Πώς να καταλάβεις ότι ένα bar σε κλέβει στεγνά

Ένα αλκοολικό «Ευαγγέλιο» για να επιλέξεις το σωστό μαγαζί.

Μαρίνος Φύσσας

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο καλύτερο bar της πόλης. Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους, ακούνε πιο χαλαρή μουσική και απολαμβάνουν τα πιο υπέροχα cocktails. Ο κατάλογος που σου φέρνουν αναφέρει τα διάφορα cocktails σε μία άγνωστη γλώσσα που θυμίζουν εξωγήινα ιερογλυφικά και τελικά παραγγέλνεις στον barman κάτι που αν δεν το γνωρίζεις εξ’ αρχής περιέχει μεγαλύτερο ρίσκο κι από το να παίξεις στο Στοίχημα αγώνα της Β’ Αγγλίας.

Ωστόσο πριν καταφύγεις σε μπύρα από το περίπτερο, καλό θα είναι να μάθουμε αν ο μύθος του «ακριβού ποτού» ισχύει για τα bar της πόλης και το τι σημαίνει τελικά «ακριβό» και «φτηνό» ποτό. Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που αξίζει να διαβάσεις πριν σε μαγέψει το «αστραφτερό χαμόγελο» του barman και σου αδειάσει το πορτοφόλι χωρίς να σου έχει προσφέρει αυτό που πραγματικά πλήρωσες.

Η αλήθεια είναι πως η γαστρονομία ζει τις καλύτερες στιγμές της και τα cocktails έχουν μπει στην καθημερινή ατζέντα των Ελλήνων. Το να βρεις ένα σωστά ποιοτικό ποτό είναι πιο πολύ πιο εύκολο πλέον καθώς επαγγελματίες bartenders έχουν ανοίξει τον χάρτη και δείχνουν να σέβονται τα «θέλω» του πελάτη. Δεν ζούμε πλέον στις εποχές των 4-5 ετικετών, οπότε όπως καταλαβαίνεις το παιχνίδι περνάει και στα δικά σου χέρια.

Σημάδεψε την ποιότητα και μάθε για την ποσότητα

Μάλλον έφτασε η στιγμή να ξεχωρίσεις το τι πίνεις και τι πληρώνεις. Όλα κοστολογούνται διαφορετικά. Άλλο να πληρώνεις 7 ευρώ για ένα απλό ποτό αμφιβόλου αξίας και άλλο 10 για ένα premium ποτό μίας σπουδαίας ετικέτας που θα σου χαρίσει την απόλυτη ευχαρίστηση. Εκτός από το θέμα της υγείας, η πρώτη επιλογή κάνει ευτυχισμένο μόνο τον επιχειρηματία που καταφέρνει να έχει μεγαλύτερο κέρδος από την στιγμή που αγοράζει σε πολύ χαμηλότερη τιμή το μπουκάλι. Ρώτα τον barman τι πραγματικά πίνεις και τι πληρώνεις και απαίτησε να μάθεις την ποσότητα που βάζει στο ποτήρι σου. Μία πάγια τακτική αρκετών μαγαζιών είναι να νερώνουν τα φτηνά ποτά και στο τέλος της… νύχτας να βγαίνεις πάντα ο χαμένος.

Το να γκρινιάζεις για τα 2-3 ευρώ παραπάνω για ένα ποτό που σέβεται τον ουρανίσκο σου, μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει στον εαυτό σου. Την ίδια ώρα καλό θα είναι ν’ αναλογιστείς και την φροντίδα που σου προσφέρουν όταν βρίσκεσαι σ’ ένα mainstream χώρο που θυμίζει luxury bar των μεγάλων μητροπόλεων και όχι κακόφημα μπαράκια που θυμίζουν δεκαετία του ’80. Σκέψου ποια είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί ένα σωστό cocktail και βάλε στην ζυγαριά το μέρος, την μουσική, την περιποίηση και βγάλε το τελικό αποτέλεσμα. Μη μένεις μόνο στην εικονική διαφορά της τιμής αλλά στην ουσία της απόλαυσης και της διασκέδασης.

Εν κατακλείδι, η συμβουλή είναι η εξής. Επίλεξε το bar σου όπως επιλέγεις έναν σύντροφο. Δεν είναι υπερβολή. Ένα safe περιβάλλον είναι αρκετά σημαντικό και έτσι θα χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τους επαγγελματίες του είδους. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου σε αμφίβολα μαγαζιά που το μόνο που επιζητούν είναι να σου πάρουν τα χρήματα. Είναι το ίδιο ακριβώς με τις σχέσεις της μίας βραδιάς. Δεν αξίζουν περισσότερης προσοχής και ανάλυσης.