Ο φωτογράφος που απαθανάτισε το χρυσό αμερικάνικο πορνό των 70s

Ο Carl Kravats είναι ένας από τους άγνωστους ήρωες της ερωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Δημήτρης Μανής

O Carl Kravats δεν είναι ο πρώτος φωτογράφος που φωτογράφισε γυμνές μοντέλα, είναι όμως από αυτούς που αποτύπωσαν στο φακό τους την χρυσή εποχή του αμερικανικού πορνό (αυτή για την οποία μας μιλάει το The Deuce), τότε που κυριαρχούσαν τα φυσικά, τεράστια στήθη και τα φουντωτά εφηβαία.

Εκείνη την εποχή ο Carl ήταν από τους λίγους φωτογράφους που έκαναν γυμνά pictorials. Ήταν freelancer, πράγμα που σήμαινε ότι πουλούσε μερικές από τις λήψεις και τις υπόλοιπες τις κρατούσε για το αρχείο του. 40 χρόνια μετά έχει ένα αρχείο με χιλιάδες αδημοσίευτες φωτογραφίες, οι πιο εμβληματικές από τις οποίες θα φιλοξενηθούν μέσα στο έτος σε μεγάλη γκαλερί της Νέας Υόρκης σε με μια αναδρομική έκθεση της καριέρας του με αφορμή τα 50 χρόνια που κλείνει ως φωτογράφος

Ο Kravats γεννήθηκε στο Ντανμπαρι και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1968 για να φοιτήσει στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών. Παράτεινε επίτηδες τις σπουδές για να αποφύγει την υποχρεωτική κατάταξη στον αμερικανικό Στρατό, κάτι που θα σήμαινε ότι θα τον έστελναν για μερικούς μήνες να υπηρετήσει στο Βιετνάμ. Γράφτηκε στα μαθήματα του τμήματος φωτογραφίας και κόλλησε.

Για πολλούς, η ζωή και η δουλειά του Kravats εκείνα τα χρόνια θυμίζει τον φωτογράφο που υποδυόταν ο David Hemmings στην εμβληματική ταινία του Αντονιόνι Blow Out (1966). Για όσους δεν έχουν δει την ταινία, ο ρόλος του Hemmings φωτογράφιζε γυμνά μοντέλα σε προκλητικές πόζες και πολύ συχνά τα shootings κατέληγαν σε καυτά τρίο.

Δεν ήταν όμως έτσι για τον Kravats. «Δεν ήμουν τέτοιος φωτογράφος», παραδέχεται. «Είμαι straight, ήθελα να πάω με όλες όσες είχα φωτογραφίσει αλλά ήμουν και επαγγελματίας».

Το 1981 παράτησε τις γυμνές φωτογραφίσεις εν μέρει επειδή είχε βαρεθεί εν μέρει επειδή δεν έβρισκε χώρο στην βιομηχανία του πορνό που μεταβαλλόταν σε σχέση με τα 70s.

Το «πορνό» όμως δεν τον εγκατέλειψε. Σήμερα βγάζει τα προς το ζην ως food photographer και food stylist. Για αυτόν το να κάνει food porn posts είναι το ίδιο ενδιαφέρον με το να φωτογραφίζει ερωτικές σκηνές.

To Playboy εξασφάλισε μερικές από τις φωτό που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση.

Δειτε τις photo