Η γοητευτική αξιοπρέπεια του Τσάβι Πασκουάλ

Ήρθε κύριος, έφυγε κύριος, αλλά στον «πράσινο κόσμο» υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Βαγγέλης Σγουρίδης

«Πίσω από κάθε χαμόγελο υπάρχουν δόντια», αναφέρει ένα από τα γνωμικά του Κομφούκιου. Και ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν στις 20 Νοεμβρίου, ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανέβασε μία φωτογραφία όπου πόζαρε χαμογελαστός μαζί με τον Τσάβι Πασκουάλ. Μέσω αυτής της ανάρτησης στο Instagram, έστελνε το δικό του μήνυμα στήριξης και πως όλη αυτή η «κρίση» στο μπασκετικό τμήμα ήταν ένα αποκύημα της φαντασίας του Τύπου.

Με την συμπλήρωση ενός μήνα, το ποτήρι της υπομονής φαίνεται πως άδειασε πολύ γρήγορα και ο Καταλανός προπονητής είδε την πόρτα της εξόδου μετά από 2.5 χρόνια παρουσίας στο τιμόνι. 2.5 χρόνια με νύχτες θριάμβου αλλά και δύσκολες νύχτες. Δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ωστόσο καμία συμμετοχή σε Final Four. Και το τελευταίο είναι ένας σοβαρός λόγος ώστε να «παγώσουν» τα χαμόγελα.

Ο Τσάβι Πασκουάλ πλήρωσε το μάρμαρο της αστοχίας του υλικού και της στελέχωσης του ρόστερ. Η συνταγή της περίφημης «ελληνοποίησης» με φθηνά ξένα υλικά δεν εξασφάλισε την επιτυχία από την αρχή και η πίεση έγινε αφόρητη. Μία πίεση που δεν κατάφερε να διαχειριστεί, με τον ψυχισμό των παικτών να πλημμυρίζει από αρνητισμό. Ο Παναθηναϊκός και ο Τσάβι έμοιαζαν παγιδευμένοι και ήττα στη Μαδρίτη ήταν το τελειωτικό χτύπημα.

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό, είναι να ξαναβρεί την χαμένη ταυτότητά του. Και έπειτα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πριν χάσει την αξιοπρέπειά του.

Ευθύνεται απόλυτα για τις καλοκαιρινές επιλογές; Ενδεχομένως. Αξίζει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη; Ο ίδιος θα απαντήσει «πως ναι». Ένας σωστός καπετάνιος ξέρει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και πολλές φορές να αναλαμβάνει τις ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν στο πλήρωμά του. Ο πρώην τεχνικός του «τριφυλλιού» έχει αποδείξει πως δεν θα εκθέσει κανένα από τα πρόσωπα που έχει συνεργαστεί. Εκτός από ικανότατος προπονητής, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ένας κύριος που ήταν τιμή των «πρασίνων» να κάθεται στην άκρη του πάγκου τους.

Από το περίφημο πούλμαν της Κωνσταντινούπολης που μία εικόνα διάλυσης την μετέτρεψε σε νύχτα θριάμβου στο ΣΕΦ, μέχρι το «άδειασμα» μετά τις 2 κολλητές νίκες επί του Ολυμπιακού του Μπλατ (που παρεμπιπτόντως παρά τις ήττες, απολαμβάνει την ηρεμία ώστε να δουλέψει απερίσκεπτος από εξωγενείς παράγοντες). Αλλά αυτή τη φορά δεν είχε την ευκαιρία να φέρει «τούμπα» την κατάσταση. Οι εξελίξεις τον πρόλαβαν, η άμμος στην κλεψύδρα άδειασε απότομα και ενδεχομένως ο ίδιος να νιώθει για πρώτη φορά πιο «χαλαρός» ύστερα από καιρό.

Όλη αυτή η «άρρωστη» κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον εξάκις Πρωταθλητή Ευρώπης δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Είναι οι  περιπτώσεις που το διαζύγιο οφείλει να έρθει για το καλό και την ηρεμία του «παιδιού» και ήταν ο μοναδικός δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός. Αλλά το ζητούμενο για τον Πρωταθλητή Ελλάδος, είναι να ξαναβρεί την χαμένη ταυτότητά του. Και έπειτα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πριν χάσει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικά που διέπει και τον Τσάβι Πασκουάλ. Την αξιοπρέπειά του.