Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Bookmark and Share
11/10/2011
ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Δ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Η σεξουαλική επαφή είναι πολύ σημαντική για όλους μας. 'Όσο πιο βαθιά ικανοποίηση αντλούμε από αυτήν, τόσο καλύτερα νιώθουμε. Υπάρχουν όμως φορές που δεν είμαστε ιδιαίτερα «δυνατοί». Αυτό συμβαίνει για διάφορους λογούς σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία. 

Η στυτική δυσλειτουργία είναι διαταραχή η οποία δεν επιτρέπει στο άτομο τη σεξουαλική ικανοποίηση και μερικές φορές ακόμα και τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο κ. Αναστάσιο Καλαντζή, η αντιμετώπισή της είναι συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία στον άνδρα:
- Διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας
- Υποτονική σεξουαλική επιθυμία
- Σεξουαλική αποστροφή
- Πρόωρη εκσπερμάτιση
- Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
- Διαταραχή του οργασμού (ανοργασμία)
- Χρόνιο πυελικό άλγος
- Ανδρόπαυση - Ορμονικές διαταραχές
- Στυτική δυσλειτουργία
- Νόσος Peyronie
- Πριαπισμός
- Κάταγμα πέους

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ
Οι διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας σε ένα άτομο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η μακρόχρονη αποχή, οι διαπροσωπικές διαφορές με τη σύντροφο, η σωματική κόπωση, το χρόνιο στρες, τα θρησκευτικά και τα κοινωνικά ταμπού, η έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από το σεξ.

• Υποτονική σεξουαλική επιθυμία
Δυσκολία ή απουσία ερωτικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλικές δραστηριότητες.
• Σεξουαλική αποστροφή
Αποστροφή ή αποφυγή επαφής με τα γεννητικά όργανα και κάθε γενετικής σεξουαλικής επαφής είτε με ένα σύντροφο είτε μέσω αυτοϊκανοποίησης.
• Πρόωρη εκσπερμάτιση
Ορίζεται ως «η μη ικανότητα του άνδρα να ελέγχει ο ίδιος την εκσπερμάτισή του, με αποτέλεσμα να κορυφώνει χωρίς τη θέλησή του, με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό, πριν, κατά τη διάρκεια ή σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση και πριν το επιθυμήσει ο ίδιος». Η πάθηση αυτή οφείλεται σε ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες.
• Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
Καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας άνδρας να εκσπερματίσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή το ότι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό. Η πάθηση αυτή οφείλεται σε ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες.
• Διαταραχή του οργασμού (ανοργασμία)
Επανειλημμένη καθυστέρηση ή απουσία οργασμού ύστερα από μια φυσιολογική σεξουαλική διέγερση.
• Χρόνιο πυελικό άλγος
Συνεχόμενος ή επίμονος πόνος στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Τα αίτια όλων των προαναφερόμενων καταστάσεων μπορεί να είναι οργανικά (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού), ψυχογενή (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή να έχουν να κάνουν με την ηλικία. Το αποτέλεσμα ωστόσο πάντα είναι η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και η έντονη υποκειμενική ενόχληση. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.
 

• Ανδρόπαυση - Ορμονικές διαταραχές
Οι σύγχρονοι και δραστήριοι άνδρες προσδοκούν να παραμείνουν ενεργητικοί και αρρενωποί ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Γύρω στην εφηβεία η σπουδαιότερη ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη, φτάνει στα επίπεδα του ενηλίκου. Η διαδικασία, όμως, της γήρανσης είναι φυσιολογική και αναπότρεπτη. Είναι γεγονός ότι στα άτομα άνω των 50-55 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, παρατηρείται μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα τη μείωση και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους. Η ανδρόπαυση για τους άνδρες και αντίστοιχα η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες είναι από τις αναπόφευκτες παθήσεις (σύνδρομα). Με τον όρο «ανδρόπαυση» εννοούμε τη μείωση και την αναστολή παραγωγής των ανδρογόνων ορμονών και βασικότερα της τεστοστερόνης. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:
- Μειωμένη ερωτική επιθυμία (libido)
- Στυτική δυσλειτουργία
- Μειωμένη ένταση οργασμού
- Δυσκολία επίτευξης οργασμού
- Διαταραχές ύπνου
- Διαταραχές του ψυχισμού (μελαγχολία, άγχος, αδικαιολόγητος εκνευρισμός)
- Μείωση της ερυθροποίησης
- Μείωση της μυϊκής μάζας
- Μείωση της οστικής μάζας (οστεοπενία ή οστεοπόρωση)
- Μείωση των πνευματικών ικανοτήτων
- Μείωση της ανοσολογικής ετοιμότητας
- Αύξηση του λιπώδους ιστού

Η ερωτική επιθυμία (στύση και η αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα) παραμένει, αλλά με την πάροδο των ετών μειώνεται και είναι μία από τις βασικότερες αιτίες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στον άνδρα. Κάτω από αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες, ακόμα και η ανίχνευση των αιτιών είναι δυσχερής, αφού μπορεί να πρόκειται για οτιδήποτε, από έλλειψη επιθυμίας μέχρι χαμηλή παραγωγή ορμονών.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και τα αναβολικά στεροειδή, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το άγχος επηρεάζουν την παραγωγή των ορμονών στον ενδοκρινολογικό άξονα και μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης από τους όρχεις. Εντούτοις, η αποκατάσταση της χαμένης ζωτικότητας του άνδρα είναι εφικτή. Υπάρχουν και κυκλοφορούν στην αγορά πολλά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, η μη ελεγχόμενη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από τον προστάτη, καρκίνο του ήπατος και επιτάχυνση της αθηροσκλήρυνσης.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η σωστή ενημέρωση και η απομυθοποίηση του συγκεκριμένου θέματος, που παραμένει ταμπού, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία και για την καλή ποιότητα ζωής (βιολογική και ψυχολογική) των ανδρών μετά τα 50.

• INFO: Η ενημέρωση και η άρση των ταμπού γύρω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ σημαντικές τόσο για τη σωστή αντιμετώπιση όσο και για την καλή ποιότητα ζωής του άνδρα μετά τα 50. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ Δ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ, FEBU
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΟΥΡΟΛΟΓΟ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (EAU)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
WWW.KALANTZIS-UROLOGY.COM

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide