Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Απαλλάξου από τις «ζοχάδες»
Bookmark and Share
22/05/2013
Στυλιανός Ρωσσώνης

Κανένας άντρας δε θέλει να μιλάει για τις αιμορροΐδες του. Τις υπομένει σιωπηλά, αναμφίβολα λόγω αμηχανίας και απροθυμίας να ζητήσει βοήθεια από ένα γιατρό. Ο χειρουργός Στυλιανός Ρωσσώνης μας περιγράφει πόσο απλή είναι η οριστική λύση του πρόβληματος .

Οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη κοινωνία ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από κάποια μορφή αιμορροϊδοπάθειας, με συνέπεια η ποιότητα της ζωής του να επηρεάζεται σημαντικά και ο εκνευρισμός του να είναι μόνιμος – δεν είναι τυχαίο που η λέξη «ζοχάδες» είναι συνώνυμη της
δυστροπίας. Αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο δεν είναι τίποτε άλλο από μια διόγκωση του πλέγματος αγγείων που υπάρχει φυσιολογικά στην περιοχή του πρωκτού κάθε ανθρώπου και που τροφοδοτείται από κλάδους των αιμορροϊδικών αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου ο μηχανισμός που συγκρατεί τις αιμορροΐδες χαλαρώνει, με αποτέλεσμα αυτές να προπίπτουν από το πρωκτό.
Τα συμπτώματα είναι οδυνηρά (και οι κλασικές θεραπείες εξίσου)
Στους άντρες κυριότερος παράγοντας θεωρείται η δυσκοιλιότητα, αλλά τόσο η κληρονομική προδιάθεση όσο και άλλοι παράγοντες, όπως οι παθήσεις του προστάτη, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας ή η χρόνια διάρροια, η καθιστική ζωή, αλλά και –ναι!– η άρση βαρών, μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα, δηλαδή αιμορραγία που συνδυάζεται με πόνο, κνησμό και αποβολή βλέννας. Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις τεχνικές που εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα (διαστολή, ελαστικοί δακτύλιοι, σφιγκτηροτομή, φωτοπηξία, σκληροθεραπεία, αιμορροϊδεκτομή Longo κ.ά.) είναι επώδυνες και ορισμένες με σοβαρές επιπλοκές έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να αποφεύγουν τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, υπάρχει μια σύγχρονη θεραπεία, ανώδυνη, ακίνδυνη, ιδιαίτερα αποτελεσματική και με σύντομο χρόνο αποθεραπείας. Λέγεται HAL.
Η μέθοδος που εξαλείφει ταλαιπωρία και φόβο
Η Hemorrhoidal Artery Ligation (HAL), δηλαδή η Απολίνωση Αιμορροϊδικής Αρτηρίας, είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη επέμβαση η οποία βασίζεται στη σύγκλειση των αγγείων που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες οδηγώντας τες σε ατροφία και υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η διεθνής αλλά και η ελληνική εμπειρία έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα είναι άριστα και σε ποσοστό 95-98% ο ασθενής απαλλάσσεται πλήρως από το πρόβλημα.
Πριν από την επέμβαση δε χρειάζεται καμία προετοιμασία. Απλά πραγματοποιείται γενική επισκληρίδιος αναισθησία ή και συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και ήπιας καταστολής. Στον πρωκτό εισάγεται ένα ειδικό πρωκτοσκόπιο που εντοπίζει με τη βοήθεια υπερήχων τους κλάδους των αρτηριών που αρματώνουν τις αιμορροΐδες. Η παροχή αίματος διακόπτεται με εσωτερικά ράμματα που απορροφώνται μόνα τους.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της επέμβασης HAL
> Διαρκεί περίπου μισή ώρα και είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μετά το χειρουργείο δεν τοποθετείται γάζα και η περιοχή δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
> Ο ασθενής φεύγει μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο και επανέρχεται σύντομα στις δραστηριότητές του.
> Μπορεί ακόμη να κάνει μπάνιο καθαριότητας, αφού δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα ή τραύμα, ενώ οι κενώσεις πραγματοποιούνται φυσιολογικά, χωρίς τον παραμικρό πόνο.
Για προχωρημένου βαθμού αιμορροΐδες εφαρμόζεται η μέθοδος της κλασικής αιμορροϊδεκτομής με τη χρήση ειδικού εργαλείου, του Ultracision.
H απώλεια αίματος από το ορθό πρέπει να ελέγχεται και να μην αποδίδεται επιπόλαια σε αιμορροϊδοπάθεια. Σοβαρές παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως ο καρκίνος, εκδηλώνονται με αιμορραγία που, αν αποδοθεί στις αιμορροΐδες, θα καθυστερήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία μειώνοντας δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ευχαριστούμε τον κ. Στυλιανό Γ. Ρωσσώνη, χειρουργό, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτή διευθυντή
της Β' Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία». Ο κ. Ρωσσώνης μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία στα νοσοκομεία «St. Mark’s» και «UCL, Middlesex Hospital» και εξειδικεύτηκε στη χειρουργική του εντέρου και του πρωκτού. Είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου υποειδικότητας της Χειρουργικής του Εντέρου και του Πρωκτού (EBSQ in Coloproctology) (rossonis@gmail.com).

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide