Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Η περιοδοντίτιδα δεν αστειεύεται
Bookmark and Share
23/05/2013
Κωνσταντίνος Κακαλέτρης

Λίγο αίμα στα ούλα την ώρα που βουρτσίζεις τα δόντια σου δεν είναι ποτέ «αθώο». Ο οδοντίατρος-χειρουργός στόματος Κωνσταντίνος Κακαλέτρης εξηγεί γιατί η περιοδοντική νόσος πρέπει να θεραπεύεται αμέσως μόλις εμφανιστεί.

Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής σου θα έχεις αντιληφθεί –όπως οι περισσότεροι άνθρωποι– ότι τα ούλα σου
λίγο ή πολύ ματώνουν κατά το βούρτσισμα. Και, όπως μάλλον θα γνωρίζεις, πρόκειται για μια πάθηση, τη γνωστή ουλίτιδα, που οφείλεται στην επίδραση των μικροβίων που βρίσκονται προσκολλημένα πάνω στα δόντια, με αποτέλεσμα τα ούλα να εξασθενούν και να φλεγμαίνουν. Αυτό που πιθανώς να μη γνωρίζεις είναι πως, αν η ουλίτιδα δε θεραπευτεί άμεσα από τα πρώτα στάδια, σίγουρα θα οδηγήσει σε τοπική ή γενικευμένη περιοδοντίτιδα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό όχι μόνο για την οδοντοστοιχία σου, αλλά και για τη γενικότερη υγεία σου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή νόσος, η οποία σε προχωρημένο στάδιο αυξάνει το ρίσκο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ακόμη και καρκίνου του παγκρέατος.
Πώς εξελίσσεται η περιοδοντική νόσος
Μετά το πρώτο στάδιο (ουλίτιδα) τα μικρόβια του στόματος πολλαπλασιάζονται ταχύτερα και συγκεντρώνονται κάτω από τα ούλα. Εκεί αρχίζουν να «διαλύουν» τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά να χαλαρώνουν, να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν. Το πρόβλημα είναι πως η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται χωρίς πόνο ή ορατά συμπτώματα ακόμα και στα τελευταία στάδια. Οι προειδοποιήσεις όμως είναι αρκετές:
Κόκκινα, πρησμένα και ερεθισμένα ούλα, που ματώνουν κατά το βούρτσισμα
Επίμονη κακοσμία ή άσχημη γεύση σταδιακή υποχώρηση των ούλων, δημιουργία κενών ανάμεσα στα δόντια, χαλάρωση ή κούνημα κάποιων δοντιών, ακόμη και μεταβολή του τρόπου ένωσής τους όταν δαγκώνουμε.
Αν υπάρχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείς τον οδοντίατρο.
Ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία
Σε αρχικό στάδιο η θεραπεία είναι συντηρητική, με βαθύ καθαρισμό των δοντιών υπό τοπική αναισθησία, επίδειξη από τον ειδικό του σωστού τρόπου βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής και χρήση των σωστών σκευασμάτων.
Σε προχωρημένο στάδιο, εκτός της δραστικής κινητοποίησης του ασθενούς για άριστη στοματική υγιεινή, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι χειρουργική. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα εξειδικευμένα μηχανήματα, όπως laser, πιεζοχειρουργική, υπέρηχοι κ.ά.

Αν βρεθείς σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο Εκτός της χειρουργικής αφαίρεσης της μικροβιακής παρουσίας και των νεκρωτικών ιστών, μάλλον θα χρειαστεί ακινητοποίηση των δοντιών –αν αυτά κουνιούνται– και GBR  (Guided Bone Regeneration), κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση του χαμένου οστού γύρω από τα δόντια με τη χρήση ειδικών εμφυτεύσιμων υλικών υποκατάστασης οστού και ούλων. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα κάποια δόντια θα πρέπει να εξαχθούν ως μη διατηρήσιμα και τότε υποχρεωτικά
θα αντικατασταθούν με εμφυτεύματα, δηλαδή θα τοποθετηθούν μέσα στο οστό μικρές «βίδες» τιτανίου, που πάνω τους άμεσα ή έπειτα από 3-4 μήνες θα τοποθετηθούν μόνιμα και σταθερά τα τελικά δόντια που θα αναπληρώσουν τα χαμένα, χαρίζοντας ένα υγιές χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση.
Η περιοδοντίτιδα είναι σιωπηρή νόσος που μπορεί να εμφανιστεί και από την ηλικία των 25-30. Στα αίτια εμφάνισης περιοδοντίτιδας, εκτός από την κακή υγιεινή της οδοντοστοιχίας και το κάπνισμα, περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα, ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές και το στρες.

Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Κακαλέτρη, DDS, οδοντίατρο-χειρουργό στόματος, επιστημονικό διευθυντή Dental Genesis, Οδοντιατρική Μονάδα Αθηνών, Aesthetic & Implant Dentistry (www.dentalgenesis.gr).

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide