Ο λόγος που τα deadlifts δεν γεννήθηκαν για σένα

Την θεωρούν ως «την ισχυρότερη άσκηση». Αλλά αλήθεια, μήπως θα πρέπει να τα αγνοήσεις;

Βαγγέλης Σγουρίδης

Λένε πως η ανάσταση της δύναμής σου, περνάει μέσα από τις άρσεις θανάτου. Ή αλλιώς τα γνωστά deadlifts. Πρόκειται για μία «αδίστακτα» αποτελεσματική άσκηση που υπόσχεται να σε κάνει να νιώσεις σαν τον… Thor σε χρόνο dt. Ωστόσο υπάρχου αρκετοί άνδρες που το έχουν δοκιμάσει και δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν αυτές τις άρσεις θανάτου, χωρίς να νιώσουν κάποιον πόνο. Ποιος είναι λοιπόν ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει αυτή η κατηγορία ανθρώπων;

«Αρχικά θεωρούσα πως ο καθένας θα μπορέσει να επιδοθεί στα deadlifts. Ωστόσο καθώς δούλευα με όλο και περισσότερους ανθρώπους, συνειδητοποίησα ότι είναι μία λανθασμένη προσέγγιση», αναφέρει ο personal trainer και φυσικοθεραπευτής, Dean Somerset. «Μερικοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να κάνουν τις άρσεις θανάτου χωρίς να αισθανθούν άμεσο πόνο ή κάποια ενόχληση την επόμενη μέρα. Δεν τραυματίστηκαν, τα έκαναν όλα σωστά και επίσης σε καμία άλλη άσκηση δεν ένιωσαν πόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 10% των πελατών του δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της άσκησης και αυτό έχει συγκεκριμένη αιτία. Οι σπονδυλικές στήλες ορισμένων ανθρώπων είναι λιγότερο ανεκτικές σε τεράστιες δυνάμεις σε σύγκριση με άλλες και αυτό συμβαίνει διότι οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης διαφέρουν ανάμεσα στους ανθρώπους.

«Αν διαπιστωθεί ότι τα deadlifts θέτουν τον πελάτη σε κίνδυνο, τότε πρέπει να τα σταματήσει αμέσως. Υπάρχουν εναλλακτικές ασκήσεις που θα αποφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα», τονίζει ο Somerset για να προσθέσει: «Σε αντίθετη περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες ζημιές στη μέση μας. Και στην καλύτερη περίπτωση απλά θα απογοητευόμαστε συνεχώς από τα αποτελέσματα που δεν έρχονται».