Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Ορθοδοντική θεραπεία με αόρατους νάρθηκες
Bookmark and Share
23/05/2013
Αθανάσιος Αθανασίου

Μπορεί η ειδικότητα της ορθοδοντικής να μετράει έναν αιώνα ζωής, όμως μόνο τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας απολύτως αξιόπιστης και ασφαλούς διόρθωσης συγκλεισιακών προβλημάτων –στραβά δόντια, ύπαρξη διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια, μεγάλη πρόταξη προσθίων δοντιών–, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθούν ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, τα γνωστά δηλαδή «σιδεράκια».
Η τεχνική Invisalign
Η τρισδιάστατη ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα διόρθωσης μεγάλου αριθμού συγκλεισιακών προβλημάτων, που επιτυγχάνεται με κινητούς διαφανείς νάρθηκες. Ο σύγχρονος ορθοδοντικός έχει στη διάθεσή του πληθώρα τεχνικών, υλικών και μεθόδων για να διορθώσει σχεδόν κάθε συγκλεισιακή ανωμαλία. Όμως για πάρα πολλούς ανθρώπους η αισθητική επιβάρυνση που συνοδεύει τη σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια αποτελεί αιτία άρνησης, αποφυγής ή αναβολής της. Σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις (και αφού
διαγνωστεί το ακριβές συγκλεισιακό πρόβλημα), η λύση δίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάρη στην τεχνική Invisalign.
Η διαδικασία της τεχνικής Invisalign
Λήψη και αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό των διαγνωστικών στοιχείων (εξωστοματικές και ενδοστοματικές φωτογραφίες, πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, εκμαγεία μελέτης).
Αποστολή στα εργαστήρια της εταιρείας Align Technology (ΗΠΑ) σιλικονούχων αποτυπωμάτων των δοντιών Ψηφιακή αποστολή των διαγνωστικών στοιχείων και του σχεδίου θεραπείας Συνεννόηση του θεράποντος ιατρού με το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας για επιβεβαίωση του θεραπευτικού σχεδίου.
Με την άφιξη των διαφανών ναρθήκων στο ορθοδοντικό ιατρείο ξεκινά η θεραπεία, αφού ο ορθοδοντικός καθοδηγήσει τον ασθενή στη χρήση τους.
Συνήθως οι νάρθηκες αλλάζουν κάθε 15 μέρες και τα ραντεβού πραγματοποιούνται κάθε 6-8 εβδομάδες.
Για να υπάρχει αποτελεσματική και προβλέψιμη μετακίνηση των δοντιών, οι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται από τον ασθενή 20-22 ώρες ημερησίως. Φυσικά, δε χρησιμοποιούνται κατά τα γεύματα, όταν βουρτσίζονται τα δόντια και σε κάποιες κοινωνικές στιγμές.
Από βιολογική άποψη τα δόντια μετακινούνται όταν δέχονται συνεχείς ήπιες πιέσεις, που εναλλάσσονται από βραχύβιες παύσεις. Οι νάρθηκες δεν εμποδίζουν καθόλου την ομιλία και ο ασθενής ακολουθεί την καθημερινή του ρουτίνα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τα προφανή πλεονεκτήματα της θεραπείας Invisalign
> Η μηδενική αισθητική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.
> Η διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής, καθώς δεν υπάρχουν μόνιμοι μηχανισμοί, οι οποίοι συμβάλλουν στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
> Η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής χωρίς τον κίνδυνο θραύσης των ορθοδοντικών μηχανισμών.
> Η απουσία πόνου.
> Η παρακολούθηση-πρόβλεψη του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή θεραπεία είναι η συνέπεια τόσο στον ημερήσιο χρόνο χρήσης των ναρθήκων όσο και στην τήρηση των επισκέψεων στον ορθοδοντικό.

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανάσιο Ε. Αθανασίου, καθηγητή ορθοδοντικής
(
aeathan@dent.auth.gr, www.athanasiouortho.com).

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide