Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Απαραίτητη αρετή η τύχη ή η ικανότητα;
Bookmark and Share
09/03/2011
Poker

Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή .Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η τύχη παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο. Η τυχαιότητα ξεκινά από τα φύλλα που θα μας έρθουν στο χέρι μέχρι τα φύλλα που θα πάρουν οι αντίπαλοι μας αλλά και τα φύλλα που θα ανοίξουν στο τραπέζι. Στο Texas Hold’em και σε άλλες γνωστές παραλλαγές του πόκερ είναι τυχαία και η σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα φύλλα. Άρα με μία καλύτερη ματιά στο παιχνίδι καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να μη λάβουμε υπόψη μας τον παράγοντα τύχη.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο την παραπάνω σκέψη θα δούμε όμως ότι ακόμα και σε ένα και μόνο χέρι έχουμε να πάρουμε αποφάσεις στις οποίες παίζει σημαντικό ρόλο η ικανότητα του παίκτη. Η πρώτη και βασική απόφαση για παράδειγμα είναι το αν θα κρατήσουμε ή θα πετάξουμε τα φύλλα μας σε σχέση με τα πονταρίσματα που έχουν προηγηθεί ή εικάζουμε ότι θα ακολουθήσουν. Χρειάζεται ικανότητα για να αναγνωρίσουμε την αξία των φύλλων μας σε σχέση με τα φύλλα που έχει κάτω και τα πιθανά φύλλα που μπορεί να κρατάει ο αντίπαλός μας. Επίσης χρειάζεται ικανότητα ώστε να υπολογίσουμε το μέγεθος του πονταρίσματος που θα κάνουμε για να πάρουμε την μέγιστη δυνατή αξία από το συνδυασμό φύλλων που έχουμε κάνει ή στην τελική να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Επιπλέον δε χωρά συζήτηση ότι χρειάζεται ικανότητα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο να καταλαβαίνουμε τη σκέψη των αντιπάλων μας ώστε να κάνουμε μία πολύ καλή μπλόφα σε σημεία που μπορεί ο αντίπαλος να μας κερδίζει με βάση το φύλλο που κρατάμε. Είναι εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ότι ακόμη και σε μία παρτίδα χρειάζεται να έχουμε όλες τις απαραίτητες ικανότητες που θα μας βγάλουν κερδισμένους σε βάθος χρόνου. Δεν είναι η τύχη αυτή που τα καθορίζει όλα.

Βέβαια όποιος έχει παίξει λίγο πόκερ ξέρει ότι μερικές φορές μπορεί να πάρουμε τις σωστότερες αποφάσεις και να κάνουμε τις βέλτιστες κινήσεις αλλά και πάλι να χάσουμε. Αυτό φυσικά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά θα το δούμε αρκετές φορές όσο παίζουμε πόκερ. Οπότε πως ξεχωρίζει ο ικανός παίκτης ;

Η απάντηση ορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και το ερώτημα που θέσαμε στην αρχή του άρθρου. Ο ικανός παίκτης ξεχωρίζει σε βάθος χρόνου. Αν καθίσουν και παίξουν δύο παίκτες μεταξύ τους για μία ώρα θα είναι δύσκολο να καταλάβουμε από το αποτέλεσμα ποιος είναι καλός και ποιος όχι. Αν παίξουν για μία ημέρα θα έχουμε ίσως μία πρώτη ένδειξη. Αν παίξουν μία εβδομάδα ή ένα μήνα όμως θα μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα να δώσουμε μία απάντηση.

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι πιθανότητες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ικανός παίκτης είναι αυτός που μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις πιθανότητες και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος του (αυτός ο ορισμός δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα αντίληψης της ψυχολογίας του αντιπάλου αλλά είναι επαρκής για τις ανάγκες αυτού του άρθρου). Οι πιθανότητες επαληθεύονται όσο μεγαλώνουν οι αριθμοί και ακριβώς για αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό παρτίδων για να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα.

Άρα στο ερώτημα πόκερ παιχνίδι τύχης ή ικανοτήτων μάλλον δεν μπορούμε να δώσουμε μια μονολεκτική απάντηση. Παιχνίδι τύχης σε ένα μεγάλο βαθμό όταν εξετάζουμε ένα μικρό αριθμό παρτίδων.  Σαφώς όμως παιχνίδι ικανοτήτων όταν κοιτάμε συνολικά την πορεία ενός παίκτης και οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι για να αρχίσουν να επαληθεύονται οι πιθανότητες.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά μία προσέγγιση στο ερώτημα αν το πόκερ ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά ακόμα επιχειρήματα που στηρίζουν την άποψη ότι είναι παιχνίδι ικανοτήτων και είναι μία κουβέντα που δεν τελειώνει εύκολα. Σε επόμενα άρθρα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ακόμα πιο αναλυτικά το συγκεκριμένο θέμα και από άλλες οπτικές γωνίες.

Προς το παρόν μελέτη και… καλή τύχη στα τραπέζια!

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide