True Detective 3 ep. 7 recap: Πάντα να αμφιβάλλεις

Όσα είδαμε στο 7ο και προτελευταίο επεισόδιο της σειράς μυστηρίου που προβάλλεται από τα κανάλια Novacinema.

Γιώργος Πολυμενέας

Φτάνοντας μία ανάσα πριν το φινάλε, μπορούμε να σηκωθούμε όρθιοι και να χειροκροτήσουμε με ενθουσιασμό: το 7ο επεισόδιο είναι το καλύτερο μέχρι τώρα του True Detective 3 και, μεταξύ μας, όσο αβανταδόρικο και αν είναι ένα πάντα το season finale, εικάζω ότι δύσκολα το 8ο θα μπορέσει να το ξεπεράσει.

Αλλά πριν αρχίσουμε τις προβλέψεις, ας δούμε λίγο γιατί το «The Final Country» ήταν τόσο καλό: 1) Ισορρόπησε αριστουργηματικά ανάμεσα στην προώθηση της πλοκής και το χτίσιμο των χαρακτήρων 2) Όπως και το 6ο, έτσι και αυτό (κυρίως όμως αυτό) έμοιαζε με αυτή τη μία κίνηση (ή τη #mia_pasa αν είσαι ο Βασίλης ο Τσιάρτας) που χρειαζόταν ώστε όλα όσα έφταναν στα μάτια μας αποσπασματικά μέσα από τρία διαφορετικά timelines αν λειτουργήσουν ως ένα συγκροτημένο σύνολο. 3) Σαν να μην έφταναν τα 3 timelines, εισήγαγε και ένα 4ο, που κατά προσέγγιση τοποθετείται στις αρχές με μέσα των 00s, όταν ο Wayne συνόδεψε την κόρη του (με την οποία το 2015 δε μιλάει) στο κολέγιο. 4) Μας έδωσε ένα ακόμα cliffhanger, το οποίο είναι με διαφορά ΤΟ cliffhanger του τίτλου. 5) Μας χάρισε μια αριστουργηματική σκηνή. 6) Όλα τα παραπάνω ήταν τόσο υπέροχα που υπερκέρασαν το εξίσου γεγονός ότι πλέον και με τη βούλα ο τρίτος και ο πρώτος κύκλος συνδέονται. Ναι, λοιπόν, όλες αυτές οι δολοφονίες και εξαφανίσεις παιδιών συνδέονται με ένα περίπλοκα δομημένο δίκτυο παιδόφιλων που δρα υπό την προστασία των Αρχών στον Αμερικανικό Νότο.

Αυτά εν συντομία –κάτι που αποδεικνύει ότι το 7ο επεισόδιο είναι τόσο πυκνό που είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνεις «δεκαρικάκια».

Image result for true detective 3 episode 7 recap

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: η δημοσιογράφος, που κάνει το ντοκιμαντέρ για την υπόθεση των Purcell, συνδέει τα όσα διαδραματίζονται σε αυτόν τον κύκλο με όσα είχαμε δει στο True Detective 1. Το αναμενόμενο cameo κάποιων εκ των Harrelson ή McConaughey είναι πλέον τεκμηριωμένο.Μένει να δούμε αν τελικά θα γίνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, στο φινάλε της σειράς.

Ωστόσο, η δημοσιογράφος λέει και κάτι πιο σημαντικό: ότι τα παιδιά των Purcell πουλήθηκαν από έναν ή τους δύο τους γονιούς ως σκλάβοι του σεξ. Η υπόθεση δεν είναι αβάσιμη, αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι τόσο το 1980 όσο και το 1990 η υπόθεση έκλεισε άρον-άρον όταν είχαμε νεκρούς που βόλευαν. Στο σημείο αυτό να αποχαιρετήσουμε τον Tom Purcell που σύμφωνα με την Αστυνομία κρεμάστηκε, αλλά στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από τον Harris James.

Παρόλα αυτά, ο Wayne δεν δείχνει να νοιάζεται για όλα αυτά: για τα βεβιασμένα συμπεράσματα των Αρχών, για τις αβάσιμες εικασίες κτλ. «Τίποτα σε αυτή την υπόθεση δεν με ικανοποίησε ποτέ» απαντά στην δημοσιογράφο. Ενώ λίγες στιγμές πριν από αυτή την ατάκα είχε σχολιάσει ότι «όταν είσαι στην Αστυνομία μαθαίνεις να ζεις με την αμφιβολία».

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι μαζί του, σε αυτό το συμπέρασμα μάλλον κατέληξε με τα χρόνια. Ο Wayne του ’90 ήταν γεμάτος από ένα σκασμό βεβαιότητες. Κάποιες τις έχουμε δει, άλλες προέκυψαν από τις εξελίξεις. Για τον Wayne λοιπόν ο Purcell δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε από τον Harris James, πρώην συνάδελφο του στο Σώμα και νυν υπεύθυνο ασφαλείας του Hoyt.

Image result for true detective 3 episode 7

Δεν ήταν τρελός, τα στοιχεία (ακλόνητα) υπήρχαν εκεί μπροστά τους, αλλά έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η υπόθεση μετά την «αυτοκτονία» του Purcell και την εξαφάνιση του ξαδέλφου Dan, γνώριζε ότι δεν θα ήταν αρκετό να παραθέσει τα στοιχεία στους ανώτερους.

Με τον «παλιό» τρόπο, ο Wayne και Ron ουσιαστικά απαγάγουν τον James, τον οδηγούν σε έναν αχυρώνα και εκεί συμβαίνει (τουλάχιστον) ένα περιστατικό που εξηγεί εκείνο το ασαφές «μετά από όσα κάναμε» που είχε πει ο Ron στην πρώτη συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών το 2015. Η «ανάκριση» μοιάζει να πηγαίνει καλά, ο James είναι έτοιμος να πει όσα ξέρει, αλλά αυτή του η πρόθεση δεν είναι παρά ένα τέχνασμα να αποδράσει. Ζητά να τον λύσουν για να μιλήσει, επιχειρεί να ξεφύγει, παλεύει με τον Wayne και τότε ο Ron τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Στη συνέχεια θάβουν το πτώμα σε μια δυσπρόσιτη τοποθεσία και, όπως ξέρουμε εδώ και μερικά επεισόδια, ο James δεν έχει βρέθηκε μέχρι το 2015.

Image result for true detective 3 episode 7

Όσα θα μάθαιναν το 1990, οι δύο ντετέκτιβ τα μαθαίνουν 25 χρόνια μετά από το στόμα μιας καμαριέρας των Hoyt, την οποία επισκέπτονται. Όσα τους λέει ουσιαστικά συμπληρώνουν με τις απαραίτητες inside και «κίτρινες» πληροφορίες την εκδοχή της δημοσιογράφου για την υπόθεση. Η κόρη Hoyt δεν ξεπέρασε ποτέ το θάνατο της κόρης και του συζύγου σε τροχαίο, κάπου στα μέσα του ’70. Σιγά αποξενωνόταν μέχρι που ουσιαστικά ζούσε αποκομμένη από το υπόλοιπο σπίτι και εμπιστευόταν μόνο τον Mr June (θυμήσου ότι η κόρη των Purcell συστηνόταν ως Mary July, χμμ..), έναν επιστάτη, που ήταν ένας μαύρος, μονόφθαλμος άνδρας. Πιθανόν, μιλάμε για τον ίδιο άνδρα που έδωσε τα κουκλάκια βουντού στα παιδιά των Purcell. Πιθανόν, μιλάμε για άνδρα που μαζί με μια λευκή γυναίκα (ίσως την κόρη του Hoyt) κυκλοφορούσαν με ένα sedan (αυτό που είχε δει ο στριφνός αγρότης στο 3ο επεισόδιο) στις ερημιές του Άρκανσο.

Πιθανόν, μιλάμε για το ίδιο ζευγάρι που απαθανατίστηκε στο βάθος εκείνης της φωτό που είχε τραβήξει η φίλη της Lucy Purcell στο Halloween του 1980, λίγες μέρες πριν εξαφανιστούν τα παιδιά. Πρόκειται για μία φωτογραφία που έδειξε η φίλη της Purcell στην Emilia, όταν την επισκέφθηκε στο timeline του 1990 στο πλαίσιο της έρευνας για το νέο της βιβλίο. Το παράξενο εκείνο ζευγάρι είχαν μεταμφιεστεί σε φαντάσματα, όμως τα χέρια τους ήταν ακάλυπτα και διακρίνεται καθαρά ότι ο ένας πρόκειται για ένα διαφυλετικό ζευγάρι.

Image result for true detective 3 episode 7

Υπάρχει κάτι προβληματικό σε όλα αυτά, δεν νομίζεις;

Είναι δυνατόν τόσο σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της πλοκής να έρχονται στην αφήγηση περίπου τυχαία από εντελώς περιφερειακούς χαρακτήρες; Δηλαδή, η ιστορία των Purcell ήταν μια υπόθεση παιδοφιλίας σε μια μικρή κοινωνία, ένα μικρό ή μεγάλο μέρος ανάλογων υποθέσεων που σχετίζονταν με ένα ευρύτερο δίκτυο παιδόφιλων, και όλα αυτά συγκαλύφθηκαν λόγω της εμπλοκής καλών και ισχυρών οικογενειών; Και όλα αυτά τα μαθαίνουμε έτσι;

Το πιο πιθανό είναι να έχουν συμβεί και άλλα, που θα τα μάθουμε στο φινάλε της σεζόν. Εξίσου όμως πιθανό είναι να μην μάθουμε και κάτι παραπάνω. Το έχουμε ξαναπεί, το True Detective δεν ενδιαφέρεται μόνο για το «ποιος το έκανε», αλλά και για τις σχέσεις των πρωταγωνιστών και κυρίως για το πώς οι πράξεις των ηρώων στα διάφορα timelines καθόρισαν τις ζωές τους.

Image result for True Detective

Σε μια από τις καλύτερες σκηνές του κύκλου, ο Wayne του 2015 βγαίνει με απειλητικές διαθέσεις για να μάθει την ταυτότητα του οδηγού ενός αυτοκινήτου που τον τελευταίο καιρό είναι μόνιμα σταθμευμένο έξω από το σπίτι του. Ο οδηγός πατάει γκάζι και χάνεται, ο Ron έχει προλάβει να συγκρατήσει την πινακίδα και εκεί όπως περπατάνε μαζί στον σκοτεινό δρόμο, ο Wayne μένει μόνος τους, νιώθει σαν χαμένος και αμέσως εμφανίζεται μπροστά του ο εαυτός του από το 1990,  που καίει στην πίσω αυλή του σπιτιού μέσα στη νύχτα τα ρούχα που φορούσε όταν δολοφονήθηκε ο Harris.

Αυτό, φυσικά το γνωρίζουμε εμείς και ο Wayne. Ο ίδιος αρνείται να αποκαλύψει το παραμικρό στην Amelia όταν τον ρωτάει, μεγαλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την ψυχολογική απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι στο timeline του ’90.

Το επόμενο πρωινό, θα είναι ένα πρωινό κατά το οποίο θα διαδραματιστεί ένας ακόμα καβγάς ανάμεσα τους: εκείνος δεν θα είναι ικανοποιημένος με όσα έχει κάνει για την υπόθεση/ζωή/γάμου (μετά από τόσα επεισόδια είναι ξεκάθαρο ότι στο μυαλό του Wayne αυτά συνδέονται διαλεκτικά μεταξύ τους) και εκείνη θα νιώθει για μία ακόμη φορά ότι μένει άδικα στην απέξω, ότι δεν είναι αρκετή για να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του χωρίς περαιτέρω αστερίσκους.

Image result for true detective 3 episode 7 recap

Τελικά ο καβγάς ματαιώνεται από ένα τηλεφώνημα. Ο κύριος Hoyt είναι έξω από το σπίτι του Wayne και της Amelia. Τον καλεί από το τηλέφωνο που διαθέτει στη λιμουζίνα του και με ένα passive aggressive τρόπο δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο στον ντετέκτιβ από το να βγει και να πάει μία βόλτα μαζί του.

Αυτό μας περιμένει στο φινάλε της σεζόν. Η αλήθεια από την πλευρά του Hoyt. Και αν ο Wayne είχε τέτοια πρόσβαση στην αλήθεια, τότε γιατί το 2015 εξακολουθεί να βασανίζεται από τα ίδια ερωτήματα που είχε το 1980 και το 1990. Μήπως στο μεταξύ έχει ξεχάσει λόγω της ασθένειάς του τα όσα άκουσε από τον κύριο Hoyt; Και τέλος πάντων τι ήταν αυτό που άκουσε ώστε να τον κάνει να εγκαταλείψει το Σώμα;

Αν κάτι έχουμε μάθει από το True Detective 3 είναι πως το παρελθόν (ειδικά για τον Wayne) είναι ταυτόχρονα κάτι εντελώς δυσπρόσιτο, μα και εντελώς δίπλα σου, κοντά σου, κάτι που σε ακολουθεί (ή μήπως καθορίζει;) κάθε σου βήμα.

Με ή χωρίς το cameo του cast του πρώτου κύκλου, περιμένουμε από τον Pizzolatto ένα φινάλε αντίστοιχο των σπουδαίων ερωτημάτων που έχει θέσει στη διάρκεια των 7 πρώτων επεισοδίων.

Ο  3ος κύκλος  του True Detective προβάλλεται ταυτόχρονα με την Αμερική – με ελληνικούς υπότιτλους – και αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, στο Novacinema4HD, ενώ η Prime Time προβολή της είναι κάθε Δευτέρα στις 22:00.