Η παρεξηγημένη ιστορία της κοκαΐνης δεν είναι μόνο ο Εσκομπάρ

Ένα λεύκωμα εξηγεί πώς το ιερό φυτό των Ίνκας έγινε η ιερή εξάρτηση των πλουσίων.

Βαγγέλης Σγουρίδης

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει και το καλύτερο όνομα στην αγορά. Θεωρείται ως το ναρκωτικό των πλουσίων που από το hype μπορεί να σε οδηγήσει στην παράνοια, στην κατάθλιψη ή ακόμη χειρότερα στο άλλη πλευρά του τούνελ. Εκεί που σύμφωνα με όσους έχουν ζήσει την μεταθανάτια εμπειρία, βλέπεις απλά ένα εκτυφλωτικό φως και ακούς έναν βόμβο. Ωστόσο παρά τις… πικάντικες ιστορίες της, η κοκαΐνη έχει να σου πει κι άλλα πράγματα για το παρελθόν της.

Στο βιβλίο «Κοκαΐνη: Ιστορία και Πολιτισμός», ο συγγραφέας Armand Limnander διερευνά το μυστήριο γύρω από το πιο διάσημο ναρκωτικό. Εντοπίζει την κοκαΐνη στις ρίζες της και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην εκτόξευσή της στην δεκαετία του 1970. Αλλά χιλιάδες χρόνια πριν, όταν το μη επεξεργασμένο φύλλο κόκας ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των πολιτισμών της Νότιας Αμερικής. Οι Ίνκας θεωρούσαν το φυτό ως ιερό, αλλά σύντομα έγινε κάτι περισσότερο.

Τεράστιες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας, όπως ο Sigmund Freud και ο Sir Arthur Conan Doyle, υπέκυψαν στην πανίσχυρη δράση της. Μάλιστα για ένα διάστημα κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα θα μπορούσες ακόμη να αγοράσεις νόμιμα κοκαΐνη για να θεραπεύσεις ασθένειες όπως οι κράμπες και ο στομαχόπονος. Ο Limnander μεγάλωσε στην Μπογκοτά της Κολομβίας και μυήθηκε από μικρός στην κουλτούρα των ναρκωτικών και των αποτελεσμάτων αυτών. Μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει ΜΜΕ και από τότε εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μεγάλα ειδησεογραφικά περιοδικά όπως τους New York Times, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο εξερευνά και ανακαλύπτει τους άγνωστους δρόμους των ναρκωτικών. 

Το βιβλίο κοστίζει 50 ευρώ, μπορείς να το παραγγείλεις από εδώ και σου υπόσχεται ένα ψυχεδέλικο ταξίδι από τον Αμαζόνιο μέχρι το Scarface και το Narcos.

Δειτε τις photo