το ριφιφί του αιώνα. Με την βοήθεια της τύχης, της τόλμης και του VAR (αλήθεια πότε θα ανοίξει ο δρόμος της τεχνολογίας και για τα δικά μας «χωράφια»;)

20 χρόνια μετά, το άστρο του Νορβηγού προπονητή φέρνει την ελπίδα πάνω από το Old Trafford. Αν το παρεάκι του (που χτίστηκε εν μέρει από τον Ζοσέ Μουρίνιο) θα καταφέρει να αποδειχτεί αντάξιο της ιστορίας, θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Αλλά ποτέ μην υποτιμάς τον συνδυασμό θάρρους, ταλέντου και άγνοιας κινδύνου. Μία αναδρομή στην ιστορία θα σου αποκαλύψει πάμπολλα παραδείγματα εκπλήξεων που ήρθαν από τον παραπάνω μαγικό συνδυασμό.

Κι αν η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα, τότε η Paris Saint Germain έχει πολλά να σου αφηγηθεί για την περιβόητη ρήση του Καρλ Μαρξ.

«Football bloody hell», όπως σοφά είχε αναφέρει ο Sir Alex Ferguson.