Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
Bookmark and Share
22/03/2013
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑΣ

 

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ.

Η άθληση είναι κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Όμως, κατά τη διάρκειά της μπορεί να συμβούν κάποια ατυχήματα, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ορθοπαιδικοί χει-

ρουργοί, όπως το αιμάτωμα, η θλάση, η εκδορά, το διάστρεμμα και οι ρήξεις συνδέσμων των

αρθρώσεων. Επιπλέον, το αίμαρθρο (αίμα σε άρθρωση), το ύδραρθρο (υγρό σε άρθρωση),

τα εξαρθρήματα (π.χ. Βγάλσιμο ώμου), καθώς και οι επανειλημμένοι τραυματισμοί, που οδηγούν σε άσηπτες φλεγμονές, γνωστές ως «σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως».


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ένταση και το σημείο του τραυματισμού. Συχνά παρατηρούνται πόνος, οίδημα, δυσκολία κίνηση των άνω ή κάτω άκρων.

Σε αθλητικές κακώσεις τενόντων ή μυών η κίνηση είναι δυσχερής ή αδύνατη, ενώ ο αθλητής πονά.

Στην περίπτωση τραυματισμού άρθρωσης, αυτή διογκώνεται λόγω συλλογής υγρού ή αίματος.

Η κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό χειρουργό, εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις, κρίνεται απαραίτητη, ενώ οι απλές ακτινογραφίες για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό καταγμάτων

είναι χρήσιμες. Μεγάλη διαγνωστική αξία σε κακώσεις συνδέσμων, μηνίσκων και τενόντων παρέχει η μαγνητική τομογραφία, αλλά και το υπερηχογράφημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία επιλέγεται ανάλογα με τη βαρύτητα της κάκωσης και την ηλικία του ατόμου, ενώ διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.

Η συντηρητική περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα που ελαχιστοποιούν την έκταση της κάκωσης και βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης, όπως άμεση τοποθέτηση πάγου, ακινητοποίηση του τραυματισμένου μέλους, ανάπαυση και καθοδηγούμενη φυσικοθεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από χειρουργικές πράξεις, που επαναφέρουν τη

λειτουργικότητα του σκέλους στην αρχική κατάσταση. Η συρραφή των τραυματισμένων μαλακών μορίων και η πλαστική αποκατάστασή τους με μοσχεύματα αποτελούν σήμερα τις συνήθεις χειρουργικές τεχνικές.

Αυτές οι τεχνικές γίνονται με τη βοήθεια ειδικών μικρο-καμερών και διάφορων άλλων μονάδων υψηλής τεχνολογίας από ορθοπαιδικούς χειρουργούς, αποδεδειγμένα εξειδικευμένους στο αντικείμενο της αρθροσκοπικής χειρουργικής.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ, MD, MSC, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ), ΑΘΛΙΑΤΡΟ-ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΧΟΤ (LAKOU.ORTH@YAHOO.GR).

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide