Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
Μήνας προσαρμογής
Bookmark and Share
05/09/2011
Jessa Hinton

Πάρ' το απόφαση: οι διακοπές τελείωσαν και ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στη δουλειά! Συνέβη πέρυσι, θα συμβεί και του χρόνου, αρκεί να συνεχίσουμε σε... δουλειά να βρισκόμαστε. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν τρόποι να κάνεις την προσαρμογή σου ευκολότερη, ώστε να μη σου κακοφανεί η μεταπήδηση από την ξαπλώστρα της παραλίας στην καρέκλα του γραφείου. Και ασφαλώς, όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν δύο «σχολές» (ας τις βαφτίσουμε «Α» και «Β»), που πρεσβεύουν διαφορετικά πράγματα σχετικά με το τι θα σε βοηθήσει στην προσαρμογή. Ανάλογα με το χαρακτήρα σου, διαλέγεις.

ΠΡΟΤΟΥ ΦΥΓΕΙΣ
α) Οι ειδικοί συμφωνούν ότι της αναχώρησης για διακοπές πρέπει να προηγείται η τακτοποίηση των εργασιακών εκκρεμοτήτων, ώστε και να μη σε βασανίζουν και να μην τις βρεις μπροστά σου όταν με το καλό επιστρέψεις. Προτείνουν, λοιπόν, να ενημερώσεις όλους τους συνεργάτες σου ότι θα απουσιάζεις το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως και να τους προτρέψεις να επικοινωνήσουν μαζί σου πριν φύγεις, αν χρειαστούν οτιδήποτε.
β) Η άλλη σχολή υποστηρίζει ότι, όπως χρειάζεσαι κάποιο διάστημα για να μπεις σε ρυθμούς γραφείου, έχεις ανάγκη και ένα αντίστοιχο για να περάσεις σε mood διακοπών και εξυπακούεται πως το τελευταίο δε γίνεται να σου τρώει μέρες άδειας. Γι' αυτό, την τελευταία εβδομάδα στη δουλειά μετατρέπεσαι στον αόρατο άνθρωπο – είσαι παρών μόνο για όσους χρειάζεσαι εσύ. Και, φυσικά, ό,τι μπορεί να γίνει αύριο μπορεί και να περιμένει 15 μέρες να επιστρέψεις...

α) Καλό θα είναι, προτού φύγεις για διακοπές, να κάνεις μια γενική καθαριότητα στο σπίτι. Φαινομενικά, αυτό μοιάζει άσχετο, όμως στην πραγματικότητα το απαστράπτον περιβάλλον απαλύνει τον καημό της επιστροφής και καθιστά ευκολότερη την ένταξη στους χειμερινούς ρυθμούς ζωής. Αν αισθάνεσαι κουρασμένος ή δεν έχεις χρόνο για λάτρα, μπορείς πάντα να προσλάβεις κάποιον να την κάνει για σένα.
β) Επειδή κλασικά περίμενες να σιδερωθεί (να κάνει τι;) και το τελευταίο μπλουζάκι μέχρι να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη βαλίτσα, το σπίτι θυμίζει αποδυτήρια χαμένων μετά από ντέρμπι. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι θα φύγεις, έχεις να καθαρίσεις καμιά εβδομάδα. Ειλικρινά, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις τώρα. Να φέρεις «γυναίκα» είναι πάντα μια λύση, ωστόσο εδώ που τα λέμε, καλύτερα να πιεις τα λεφτά μπίρες στην παραλία.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
α) Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο συχνότερες επαφές κρατάς με τους συνεργάτες, τόσο πιο εύκολη γίνεται η επιστροφή στη δουλειά, αφού είθισται τα πρόσωπα των συναδέλφων να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το εργασιακό περιβάλλον. Οπότε, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο να παίρνεις πού και πού κανέναν τηλέφωνο ή ακόμα και να κανονίσεις με τους συμπαθέστερους εξ αυτών κάποιο κοινό τριήμερο, αν βολεύουν τα προγράμματά σας. Στο κάτω κάτω, αυτούς έβλεπες ολόκληρη τη χρονιά, αυτούς θα βλέπεις –πιθανότατα– και την επόμενη.
β) Από τη μία, τα παραπάνω ακούγονται λογικά, ίσως όμως το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω και να μην ξανακούσεις τίποτα σχετικό με τη δουλειά ή τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν δουλεύεις με αχώνευτους, θα σου βγει σε καλό και θα καθαρίσει το κεφάλι σου. Αν, πάλι, οι συνεργάτες σου είναι χρυσά παιδιά, θα σου λείψουν και θα χαρείς περισσότερο όταν τους ξαναδείς.

α) Τις τελευταίες μέρες της άδειάς σου ξεκίνα σιγά σιγά να φέρνεις στο μυαλό σου όλα εκείνα που σου αρέσουν στη δουλειά. Σε κάνει να αισθάνεσαι δημιουργικός; Σε γεμίζει αυτοπεποίθηση; Πληρώνεσαι καλά; Σου δίνει τη δυνατότητα να χαλβαδιάζεις την κουκλάρα στο λογιστήριο; Δεν μπορεί, κάτι θα βρίσκεται που να σε πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο. Σε τελική ανάλυση, αν δεν υπάρχει τίποτα που να σε ανεβάζει εκεί μέσα, γιατί δεν παραιτείσαι να ησυχάσουν όλοι;
β) Όσο κι αν θέλεις να το ξεχάσεις, κοντοζυγώνει ο καιρός που θα επιστρέψεις και η ιδέα σε θλίβει. Στύβεις το μυαλό σου και δε βρίσκεις ούτε μία ευχάριστη ανάμνηση ούτε ένα ενδιαφέρον πρόσωπο ώστε να αισθανθείς καλύτερα. Ακόμα κι έτσι, δες τη δουλειά σου σαν αναγκαίο κακό, σαν κάτι που πρέπει να διεκπεραιώσεις για να ξαναπάς κάποια στιγμή διακοπές. Και για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, το γεγονός ότι έχεις δουλειά και σε περιμένει συνιστά από μόνο του ευτύχημα εσχάτως...


ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ
1. α) Προσπάθησε να επιστρέψεις ένα διήμερο προτού ξεκινήσεις δουλειά, ώστε να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να προσαρμοστείς στο περιβάλλον της πόλης. Το να πετάξεις από το μεσημεριανό μοχίτο στο beach bar και να προσγειωθείς απευθείας στην αίθουσα συνεδριάσεων και στα breaks για τσιγάρο θα κουρελιάσει τη ψυχολογία σου και θα ξεκινήσεις τη σεζόν με το αριστερό.
β) Ας υποθέσουμε ότι η άδειά σου διαρκεί 10 μέρες. Από αυτές το να χαρίσεις τις δύο στη δουλειά είναι εν μέρει δουλοπρεπές και πλήρως αδικαιολόγητο. Μιλάμε για το 20%! Το αφεντικό σου σου έχει χαρίσει ποτέ το 20% των ημερών που εργάζεσαι; Όχι! Μην το κάνεις ούτε εσύ. Πήγαινε στη δουλειά γραμμή απ’ το λιμάνι ή το αεροδρόμιο και άσ’ τους να νομίζουν ότι μόλις βγήκες απ’ τη μαρμίτα με την τεκίλα.

2. α) Έχοντας, όπως είπαμε, γυρίσει νωρίτερα, εκμεταλλεύσου το χρόνο ώστε να μπεις σταδιακά σε ρυθμούς καθημερινότητας. Ρύθμιζε το ξυπνητήρι σου όλο και πιο νωρίς, μέχρι να φτάσεις να ξυπνάς την ώρα που σηκωνόσουν για δουλειά. Κόψε τις καλοκαιρινές καταχρήσεις: πίνε λιγότερο, τρώγε ελαφρύτερα και πιο υγιεινά, ξάπλωνε στο κρεβάτι για ύπνο πολύ πριν ανατείλει ο ήλιος (ή λίγο αφότου δύσει). Με αυτές τις απλές προληπτικές κινήσεις, όταν φτάσει η ώρα να πας στη δουλειά, θα αισθανθείς σαν να μην έφυγες ποτέ για διακοπές.
β) Πρόκειται για τις τελευταίες μέρες των διακοπών σου. Μπορείς να τις περάσεις όπως ολόκληρη τη χρονιά που ακολουθεί ή μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις διακοπές. Με τη δουλειά θα ασχοληθείς σαν σημάνει η μαύρη ώρα να δουλέψεις. Μέχρι τότε απόλαυσε στο μέγιστο κάθε νύχτα. Το να μπεις σταδιακά σε ρυθμούς καθημερινότητας σημαίνει το εξής: Την πρώτη μέρα πήγαινε για δουλειά καθυστερημένος και με κατακλυσμιαίο hangover. Τη δεύτερη μέρα λιγότερο καθυστερημένος και με μικρότερο hangover κ.ο.κ. Κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα κατορθώσεις να εμφανιστείς στην ώρα σου και sober.

3. α)
Για να ελαττώσεις το άγχος του τι θα πρωτοπρολάβεις να κάνεις επιστρέφοντας, μπορείς να μειώσεις το χρόνο που θα σπαταλήσεις για τα εκατοντάδες e-mails που θα σου έχουν σταλεί στη δουλειά τσεκάροντάς τα από το σπίτι. Έτσι, θα γλιτώσεις πολύτιμες ώρες, που θα αφιερώσεις σε πιο ουσιαστικές ασχολίες.
β) Ο λόγος για τον οποίο διατηρείς δύο e-mails είναι γιατί θέλεις να διαχωρίζεις την επαγγελματική από την προσωπική σου ζωή. Οπότε, τα επαγγελματικά κοίτα τα στη δουλειά. Πρόκειται περί καθημερινής ιεροτελεστίας, την οποία οφείλεις να τηρείς απαρέγκλιτα.

4. α) Ένα μικρό tip για την ομαλότερη μετάβαση στην καθημερινότητα είναι να περιγράφεις σε όσους έχουν διάθεση να σε ακούσουν πόσο καλά πέρασες. Βάλε αν θες και μια φωτογραφία στο γραφείο. Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως αξιοποίησαν πλήρως το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους, αισθάνονται σίγουροι για τις ικανότητές τους. Άσε που ενθυμούμενος τις ωραίες στιγμές, θα παίρνεις κουράγιο ως τις επόμενες...
β) Το τελευταίο που θες είναι να σε κοροϊδεύουν οι άλλοι. Ως εκ τούτου, απαγορεύονται ρητά φωτογραφίες ή άλλα γελοία αναμνηστικά στο γραφείο. Το πρόβλημα δεν είναι το πώς αισθάνεσαι με τη διαχείριση που έκανες στο χρόνο σου, δεν είναι το αν και κατά πόσο πέρασες καλά στις διακοπές σου, αλλά το ότι αυτές έληξαν.

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide