Σε αυτό το θρυλικό κελάρι θα συναντήσεις έναν ήρωα δύο Παγκοσμίων Πολέμων

Αν κλείσεις τα μάτια, ίσως ακούσεις στρατιώτες να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους.

Μαρίνος Φύσσας

Σε περίπτωση που η Μοίρα αποφασίσει να σου χαρίσει απλόχερα την τύχη της και να σε οδηγήσει κάποτε στην Ελβετία, τότε δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το Grand Hotel Kronenhof. Εκτός από το επιβλητικό παρουσιαστικό του, θα έχεις την πολυτέλεια να γνωρίσεις έναν «ήρωα» δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα φυσικό πρόσωπο αλλά για ένα μέρος, ωστόσο αυτά που θα σου «διηγηθεί» θα σε κάνουν να ευλογείς την Μοίρα σου για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Ο λόγος για το κελάρι του φημισμένου ελβετικού ξενοδοχείου, που αποτελεί έναν από τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους το «Krone» εξακολουθεί να υπάρχει 150 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεγάλα ξενοδοχεία του 19ου αιώνα, το Grand Hotel Kronenhof ιδρύθηκε το 1848 από τον Andreas Gredig και ξεκίνησε ως μία περιστασιακή επιχείρηση. Ο γιος του, Lorenz, δημιούργησε ένα κελάρι κρασιού στο υπόγειο, εμφιαλώνοντας και πωλώντας το δικό του κρασί, το οποίο προέρχεται από την κοιλάδα Valtellina της Ιταλίας.

Πώς όμως ήρθε η εκτόξευση;

Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ο τουρισμός σταμάτησε σε όλη την Ευρώπη και οι ουδέτεροι Ελβετοί στρατιώτες στάλθηκαν στις Άλπεις για να προστατεύουν τα ελβετο-ιταλικά σύνορα από μία ενδεχόμενη επίθεση. «Οι στρατιώτες δεν πλήρωναν για τα δωμάτια ξενοδοχείων αλλά έπιναν πολύ κρασί. Και το κρασί το πλήρωναν ακριβά», εξηγεί η Katja Schneider, διευθύντρια πωλήσεων και marketing του ξενοδοχείου. Παρά τα «κενά» δωμάτια, το ξενοδοχείο παρέμεινε ανοιχτό πωλώντας το κρασί κατά την διάρκεια του πολέμου.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν το 1928, έφεραν και πάλι τους επισκέπτες στην περιοχή, αλλά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 μεταμόρφωσε την περιοχή σ’ ένα πραγματικό φρούριο των Άλπεων. Ωστόσο ακόμη και σε εκείνη την κατάσταση, οι Ελβετοί στρατιώτες δεν σταμάτησαν να πίνουν ποτέ κρασί. Έτσι η μικρή επιχείρηση εισαγωγής του Kronenhof και το καλά εφοδιασμένο κελάρι τέθηκαν ξανά σε λειτουργία.

«Μετά τους πολέμους, πολλά ξενοδοχεία χρεοκόπησαν επειδή δεν είχαν την ασφάλεια μίας δεύτερης επιχείρησης και δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν» αναφέρει στην συνέχεια η Scheider προσθέτοντας πως: «Πολλά ξενοδοχεία απλώς εξαφανίστηκαν μετά τους πολέμους ή μεταπωλήθηκαν σε άλλους επενδυτές. Η οικογένεια Gredig κατάφερε να σώσει την επιχείρηση χάρη στο θρυλικό κελάρι και το κρασί που πωλούσε από εκεί. Είναι ένας πραγματικός ήρωας».

Σήμερα το κελάρι του Kronenhof χρησιμεύει ως ένας ιδιωτικός χώρος εκδηλώσεων μέσα στο ξενοδοχείο, γεμάτος με μπουκάλια κρασιού από τους πιο επιτυχημένους του είδους. Τα παλιά εργαλεία σκι και τα ιστορικά αναμνηστικά – όπως και η πινακίδα του ξενοδοχείου- κοσμούν τα τείχη και ως επί το πλείστον  το δωμάτιο παραμένει όπως ήταν. Διατηρώντας αυτήν την ατμόσφαιρα από μία δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα, αν κλείσεις τα μάτια σου μπορεί να ακούσεις αποκαμωμένους στρατιώτες να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους καθώς το χιόνι πέφτει απαλά στην κοιλάδα.

Δειτε τις photo