Το μέλλον των superheroes είναι γυναικεία υπόθεση

Το «Girl Power» είναι το τηλεοπτικό μότο της νέας εποχής.

Μαρίνος Φύσσας

Όταν η σκηνοθέτης Rachel Talalay έκανε την εμφάνισή της στο Comic-Con του San Diego το 1995 με σκοπό να προωθήσει την ταινία Tank Girl, το φεστιβάλ του Comic-Con ήταν απλά ένα μικρό φεστιβάλ αποκλειστικά για τους geek και τους φαν των comics. Εκείνη την εποχή υπήρχαν ελάχιστες σειρές και ταινίες που βασιζόντουσαν στα comic οπότε δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα studio παραγωγής ταινιών που θα έκαναν το ανάλογο promotion που γίνεται πλέον σήμερα. Επίσης σύμφωνα με την Rachel Talalay μια τεράστια διαφορά μεταξύ του Comic-Con στην δεκαετία του 90 και στο σήμερα είναι ότι δεν υπήρχε γυναικείο κοινό, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι μόνες γυναίκες ήταν οι κοπέλες επί της υποδοχής.

Το Tank Girl που ήταν βασισμένο σε ένα βρετανικό comic, είχε ως ηρωίδα μια γυναίκα που δεν είχε υπερδυνάμεις και οδηγούσε ένα τανκ. Όπως κατάλαβες το Tank Girl πάτωσε στα ταμεία. Η Talalay κατηγόρησε τους παραγωγούς της ταινίας καθώς σύμφωνα με την ίδια την έσπρωξαν από τη διαδικασία επεξεργασίας και δημιούργησαν μια ταινία που ήταν τελείως ανούσια και ανόητη.

Δυο δεκαετίες μετά, πολλά έχουν αλλάξει στο χώρο του κινηματογράφου και οι ταινίες που βασίζονται σε comics αποτελούν συνήθως το συνώνυμο της επιτυχίας. Πρόσφατο παράδειγμα η νέα ταινία της Marvel με τον τίτλο Captain Marvel, που έκανε πρεμιέρα και στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου και αποτελεί την πρώτη ταινία της Marvel με γυναίκα πρωταγωνίστρια στον κύριο ρόλο. Το Captain Marvel αποτελεί μέρος του ευρύτερου MCU (Marvel Cinematic Universe) και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1990. Εκεί βλέπουμε την Carol Danvers, μια πιλότο της Air Force των ΗΠΑ η οποία αποκτά εκπληκτικές δυνάμεις και βρίσκεται στην μέση διαγαλαξιακού πολέμου.  Χωρίς να προχωρήσουμε σε κάποιο spoiler μπορούμε να αναφέρουμε απλά ότι η ταινία είναι ένα εξαιρετικό origin story με αρκετά σημεία δράσης και κωμικά στοιχεία και δένει αρκετά με την όλη ιστορία του MCU καθώς και με την συνέχεια αυτής με την επόμενη ταινία της Marvel Avengers: The End Game που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.

Το Captain Marvel έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το καλό σερί που έχει αποκτήσει η Marvel μαζί με τις προηγούμενες εισπρακτικές επιτυχίες των ταινιών της στην λεγόμενη «Phase 3», όπως είναι το Black Panther, το Thor: Ragnarok και το SpiderMan: Homecoming. Και με την «οσκαρική» Brie Larson στο πρωταγωνιστικό ρολό, πολλοί θεωρούν ότι η επιτυχία της ταινίας Captain Marvel είναι κάτι παραπάνω από εγγυημένη.

Αυτή η πεποίθηση για την επιτυχία της ταινίας αποτελεί φαινόμενο για το Hollywood και ειδικά για την Marvel Studios που από το 2009 ανήκει στην Disney. Στην διάρκεια μιας δεκαετίας και 20 ταινιών, οι γυναίκες υπέρηρωες υπήρχαν περισσότερο με βοηθητικούς ρόλους (όπως στις ταινίες The Avengers, Captain America: The Winder Soldier και Guardians of the Galaxy) ή συνυπήρχαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο (όπως στο Ant-Man and the Wasp). Η DC Films και η Warner Bros. από την άλλη δεν είχανε δώσει πολλές ευκαιρίες στις γυναίκες υπέρηρωες όλα αυτά τα χρόνια. Η Warner Bros έχει δημιουργήσει 7 ταινίες με τον Batman, 6 ταινίες με τον Superman και μια με τον Batman και Superman να παλεύουν μεταξύ τους. Ήταν το 2017 που το studio αποφάσισε να δημιουργήσει μια solo ταινία με γυναίκα υπερήρωα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το Wonder Woman.

Το Wonder Woman πέρα από το γεγονός ότι σάρωσε τα ταμεία με κέρδη 800 εκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office, δημιούργησε μια καθοριστική στιγμή για τον κόσμο των comics. Μετά την «ψυχρολουσία» που μας έπιασε με το Batman vs Superman, η ταινία Wonder Woman μας πρόσφερε μια υπερήρωα που άρεσε και στο αντρικό αλλά και στο γυναικείο κοινό. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εμφάνιση της Wonder Woman έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις το Halloween του 2017.

Με το Wonder Woman, η DC Films, δημιούργησε μια ταινία που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό πέρα από το αντρικό. «Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι οι φαν των comics και των ταινιών βασισμένων σε αυτά δεν είναι αποκλειστικά λευκοί άντρες αλλά ποικίλλουν». Δεν είναι τυχαίο οι επιτυχίες που είχαν το Black Panther και το Wonder Woman.

Αλλά γιατί όμως συμβαίνει τώρα; Καθώς αυτό το κοινό υπάρχει εδώ και καιρό. Για τους φαν των comics η απάντηση είναι απλή και είναι στο απλό γεγονός ότι το Hollywood δεν είχε βρει την σωστή φόρμουλα. Πέρα από το γεγονός ότι το Tank Girl, το Catwoman και το Elektra, βγήκαν σε μια διάρκεια 6 μηνών μεταξύ τους από το 2004 και το 2005, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που πάτωσαν. Οι ταινίες των Halle Berry και Jennifer Garner απέτυχαν για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι στην ταινία Catwoman απέκοψαν τελείως την ηρωίδα από την ιστορία του Batman και το δεύτερο ήταν το spinoff του κάκιστου Daredevil που κάνεις στην τελική δεν ζήτησε. Έτσι οι εισπρακτικές αποτυχίες και των δυο ταινιών αποθάρρυναν τους παραγωγούς ταινιών να ασχοληθούν με τις γυναίκες υπερήρωες και αυτή η λογική επικράτηση για πάνω από μια δεκαετία.

Για τους φαν των comics η απάντηση είναι απλή και είναι στο απλό γεγονός ότι το Hollywood δεν είχε βρει την σωστή φόρμουλα.

Βέβαια η αλλαγή αυτή δεν ήρθε με το Wonder Woman. Υπήρξαν άλλες ταινίες στο παρελθόν που καθιέρωσαν τις γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες δράσης. H Sigourney Weave στις ταινίες Alien και πιο πρόσφατα η Jennifer Lawrence στις ταινίες The Hunger Games, η Charlize Theron στο Mad Max: Fury Road και στο Atomic Blonde καθώς και η Scarlett Johansson στο Lucy αποτέλεσαν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες. Η Scarlett Johansson αποτέλεσε για μια δεκαετία σχεδόν ως υποστηρικτικός ρόλος στον κόσμο του MCU. Αυτό βέβαια θα αλλάξει σύντομα καθώς η Marvel έδωσε το πράσινο φως για την δημιουργία μιας stand alone ταινία με πρωταγωνίστρια την ίδια στο ρόλο της Black Widow.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην καρέκλα του σκηνοθέτη στην επικείμενη ταινία της Black Widow θα βρίσκεται η Αυστραλή σκηνοθέτης Cate Shortland. Το ίδιο συνέβη και στην ταινία της Captain Marvel που είχε γυναίκα σκηνοθέτη (για την ακρίβεια οι δυο σκηνοθέτες της ταινίας ήταν η Anna Boden και ο Ryan Fleck που είναι παντρεμένοι) και οι 6 από τους 7 σεναριογράφους ήταν γυναίκες.

Παρόλα αυτά η επιτυχία της ταινίας Captain Marvel δεν είναι εγγυημένη για την Marvel καθώς ο χαρακτήρας της πιλότου Carol Danvers είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ταινίας και θεωρούμε βέβαιο ότι η Brie Larson θα μας εντυπωσιάσει με την ερμηνεία της και θα μας κάνει να αγαπήσουμε την Captain Marvel.