Το Umbrella Academy θα σε κάνει να δεις τους super ήρωες αλλιώς

Το νέο hit του Netflix με την Ellen Page μας δείχνει πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια που όλοι έχουν υπερδυνάμεις.

Setve Palopoli

Οι υπερήρωες του The Umbrella Academy δεν είναι από αυτούς που διαθέτουν μυστικές ταυτότητες. Δεν ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι το πρωί και τη νύχτα τιμωρούν. Η νέα σειρά του Netflix, στην  οποία πρωταγωνιστούν οι Ellen Page (Juno, Inception) και Tom Hopper (Black Sails, Game of Thrones) ασχολείται με τη ζωή μιας ομάδας υπερηρώων που ήταν σε όλο τον κόσμο γνωστοί για τις υπερδυνάμεις τους ήδη από την παιδική τους ηλικία κάπου εκεί στα 90s.

Πρόκειται για την ιστορία 7 αδελφών, των αδελφών Hagreeves, που τα υιοθετεί ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας. Συγκροτούν την Umbrella Academy και αφοσιώνονται στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι, αυτό δεν συνεπάγεται ότι κάθε ένας από τους χαρακτήρες δεν έχει τα δικά του μυστικά –και αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της δομής που έχει η πλοκή: δεν ξέρεις τι ακριβώς κρύβουν όλοι αυτοί οι τύποι, κάτι καταλαβαίνεις, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα υπονοούνται.

Έως ένα βαθμό, αυτή η μυστικοπάθεια αντανακλά την ίδια τη διαδικασία δημιουργίας της σειράς. Πολλά μέλη του cast είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στον πιλότο των 10 επεισοδίων χωρίς να γνωρίζουν όλο το σενάριο. Και αυτό εν μέρει οφειλόταν και σε μια συνειδητή επιλογή του δημιουργού, Steve Blackman, ο οποίος ήθελε να κρατά στο σκοτάδι πολλούς από τους συντελεστές.

Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος: «Δεν ήθελα να ξέρουν πολλά από όσα πρόκειται να συμβούν μέχρι το τέλος της ιστορίας. Δεν ήθελα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλό του το πώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας τους γιατί αυτό θα τους οδηγούσε να κάνουν κάποιες προσαρμογές με βάσει αυτή τη γνώση».

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι παράλογο κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο Blackman σχολίασε ότι ένα μεγάλος μέρος του fun κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προερχόταν από τις αντιδράσεις των ηθοποιών όταν παραλάμβαναν στο set τα σενάρια και διάβαζαν την εξέλιξη της ιστορίας και του χαρακτήρα τους.

Το Umbrella Academy βασίζεται στην  ομώνυμη σειρά comics του Gerald Way που κυκλοφόρησε το 2007. Και ενώ η Universal είχε αποφασίσει την κινηματογραφική μεταφορά του για κάποιο λόγο η ιδέα έμενε κλειδωμένη στα συρτάρια της εταιρείας. Μέχρι που το 2017 ήρθε το Netflix και έριξε την ιδέα για τη δημιουργία σειράς με τον Way στη θέση του excecutive producer και τον Blackman σε εκείνη του δημιουργού. Και οι δύο ήθελαν να μείνουν πιστοί στον κάπως αιρετικό τρόπο με τον οποίο τα comics προσέγγιζαν το superhero genre.

Αυτή τη ματιά την αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Δεν έχουμε να κάνουμε με με μεταλλαγμένους με ψυχολογικά που φορούν στολές, όπως οι X-Men. Εδώ, κυριαρχεί ένα goth και punk πνεύμα. Για παράδειγμα ο Klaus Hargreeves, ο ρόλος που υποδύεται ο Robert Sheehan, είναι gay. Ωστόσο, ο χαρακτήρας δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ούτε όμως αποσιωπάται και μένει στο περιθώριο.

Από τους πιο ιντριγκαδόρικους και σκοτεινούς χαρακτήρες είναι ο «πατριάρχης» της οικογένειας Hagreeves, o Sir Reginald Hagreeves. Ό,τι μαθαίνουμε για αυτόν προέρχεται μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών αφού είναι δεν ζει στο βασικό αφηγηματικό timeline στης σειράς. Και όσα μαθαίνουμε δεν είναι κολακευτικά. Ήταν ένας σκληρός άνθρωπος τουλάχιστον σε ό,τι είχε να κάνει με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Από πολύ νεαρή ηλικία τα εκπαίδευε ώστε να καλλιεργήσουν τις υπερδυνάμεις τους, όμως ταυτόχρονα ήταν απρόσιτος. Το χειρότερο όλων ήταν ότι τα ανάγκαζε να φορούν κάτι παλιομοδίτικες σχολές λες και φοιτούσαν σε κάποιου είδους ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι πώς οι 30ρηδες ήρωες του Umbrella Academy (για κάποιο λόγο που ακόμα δεν ξέρουμε –θυμίσου τι λέγαμε για τα μυστικά παραπάνω- είναι όλα γεννημένα την ίδια μέρα) προσπαθούν αν διαχειριστούν όσα τους έχει αφήσει αυτή η ιδιαίτερη παιδική ηλικία.

Εκτός από τα ονόματά τους, έχουν και έναν αριθμό (μία ακόμα από τις μεθόδους στρατιωτικής οργάνωσης που είχε εφαρμόσει ο Reginald Hagreeves). Το νούμερο 7, ο χαρακτήρας της Ellen Page, είναι το μόνο από τα αδέλφια που δεν κατάφερε ποτέ να αναπτύξει τις υπερδυνάμεις της. Ζει στη σκιά των υπολοίπων, ωστόσο είναι η μόνη που μπορεί να ζήσει μια «φυσιολογική» ενήλικη ζωή.

Επομένως, ναι, μιλάμε για μία παράξενη, εντελώς ιδιαίτερη ομάδα ενηλίκων. Ειδικά οι πρώτες σκηνές, όπου ξαναβρίσκονται στην έπαυλη του Hagreeves, 12 χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους, είναι αριστουργηματικές αφού ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό –αυτό είναι και το δυνατό ατού της σειράς.

Αυτές οι σχέσεις και το πώς αναπτύσσονται μέσα στο πλαίσιο μιας οικογένειας αποτελούν το βασικό θέμα της σειράς. «Στις οικογένειες ο ένας εκνευρίζει τον άλλο, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει ο ένας τον άλλο. Αυτό συμβαίνει στις οικογένειες, αυτό συμβαίνει ανάμεσα στα αδέλφια», σχολιάζει ο Tom Hopper που υποδύεται τον Luth Hagreeves.

Βέβαια ανάμεσα σε όλο το cast ο ήρωας που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο Pongo, ένας ομιλών πίθηκος που εκτελεί χρέη μπάτλερ στην έπαυλη.  Μπορείς να τον φανταστείς σαν τον Alfred Pennyworth, τον σπουδαίο μπάλτερ του Batman, του Umbrella Academy. Μπορεί η παρουσία του εκ πρώτης όψεως να μοιάζει εντελώς παράδοξη, ωστόσο για το σύμπαν του Umbrella Academy είναι απολύτως αναμενόμενη -κανείς από τους ήρωες δεν παραξενεύεται από το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα τους. Ο Pongo δεν είναι αληθινός φυσικά, αλλά η απεικόνισή του είναι άκρως ρεαλιστική. Άλλωστε τον έχει σχεδιάσει η Weta Dogital η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα εφέ του Πλανήτη των πιθήκων.

Η σειρά σκίζει μέχρι στιγμής και ο Blackman ήδη έχει στο μυαλό ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 3 ή και τις 4 σεζόν. «Αν είμαστε τυχεροί και το Netflix μας θέλει, ξέρω ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία στον επόμενο κύκλο».

Αν είμαστε και εμείς τυχεροί θα απολαύσουμε ακόμα περισσότερες αλλόκοτες υπερδυνάμεις, ακόμα περισσότερες εκπλήξεις σχετικά με τα μυστικά που κουβαλάει ο κάθε ήρωας και, φυσικά, ακόμα περισσότερο Pongo.