Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Πρόβλημα: Στραβά δόντια
Bookmark and Share
20/04/2012
Αθανάσιος Ε. Αθανασίου

Ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Αθανασίου, καθηγητής ορθοδοντικής, μιλά για τη βελτίωση της αισθητικής των δοντιών.

H συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συμφωνεί ότι ένα όμορφο χαμόγελο ανοίγει πόρτες τόσο σε προσωπικό και κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι σύγχρονες ορθοδοντικές θεραπείες βελτιώνουν την εικόνα του στόματος και χαρίζουν ένα όμορφο, υγιές χαμόγελο.

Οι τεχνικές
Πλέον υπάρχουν στα χέρια των ορθοδοντικών πολλές διαφορετικές και αισθητικά αποδεκτές τεχνικές για να δημιουργήσουν μια ευθεία οδοντοστοιχία. Έτσι, ανάλογα με το πρόβλημα, το βαθμό και τη φύση του, προσφέρεται η δυνατότητα:
• ακίνητων μηχανισμών που συγκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, όπως διακριτικά κεραμικά ή πλαστικά σιδεράκια,
• ακίνητων μηχανισμών που συγκολλώνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, που αποτελεί τη λεγόμενη «γλωσσική ορθοδοντική»,
• κινητών διάφανων ναρθήκων, όπως είναι η τεχνική Invisalign.
Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες το πρόβλημα οφείλεται σε δυσαρμονία των γνάθων (π.χ. σοβαρός προγναθισμός) και συνυπάρχει έντονη δυσμορφία του προσώπου, απαιτείται ο συνδυασμός ορθοδοντικής και χειρουργικής θεραπείας.

Η Θεραπεία
Πριν από την έναρξη της θεραπείας απαιτείται από τον ορθοδοντικό λήψη και αξιολόγηση των απαραίτητων διαγνωστικών στοιχείων, όπως εξωστοματικές και ενδοστοματικές φωτογραφίες, πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, εκμαγεία μελέτης. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 8-30 μήνες, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, ενώ συνήθως απαιτείται επίσκεψη στο ιατρείο κάθε 30-45 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητο να φροντίζεις με μεγάλη προσοχή και συνέπεια τη στοματική σου υγιεινή και, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση ακίνητων μηχανισμών, θα πρέπει να αποφεύγεις τις ιδιαίτερα σκληρές και σακχαρούχες τροφές. Πέρα από αυτό, συνεχίζεις κανονικά
την καθημερινότητά σου.
Εκτός από την προφανή και αναμενόμενη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου, η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες μπορεί να συμβάλει τόσο στην αποφυγή τοποθέτησης προσθετικών αποκαταστάσεων, όπως γέφυρες και εμφυτεύματα, χάρη στη συμπλησίαση δοντιών όσο και στην πρόληψη σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων λόγω του γεγονότος ότι το στοματικό περιβάλλον που δημιουργείται έχει πλέον καλύτερη υγιεινή.

extra tip
Το 30% των ανθρώπων που καταφεύγουν στην ορθοδοντική θεραπεία είναι ενήλικες.

Ευχαριστούμε τον Δρα Αθανάσιο Ε. Αθανασίου, καθηγητή ορθοδοντικής.
(www.athanasiou-ortho.com, aeathan@dent.auth.gr)

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide