Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΡΟΧΑΛΗΤΟ
Bookmark and Share
22/03/2013
Νικόλαος Κανέλης

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, ΩΡΛ, ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Το ροχαλητό παράγεται από τη δόνηση των μαλακών ιστών της αναπνευστικής οδού κατά τον ύπνο και είναι ενδεικτικό υψηλών αντιστάσεων του αεραγωγού.

ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, που ονομάζεται «σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από παύσεις ή καθυστερήσεις της αναπνοής, που μπορεί να επαναλαμβάνονται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι άπνοιες αυτές δεν αφήνουν το άτομο να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να ξυπνάει κουρασμένο, να έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και το αναπνευστικό του σύστημα. Μια λύση στο πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί η τοποθέτηση στοματικής μάσκας θετικής πίεσης αέρα όταν κανείς κοιμάται.
Όμως, πριν από την τοποθέτησή της, κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο
για την εκτίμηση της ανατομικής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς η χειρουργική
παρέμβαση μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Συχνά οι μεγάλες αμυγδαλές και τα κρεατάκια αποτελούν αιτίες

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΤΟ 45% ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΧΑΛΙΖΟΥΝ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.

Extra tip ροχαλητού. Έτσι, ορισμένοι μπορεί να ωφεληθούν θεαματικά αφαιρώντας τις διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Πιο αναλυτικά, με μια τεχνική που λέγεται «σταφυλουπερωιο-πλαστική» απομακρύνεται ο πλεονάζων ιστός από τη μαλθακή υπερώα (το πίσω μέρος της άνω γνάθου) και διευρύνεται ο αεραγωγός.
Επιπλέον, ο ιστός που παραμένει συρρικνώνεται και γίνεται πιο σκληρός και ανθεκτικός στη δόνηση που προκαλεί το ροχαλητό. Επίσης, η συμφόρηση της μύτης μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει στο ροχαλητό. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, πολύποδες, στραβό ρινικό διάφραγμα και υπερτροφικές κόγχες. Οι θεραπείες με φάρμακα και η αντιμετώπιση της αλλεργίας μπορεί να βοηθήσουν κάποιους, όμως τα «κατασκευαστικά» προβλήματα στο ρινικό σύστημα αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά. Έτσι, με τη μείωση των κογχών, τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και την αφαίρεση των πολυπόδων, μεγαλώνει ο χώρος της μύτης, μέσω του οποίου περνάει ο αέρας. Η σωστή επιλογή των υποψηφίων για επέμβαση μπορεί να κάνει τη χειρουργική αντιμετώπιση του ροχαλητού ιδιαίτερα χρήσιμη σε εκείνους που παρουσιάζουν σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Ευχαριστούµε τον δρα Νικόλαο Κανέλη, διευθυντή ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκοµείου
«Metropolitan», µε χειρουργική εξειδίκευση στην παιδοωτορινολαρυγγολογική, στη χειρουργική ροχαλητού (υπνικής άπνοιας) και στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός
(www.kanelis.gr, n.kanelis@yahoo.gr).

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide