3 «άχαστες» συμβουλές για να γίνεις ο ηγέτης της νέας γενιάς

Μετά από το άρθρο θα μας ευγνωμονείς για πάντα.

Βαγγέλης Σγουρίδης

Στην ζωή ενός άνδρας πάντα έρχεται αυτή η στιγμή. Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρει την μεγάλη απόφαση και να ηγηθεί. Όχι μόνο στην εργασία του αλλά και στην οικογένειά του. Ωστόσο σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για το πρώτο σκέλος και μετά το τέλος του άρθρου, είμαστε σίγουροι πως θα είσαι πιο σοφός. Αλλά ας αρχίσουμε από τα σημαντικά.

Τι σημαίνει ηγέτης; Συγκεκριμένα είναι εκείνος που δεν έχει απλά την ευθύνη του «τιμονιού» αλλά μπορεί να εμπνεύσεις, να ηγηθεί, να παρακινήσει και πάνω απ’ όλα να είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό της ομάδας. Και ειδικά το τελευταίο κομμάτι είναι το πιο σημαντικό και δυστυχώς αυτή η θαυμάσια πειθαρχεία δεν χρησιμοποιείται και ξεχνιέται στις μέρες μας. Ωστόσο εσύ δεν πρέπει να το ξεχνάς. Εκεί βασίζεται ο σεβασμός των υφιστάμενων σου και οφείλεις να γνωρίζεις πως και με την σειρά τους θα βάλουν πλάτη για ένα «αφεντικό» σαν και σένα.

via GIPHY

Αν μέχρι σήμερα θεωρείς πως είναι τόσο απλό να ηγηθείς μέσα σε μία ομάδα, ήρθε καιρός να μάθεις ότι είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί. Αλλά όπως γνωρίζεις ήδη από τα μαθητικά σου χρόνια «ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο». Πάμε λοιπόν να μάθουμε τρεις επικές συμβουλές από επιτυχημένους του είδους που θα σε πείσουν πως η ηγεσία είναι ένα υπέροχο ταξίδι που δεν αφορά μόνο τον προορισμό.

Andy Stanley (Leadership Podcast)

«Οι αληθινοί ηγέτες αγωνίζονται αμείλικτα και ανιδιοτελώς για τους γύρω τους καθώς και εκείνους που έρχονται από πίσω τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν φοβούνται πως κάποιος θα πάρει την δουλειά τους. Ο στόχος ενός ηγέτη είναι να βοηθήσει την ομάδα να επιτύχει τους στόχους του, ακόμη κι αν σημαίνει ότι τελικά τα άτομα που την συμπληρώνουν θα ξεπεράσουν τους εαυτού τους».

Dr Henry Cloud (κλινικός ψυχολόγος)

«Κερδίστε την εμπιστοσύνη τους, κατακτώντας πρώτα τις καρδιές τους. Πετάξτε από πάνω σας την ετικέτα του αφεντικού. Πρέπει να γίνετε μια οικογένεια γιατί αν είστε μόνο αφεντικό ώστε να βγάλετε χρήματα, τότε δεν θα είστε ποτέ ηγέτης. Καταλάβετε τις ανησυχίες τους και τότε θα πάρετε το 100% των δυνατοτήτων τους».

Simon Sinek (Σύμβουλος)

«Όπως ακριβώς το να καταφέρεις να φτιάξεις ένα γυμνασμένο σώμα, χρειάζεται καθημερινή άσκηση και ένα χρονικό περιθώριο, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την ανοικοδόμηση των σχέσεων. Δεν μπορείς να περιμένεις μέσα σε μία ημέρα να σου δείξουν τεράστια εμπιστοσύνη και αφοσίωση. Έτσι το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται σε μία μόλις λέξη: Υπομονή».