Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Ένα καρτούν σπάει το απόλυτο αμερικανικό ταμπού
Bookmark and Share
15/11/2011
Family Guy

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το κάνει και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Το ανατρεπτικό και ωμό χιούμορ που τόσο αγαπήσαμε στο Family Guy, κατηγορείται πως άγγιξε τις πλέον ευαίσθητες χορδές των Αμερικανών. Εμείς τα ψάχνουμε ακόμα, μα στις ΗΠΑ μάλλον ανακάλυψαν τα όρια της σάτιρας και στέλνουν στην «πυρά» το καρτούν που τόλμησε να θίξει το απόλυτο ταμπού της Αμερικής του 21ου αιώνα.

Στο λυκαυγές -ουσιαστικά- της νέας χιλιετίας τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου συνεχίζουν να καθορίζουν τις σκέψεις και τις πράξεις ενός έθνους, που την ώρα που έπεφταν οι Δίδυμοι Πύργοι, είδε να δημιουργείται ο δικός του «Σταυρός του Μαρτυρίου». Ένα γεγονός με απίστευτα δυνατό επιμύθιο, ικανό να αλλάξει τον κόσμο αλλά και την άποψή μας γι' αυτόν.

Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Peter Griffin αυτός που ξεσήκωσε τους Αμερικανούς. Brian και Stewie αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο παρελθόν προκειμένου ο πρώτος να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκείνης της ημέρας. Όταν τα καταφέρνουν, διαπιστώνουν πως έχουν αλλάξει η Ιστορία της ανθρωπότητας που πλέον οδηγείται σε ολοκαύτωμα, οπότε γυρίζουν πίσω το χρόνο ώστε η 11η Σεπτεμβρίου να συμβεί και στη συνέχεια πανηγυρίζουν όταν τελικά αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Από τη στιγμή που το επεισόδιο έπαιξε στον αέρα, το τηλεφωνικό κέντρο του FOX γονάτισε από τις κλήσεις όσων ένοιωσαν προσβεβλημένοι από αυτό που μόλις παρακολουθήσατε. Στη συνέχεια, τα συντηρητικά ή πατριωτικά (όπως θέλει τα βαφτίζει κανείς) αντανακλαστικά των Αμερικανών κάμφθηκαν κάπως από το φόβο μήπως η παρέμβασή τους αποτελέσει λογοκρισία (λες και θα μπορούσε να θεωρηθεί οτιδήποτε άλλο). Έτσι, πέρα από την ακραία θέση του να ανάψουμε μια ωραιότατη φωτιά κι εκεί να κάψουμε όσα δεν μας αρέσουν, δημιουργήθηκε μια νέα, ηπιότερη. Σύμφωνα με τους -προσβλήθηκα αλλά όχι τόσο όσο οι άλλοι- δεν είχε σημασία το περιεχόμενο, αλλά το χρονικό σημείο. Θεωρούν δηλαδή πως μια δεκαετία μετά το γεγονός είναι ακόμη νωρίς για πλάκες. Ίσως το 2050…

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς κοινωνική ομάδα που να μην έχει λοιδορηθεί από τον Seth MacFarlane, δημιουργό της σειράς. Άτομα με ειδικές ανάγκες, καρκινοπαθείς, χριστιανοί, ομοφυλόφιλοι, μουσουλμάνοι, παχύσαρκοι, φτωχοί, πλούσιοι, εβραίοι, ανύπαντρες μητέρες. Το timing, μάλιστα, ήταν πάντοτε καθοριστικό. Η σειρά τολμούσε να προκαλέι και σε αυτό το concept στηρίχθηκε. Όταν μιλάμε για Family Guy, το αντικείμενο της σάτιρας δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αντιπαθητικός ή να ανήκει σε μια συγκεκριμένη «κάστα» ανθρώπων, για τους οποίους επιτρέπεται να κάνεις πλάκα. Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αταξικής κοινωνίας, όλοι κοροϊδεύουμε τους πάντες αρκεί αυτό που κάνουν να είναι αστείο.

Οι θιασώτες της συγκεκριμένης σειράς κινουμένων σχεδίων έχουν λυθεί από τα γέλια παρακολουθώντας σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, με ξεκάθαρες και απροσχημάτιστες αναφορές σε ρατσισμό, παιδοφιλία, αιμομιξία. Με λίγα λόγια, έχουν γελάσει με τα αστεία εκείνα που δεν είναι πολιτικά ορθό να αναπαράγει κανείς σε δημόσιο χώρο, όμως οι περισσότεροι -έστω και με μια μικρή δόση ενοχών- τα μοιράζονται με φίλους, πάντα με συνωμοτική (μπας και μας πάρει χαμπάρι κανείς) φωνή και το απαραίτητο κλείσιμο του ματιού.

Ο καθένας έχει ένα δικό του σύστημα αξιών και μπράβο του. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί και φυσικά έχει το δικαίωμα να αισθάνεται προσβεβλημένος ακόμη και να εξοργίζεται με εκείνους που δεν μοιράζονται τα πιστεύω του, χωρίς φυσικά να απαιτεί την αναγνώριση της δικής του αλήθειας ως παγκοσμίου, μοναδικής κι αδιαπραγμάτευτης.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τον κακό χαμό που προκάλεσε το Family Guy, αυτό είναι η απόλυτη δικαίωση της… μπανάλ και πολυφορεμένης θέσης: «Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις». Γιατί μια τέτοια διατύπωσε και η σειρά.

Τι θα γινόταν εάν η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί ποτέ;

Πηγή: sport-fm.gr 

Tags Family Guy
Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide