Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Επιστροφή στους Polys
Bookmark and Share
23/11/2011
Allie Stacy

Ούτε διλήμματα ούτε ποια θα σου κάτσει πρώτη. Είναι όλες καλοδεχούμενες! Ο πολυαμορισμός, η νέα παγκόσμια τάση στις σχέσεις, απευθύνεται σε εκείνους που η καρδιά και τα ψυχικά τους αποθέματα μπορούν να αντέξουν παραπάνω από μια γυναίκες. Δηλαδή στους περισσοτέρους!

• Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΜΥΛΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΕΘΕΙ

Η ιδέα πάρθηκε από κάποιες φυλές της Γαλλικής Πολυνησίας, όπου οι άντρες και οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ταυτόχρονα πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Και αυτό ακριβώς είναι ο πολυαμορισμός (polyamory)! Ο όρος επινοήθηκε από τους Αμερικανούς στα '70s, κατά τη σεξουαλική επανάσταση. Στη συνέχεια το «κίνημα» ατόνησε, όπως διάφορα άλλα, για να ξαναφουντώσει στις μέρες μας συνοδευόμενο και από ένα θεωρητικό πλαίσιο. Οι έρευνες δείχνουν πως οι πολυαμοριστικές σχέσεις μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 500.000 και μάλιστα τον Οκτώβριο εκπρόσωποί τους θα παρελάσουν στο Σέντραλ Παρκ για δέκατη συνεχόμενη χρονιά! Yψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Νορβηγία, όπου διοργανώνονται τακτικά «Poly Days» –όπως λέγονται–, με σκοπό to... know us better και προς άγραν καινούριων συντρόφων από τους συμμετέχοντες.

ΤΙ ΠΡΕΥΣΒΕΥΟΥΝ
Οι πολυαμοριστές ή αλλιώς «polys» δεν είναι σύντροφοι που επιδίδονται σε συστηματική μοιχεία ούτε fuck buddies, φίλοι δηλαδή που το κάνουν καμιά φορά μεταξύ τους. Δεν είναι ούτε καν swingers, ζευγάρια δηλαδή που ανταλλάσσουν μεταξύ τους ερωτικούς συντρόφους και τους ενδιαφέρει μόνο το σεξ. Ούτε βεβαίως πρόκειται για οργιαστές. Οι «polys» πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, όπως έχουν πολλούς φίλους, μπορούν να έχουν και πολλούς ερωτικούς συντρόφους και ότι η μονογαμία δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να είναι κάποιος πιστός στο/στη σύντροφό του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ανθρώπους που διαθέτουν «μεγάλη καρδιά», ικανή να χωρέσει τον έρωτα με πολλούς άλλους.

• Μια αμερικάνική έρευνα έδειξε πως στις πορνοταινίες οι άντρες κοιτάνε πρώτα το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας, ενώ οι γυναίκες τα γεννητικά όργανα του ζευγαριού. Τυχαίο; Δε νομίζω...

MEN'S RULES
Θεωρητικά η ιδέα εκφράζει απόλυτα έναν άντρα, όμως προτού ανεβοκατεβάσεις επιβεβαιωτικά το κεφάλι, σκέψου πως στον πολυαμορισμό πολλούς ερωτικούς συντρόφους δεν έχεις μόνο εσύ, αλλά και η σύντροφός σου. Και στον έρωτα οι περισσότεροι άντρες είμαστε γαλουχημένοι με τα πρότυπα παλαιότερων εποχών. Ναι μεν εμείς δικαιούμαστε να κάνουμε τις κουτσουκέλες μας, οι γυναίκες όμως πρέπει να είναι σαν τη σύζυγο του Καίσαρα, που πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια. Εξάλλου τα κέρατα φυτρώνουν στο κούτελο του άντρα και το επίθετο «κερατάς» δεν έχει θηλυκό... Στον πολυαμορισμό δεν υπάρχει μια κύρια σχέση (άσχετα αν κάποια μπορεί να έχει οδηγηθεί σε γάμο), αλλά πολλές, ισότιμες λίγο πολύ μεταξύ τους (με τη δική της βέβαια δυναμική η καθεμία).


ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
Ως μοντέλο ζωής γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από έναν άντρα, που θεωρείται «άπιστος» από τη φύση του, όμως τα τελευταία χρόνια οι έρευνες δείχνουν πως η γυναικεία απιστία αυξάνει ολοένα τα ποσοστά της. Για να πάρει ένα ζευγάρι το χαρακτηρισμό «poly», πρέπει προηγουμένως να έχει λύσει πολλά μεταξύ του και να έχει κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα και στις καταβολές του. Κυρίως πρέπει να πάψει να θεωρεί κτήμα του ο ένας τον άλλο. Δεν είναι κάτι που συζητιέται και συμφωνείται. Είναι κάτι που πρέπει εξαρχής να γουστάρουν και οι δύο σύντροφοι. Αυτό που καλείται κυρίως να αντιπαλέψει ένας άντρας είναι το σύνδρομο του «καθαρού κούτελου», ενώ η γυναίκα τις «ενοχές» – και τα δύο αποτελούν κατάλοιπα παραδοσιακών μοντέλων συμβίωσης.


Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ
Τις περισσότερες φορές στις επιλογές κάποιου μεγαλύτερο ρόλο –ακόμη και από τα πιστεύω του– παίζει η γνώμη του περίγυρου. Στον πολυαμορισμό είναι διαφορετικά τα πράγματα απ' ό,τι στην απιστία, που λίγο πολύ τελείται εν κρυπτώ. Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη συγκεκριμένη επιλογή τρόπου ζωής του στους ανθρώπους που αγαπά, εκτιμά ή συναναστρέφεται όταν αυτοί είναι μπολιασμένοι με τα παραδοσιακά μοντέλα συμβίωσης. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση και αρκετός αγώνας για να πείσεις τις γυναίκες των φίλων σου πως δεν είσαι το κακό παράδειγμα για εκείνους και τους ίδιους τους φίλους σου πως η «poly σχέση» σου δεν είναι «πουτάνα» (για να χρησιμοποιήσουμε έναν ελαφρύ χαρακτηρισμό), ώστε να συνεχίσετε να είστε αποδεκτοί από τον περίγυρό σας. Και εννοείται πως δε μιλάμε για τους συγγενείς. Η κοινωνία μας μπορεί να έχει προοδεύσει και πολλοί άνθρωποι να δέχονται ακόμη και τους λόγους διάλυσης ενός αψεγάδιαστου γάμου, όπως αυτός του Λάτσιου με τη Μενεγάκη, όμως θέλουν όλα αυτά να συμβαίνουν έξω από την πόρτα του στενού κύκλου τους.

• ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΑΜΟΡΙΣΜΟ Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ.

ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ
Γεγονός είναι πως οι σκεπτικιστές έχουν να αντιπαραθέσουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους δε συμφέρει κάποιον να είναι πολυαμοριστής – και ως προς τους περισσότερους μπορεί να έχουν δίκιο. Όμως ο τρόπος ζωής κάποιου δεν είναι προϊόν σκέψης ή εγκεφαλικής επιλογής του, είναι προϊόν ανάγκης. Στη στριμόκωλη εποχή που ζούμε ακόμη και το κόστος μιας απλής σχέσης –γιατί για έναν άντρα οι σχέσεις κοστίζουν– μοιάζει δυσβάσταχτο, πόσο μάλλον αν μιλάμε για σχέσεις με διάφορες γυναίκες. Οι έρευνες που κατέδειξαν την πτώση στο ναδίρ της σεξουαλικής επιθυμίας των Ελλήνων, των περυσινών πρωταθλητών σε συχνότητα σεξουαλικών επαφών της έρευνας Durex, αυτό αποδεικνύουν. Κι όμως το παιχνίδι δεν παίζεται εκεί. Ο σωστός άντρας, ο άντρας-γκόμενος, δεν πηδάει με βάση τα όσα χρήματα διαθέτει. Ναι μεν τα χρήματα διευκολύνουν ή επιταχύνουν διάφορες καταστάσεις, όμως οι πολυαμοριστές ανά τον κόσμο δεν είναι εφοπλιστικοί γόνοι ή golden boys. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι – δεν πηδάει μόνο αυτός που διαθέτει περιουσία, αλλά και εκείνος που έχει θέληση. Τα έξοδα εξάλλου που απαιτούνται για τη διατήρηση σχέσεων με πολλές γυναίκες δεν είναι περισσότερα από αυτά που «απαιτούνται» για τη σχέση με μία και μόνο γυναίκα. Όπως αναφέρει η Φρανσουάζ Σιμπέρ, ηγερία και θεωρητικός του πολυαμορισμού στη Γαλλία, «δεν είναι ο αριθμός των γυναικών που ανεβάζει τα έξοδα, αλλά ο αριθμός των εξόδων. Ξοδεύεις το ίδιο αν βγαίνεις καθημερινά με μία γυναίκα ή με εφτά διαφορετικές από μία φορά την εβδομάδα». Πάντως, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως τον πολυαμορισμό τον ακολουθούν άνθρωποι που έχουν σε μεγάλο βαθμό τακτοποιημένο το οικονομικό τους πρόβλημα, κυρίως γυναίκες ανεξάρτητες που έχουν ασπαστεί τον αντρικό τρόπο σκέψης.


ΠΟΥ ΧΑΛΑΕΙ
Ο πολυαμοριστικός τρόπος ζωής χαλάει όταν υπεισέρχεται ο εγωισμός (με τη μορφή της ζήλιας) ή ένας μεγάλος έρωτας. Ένας άντρας δύσκολα αποδέχεται να μοιράζεται μια γυναίκα με κάποιον άλλο όταν γίνεται γνώστης πως αυτός ο άλλος «την έχει μεγαλύτερη» ή «είναι καλύτερος στο κρεβάτι», ενώ μια γυναίκα πάντοτε ταλανίζεται από τα ερωτήματα «Τι του δίνει αυτή που δεν του δίνω εγώ;» ή «Τι έχει αυτή παραπάνω από μένα;». Στον πολυαμορισμό όμως δεν πας να αντιμετωπίσεις τον Ίαν Σκοτ στο γήπεδό του: στο «μέγεθος» και στην «αντοχή» στο κρεβάτι. Αυτά είναι μέτρα σύγκρισης που ο κάθε άντρας έχει ως καίρια στο μυαλό του, αλλά οι γυναίκες δε μας «μετράνε» έτσι. Αντίστοιχα, αν συνέβαινε αυτό που στοιχειώνει τις γυναικείες σκέψεις, τότε η Τζένιφερ Άνιστον δε θα είχε κοιμηθεί με άντρα την τελευταία δεκαετία – ούτε 25χρονη είναι ούτε ξανθιά με μεγάλα στήθη. Οι κοινωνίες εξελίσσονται και τα μοντέλα ζωής αλλάζουν. Ο παραδοσιακός modus vivendi «ξεκίνημα καριέρας-γάμος-οικογένεια-σχέση παντοτινή» έχει από καιρό ξεπεραστεί. Ο πολυαμορισμός δεν είναι παρά μία από τις εναλλακτικές που έχει κάποιος σήμερα. Πολύ πιο τίμια από αυτές που προτείνουν οι πατροπαράδοτοι τρόποι ζωής...
 

• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ, ΑΛΛΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ.

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide