Παρακολουθώντας πορνό γίνεσαι καλύτερος;

Τρεις ηθοποιοί ενήλικων ταινιών αποκαλύπτουν στο Playboy αν υπάρχει "εγχειρίδιο καλού σεξ".

Δημήτρης Μανής

Συνήθως παίρνει υπόσταση ως μομφή από την παρτενέρ προς τον παρτενέρ: “κάνει σεξ μαζί μου λες και πρωταγωνιστεί σε πορνό”. Άλλοτε θα εκφραστεί ρητά προς τον αποδέκτη και άλλοτε όχι, είτε λόγω ντροπής είτε λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης από μέρους της να διεκδικήσει δυναμικά κάτι που την ευχαριστεί. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για εκείνες τις στιγμές ή εκείνες τις στάσεις που όλοι και όλες έχουμε φαντασιωθεί ότι, όντως ναι, πρωταγωνιστούμε σε μια ταινία πορνό ούτε, φυσικά, για τις άλλες φορές που η παρουσία μιας ανοιχτής κάμερας για τις ανάγκες του σπιτικού sextape εκ των πραγμάτων επιβάλλει ένα κάποιου τύπου perfomance.

Αντίθετα, μιλάμε για την όλη την προσέγγιση της σεξουαλικής επαφής: από το πώς γίνονται τα προκαταρκτικά και το το πόσο κάθε παρτενέρ ενδιαφέρεται για την απόλαυση του άλλου, μέχρι το ρυθμό της διείσδυσης, την οπτική επαφή ανάμεσά τους κτλ. Και μοιάζουν όλα να πηγαίνουν στραβά, όχι γιατί εκείνης δεν της αρέσει το άγριο σεξ, αλλά διότι πολύ απλά είναι άλλο το σεξ που γίνεται για την κάμερα (αυτό στο οποίο έχεις πανεύκολη πρόσβαση από ένα υπολογιστή ή κινητό) και άλλο αυτό που γίνεται για ευχαρίστηση. Και ακόμα και αν εσύ γουστάρεις -και καλά κάνεις- να ξεπατικώσεις ότι είδες την προηγούμενη μέρα στο pornhub στο κρεβάτι σου, ένα πράγμα οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου: να το κάνεις επειδή ευχαριστιέστε και οι δύο.

Και τέλος πάντων, αν θες να μάθεις για το σεξ ή να βελτιώσεις τις εμπειρίες σου βλέποντας πορνό είναι σαν να θες να μάθεις να οδηγείς παρακολουθώντας το Fast & Furious.

Το σχολείο τα φταίει όλα;

“Το πορνό δεν έχει και ούτε θα έχει ποτέ ως στόχο του τη διαπαιδαγώγηση. Δυστυχώς, όμως διαπιστώνω πως πολλά παιδιά ό,τι ξέρουν για το σεξ -ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, εννοώ πολύ πριν έρθουν σε επαφή με ένα άλλο γυμνό σώμα ή τον εαυτό τους- το γνωρίζουν αποκλειστικά μέσα από το πορνό”. Αυτό το σημειώνει στο αμερικάνικο Playboy η Jessica Drake, ηθοποιός ενήλικων ταινιών και σύμβουλος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στο πορνό ως μέσο μάθησης καταλήγεις “αναγκαστικά” και “αυτονόητα” επειδή δεν υπάρχουν άλλου πληροφορίες αξιόπιστες. Οι συζητήσεις με τους γονείς βοηθάνε, αλλά οι περιπτώσεις που αυτό λειτουργεί απλώς ικανοποιητικά είναι ελάχιστες. Στο δε σχολείο, οι όποιες κουβέντες μέσα στο πλαίσιο του ωρολόγιο προγράμματος καταλήγουν στο χαβαλε.

Άλλωστε, η αμηχανία του σχολείου εντοπίζεται στο γεγονός ότι τάχα αγνοεί ότι τα παιδιά είναι ήδη σεξουαλικώς ενεργά, ενώ ακόμα χειρότερα γίνεται η κατάσταση για θέματα που έντεχνα αποσιωπούνται, όπως τι συμβαίνει με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή με το γυναικείο οργασμό.

Χρησιμοποιώντας το πορνό για να μάθεις για το σεξ, καταλήγεις να αγνοείς τα εντελώς στοιχειώδη μιας ερωτικής επαφής: αγνοείς τη βασική ανατομία του άλλου σώματος (ακόμα και το δικού σου), αγνοείς το τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι λεπτές ισορροπίες που σιωπηρά θέτουν τα όρια ανάμεσα στο τι είναι ευχάριστο και για τους δύο και τι όχι, αγνοείς πώς αποδέχεσαι και πετυχαίνεις τη συναίνεση του/της παρτένέρ σου.

Οι ηθοποιοί πορνό το απολαμβάνουν;

“Μια πορνό ταινία προσφέρει απλώς την ιδανική εκδοχή μιας οποιασδήποτε χιλιοπαιγμένης φαντασίωσης. Είναι θέαμα, δεν είναι ευχαρίστηση”, συμπληρώνει η Drake.

Δεν είναι τυχαίο ότι γενικά οι ηθοποιοί της βιομηχανίας του πορνό δεν ευχαριστιούνται ιδιαίτερα ότι συμβαίνει στα γυρίσματα. Μάλιστα, η Maggie Gyllenghall μας χάρισε μερικές αλήστου μνήμης και αμηχανίας σκηνές στο πρώτο κύκλου του φετινού “The Deuce” όπου έβγαζε τα προς το ζην πρωταγωνιστώντας σε -απαγορευμένες τότε στα 70s- ταινίες πορνό.

“Ό,τι κάνουμε το πλατό, το κάνουμε για τον θεατή και για να γράψει καλά στην κάμερα”, εξηγεί η Whitney Wright, επίσης ηθοποιός ενήλικων ταινιών. Και συνεχίζει: “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχω φυσική απόσταση από το παρτενέρ μου ώστε όλο μου το σώμα να φαίνεται στο φακό. Όλα είναι πιο γρήγορα, πιο έντονα, πιο υγρά και πιο “βρώμικα” από αυτό που κάποιος πραγματικά θέλει ή χρειάζεται”.

Αυτό σημειώνει και από την πλευρά του, ένας συνάδελφος της Wright, o Jesse Jones: “Το σεξ στο γύρισμα είναι δουλειά -όχι ευχαρίστηση. Στο σετ μπορώ να κάνω σεξ για 50 λεπτά χωρίς να νιώθω ότι θέλω να τελειώσω, αλλά στην πραγματική ζωή, στο δικό μου κρεβάτι, εννοείται ότι κρατάω το μισό χρόνο -μπορεί και λιγότερο. Για εμάς, στο σεξ στο σπίτι είναι 10 φορές καλύτερο από αυτό που κάνουμε στο στούντιο, διότι κάνεις όσα σου αρέσουν χωρίς κανένα άγχος.

Παρόλα αυτά, το πορνό μπορεί να γίνει αληθινά χρήσιμο. Σαν μια μορφή προκαταρκτικών, για παράδειγμα, για “ζέσταμα”. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior, το 45% των ζευγαριών που παρακολουθούσε μαζί πορνό δήλωσε ότι είχε ικανοποιητική σεξουαλική σχέση με τον/την παρτενέρ του.

Επομένως, ναι, το πορνό μπορεί να σε διαφωτίσει για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις της συντρόφου σου ή να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε καινούργιες εμπειρίες.