Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Ζωή Ποδήλατο!
Bookmark and Share
14/12/2011
Cervelo P4

Με τη βενζίνη και το βάρος σου να έχουν πάρει την πάνω βόλτα η εναλλακτική μετακίνηση είναι η μόνη λύση!

Θέλεις η τιμή της βενζίνης, που όλο και ανεβαίνει, θέλεις η σχεδόν πάγια κίνηση που επικρατεί, ικανή να απελπίσει και τον πλέον πωρωμένο αυτοκινητιστή, όλο και περισσότεροι προτιμούν το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσο άσκησης, αλλά και ως μέσο μετακίνησης κόντρα στις δεδομένες αντιξοότητες. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για το πιο αδύναμο από τα «θηρία» της ζούγκλας των δρόμων, θέλει προσοχή τόσο κατά τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου όσο και κατά τη χρήση του.

DOCTOR’S OPINION
Το ποδήλατο γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά από τραυματισμό. Ωστόσο, μολονότι ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις λιγότερο από το τρέξιμο ή το περπάτημα, σε περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων στη μέση ή στα γόνατα, θέλει προσοχή. Επίσης, τυχόν ενοχλήσεις στο θώρακα θα πρέπει να λαμβάνονται ως ενδείξεις πως το έχεις παρακάνει, ειδικά αν καπνίζεις. Οι συνθήκες στην πόλη δεν είναι κατάλληλες για ποδήλατο, οπότε ας αποφεύγεις διαδρομές σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση, εκτός κι αν φοράς μάσκα...

1. Ποδήλατα κούρσας: Το τιμόνι τους είναι γυριστό και χαμηλότερα από το ύψος της σέλας, ώστε ο αναβάτης να είναι σκυφτός και να φέρει όσο το δυνατόν μικρότερη αντίσταση στον αέρα. Κινούνται αποκλειστικά στην άσφαλτο (έχουν πολύ λεπτά ελαστικά) και απευθύνονται σε αθλητές και όχι σε σουλατσαδόρους. Αν διαθέτεις τα 550 ευρώ από τα οποία ξεκινά η τιμή τους, μπορείς να αρχίσεις προπόνηση μπας και γίνεις ο διάδοχος του Λανς Άρμστρονγκ.Cervelo P4, www.cervelo.com

2. Mountain bikes: Μολονότι προσφέρονται κυρίως για διαδρομές σε χωμάτινες επιφάνειες (έχουν χοντρά λάστιχα και δυνατά φρένα), στο δρόμο δε δημιουργούν φοβερά προβλήματα, αν και η θέση οδήγησης δεν εμπνέει για τσάρκες. Εν ολίγοις, πέραν των βουνών, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στην πόλη, κυρίως για να ασκηθείς παρά για να μετακινηθείς. Ξεκινάνε από τα 250 ευρώ, με κάποιες υποκατηγορίες να αγγίζουν τις τιμές αυτοκινήτου!Cannondale ON , www.cannondale.com

3. E-bikes: Για τους κομματάκι τεμπέληδες τα εν λόγω ποδήλατα υποβοηθούνται από ηλεκτρικό κινητήρα, που κάνει το πετάλι ευκολότερο και αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 25 χλμ./ώρα. Η μπαταρία τούς δίνει αυτονομία για 50 χιλιόμετρα μάξιμουμ και φορτίζει σε έξι ώρες το αργότερο. Ένα «κανονικό» ηλεκτρικό ποδήλατο στοιχίζει περίπου 800 ευρώ, όμως αν το θες σπαστό, θα δώσεις γύρω στα 200 ευρώ επιπλέον, ενώ υπάρχει και δυνατότητα μετατροπής του κλασικού σου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό.Lexus Etba (concept), www.lexus.co.uk

4. Σπαστά: Τα διπλώνεις στα δύο, μπαίνεις στο μετρό, βγαίνεις από το μετρό, τα ξεδιπλώνεις και πας. Είναι ελαφριά, εύκολα στη μεταφορά και αποθηκεύονται παντού. Το σημαντικό είναι ότι ο εργονομικός τους σχεδιασμός δε στερεί πολλά από τη συμπεριφορά τους στο δρόμο, ενώ έχουν και σχετικά χαμηλή τιμή (γύρω στα 330 ευρώ).City by Level.

5. Trekking/Touring bikes: Είναι κάτι ανάμεσα στα city και στα mountain bikes. Έχουν περισσότερες ταχύτητες από τα πρώτα, ώστε να βγάζεις με άνεση ανηφόρες και ήπιους χωματόδρομους, και κινούνται καλύτερα στο οδόστρωμα από τα δεύτερα. Με 300 ευρώ αγοράζεις ένα καλό.Pegoretti Illawarra, www.pegoretticicli.com

6. City bikes ή ποδήλατα πόλης: Είναι κατασκευασμένα για καθημερινές μετακινήσεις και ως επί το πλείστον διαθέτουν σχάρα, φώτα, λασπωτήρες και προφυλακτήρα αλυσίδας. Ο αναβάτης βρίσκεται σε όρθια θέση, με αποτέλεσμα να βλέπει καλά (το κεφάλι του είναι ψηλότερα από τον ουρανό των περισσότερων αυτοκινήτων), αλλά και –το σημαντικότερο– να τον βλέπουν. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 350 ευρώ, αλλά τα πολλά γκάζια τα ξεχνάς.Trek District Carbon, www.trekbikes.com

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 

* Αν δεν κάνεις ακροβατικά, τότε επιαγκωνίδες και επιγονατίδες είναι μάλλον περιττές. Αντιθέτως, το κράνος είναι απολύτως απαραίτητο.

* Τα γάντια ποδηλασίας δεν είναι για το κρύο. Απορροφούν τον ιδρώτα από τα χέρια αλλά και τους κραδασμούς επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο του τιμονιού και προστατεύουν στις πτώσεις. Αποδεδειγμένα, τα χέρια είναι το πρώτο μέρος του σώματος που συναντιέται με το έδαφος.

* Στις βραδινές βόλτες τα φώτα είναι σωτήρια. Κόκκινα πίσω,  λευκά εμπρός. 

* Στα φανάρια σταμάτα μπροστά ή πίσω από το πρώτο αυτοκίνητο, ώστε να σε βλέπουν.

* Καλό είναι να μην έχεις μεγάλη διαφορά ταχύτητας από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Κοινώς, στην παραλιακή κινδυνεύεις!

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΕΣ ΜΟΥ
Μια επίσκεψη σε ποδηλατάδικο μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτο μπέρδεμα όποιον δε διαθέτει πολλές γνώσεις για το ζήτημα (την πλειονότητα, δηλαδή), αφού η γκάμα είναι ουσιαστικά τεράστια. Τα βασικότερο, όμως, κριτήριο επιλογής οφείλει να είναι η χρήση για την οποία προορίζεται το ποδήλατο και κατόπιν το κόστος του (που πάντως πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 300 ευρώ, αν μιλάμε για δίτροχο αξιοπρεπούς επιπέδου). Για ένα πρώτο ξεμπέρδεμα μάθε ότι τα ποδήλατα χωρίζονται στις έξι βασικές κατηγορίες που αναφέρουμε.

ΤIPS ΑΓΟΡΑΣ
• Ψωμί αγοράζουμε από το φούρνο, αυτοκίνητα από τις αντιπροσωπείες και ποδήλατα από τα ποδηλατάδικα. Είναι τόσο απλό.

• Για να βεβαιωθείς ότι το ποδήλατο έχει το σωστό μέγεθος για τα κυβικά σου, στάσου όρθιος έχοντας τον πάνω σωλήνα του σκελετού ανάμεσα στα πόδια σου. Η απόσταση από τον καβάλο σου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε εκατοστά. Θυμήσου, πάντως, πως ένα ποδήλατο που σου πέφτει μικρό μπορεί να μεγαλώσει. Το αντίθετο είναι αδύνατο.

• Μην πάρεις αυτό που σου γυάλισε στο μάτι. Ξεκαθάρισε μέσα σου για ποια χρήση το θέλεις και άκου τη γνώμη του πωλητή.

• Αν για την αγορά ποδηλάτου σκοπεύεις να διαθέσεις 150-200 ευρώ, είναι προτιμότερο να ψάξεις για ένα μεταχειρισμένο. Θα είναι καλύτερο από ένα καινούριο που κοστίζει αυτά τα χρήματα.
• Προτίμησε οπωσδήποτε ένα ποδήλατο με ταχύτητες, που θα σου επιτρέπει να κάνεις σταθερά 60-90 πεταλιές το λεπτό. Ποδηλατώντας με μεγάλη αντίσταση στα πετάλια, ειδικά αν είσαι αρχάριος, θα βλάψεις τα γόνατά σου.

• Τα ποδήλατα είναι ανθεκτικές κατασκευές, οπότε δώσε κάτι παραπάνω για να αποκτήσεις ένα αξιοπρεπές. Με κατάλληλη συντήρηση θα σου κρατήσει σχεδόν μια ζωή.
 

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide