Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
75 Χρόνια Jaguar
Bookmark and Share
02/02/2011
Jaguar

Οπως τα περισσότερα πράγματα στη Βρετανία, έτσι και η ιστορία της Jaguar ξεκίνησε με πολύ μεράκι και... παρανοϊκό τρόπο. Δύο συνονόματοι, φανατικοί μηχανόβιοι από το Μπλάκπουλ, αποφάσισαν να συνεταιριστούν το 1922 για να κατασκευάζουν μοτοσικλέτες με καλάθι. Ο Σερ Γουίλιαμ Λάιονς και ο Γουίλιαμ Γουόλμσλι βάφτισαν την εταιρεία τους Swallow Sidecar Company, ονομασία που, αν παρέμενε έως σήμερα, θα προκαλούσε σκωπτικά σχόλια στους αγγλομαθείς, μιας και το «swallow», εκτός από «χελιδόνι», σημαίνει στις μέρες μας και το happy end του πεοθηλασμού : την κατάποση! Ευτυχώς που στην πορεία το άλλαξαν, όπως και το αντικείμενο της εταιρείας. Ο Λάιονς, έχοντας πίστη στην εμπορική επιτυχία του σχεδίου του, συνεταιρίστηκε με τον Γουόλμσλι και μαζί απέκτησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας μια ακάλυπτη επιταγή των 1.000 λιρών. Το 1926 αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τα φτηνά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιώντας το σασί του Austin 7, ενός δημοφιλούς και φτηνού μοντέλου της εποχής, δημιούργησαν το δίχρωμο Austin Seven Swallow, που αν και κόστιζε μόνο 175 στερλίνες, θύμιζε καλό αυτοκίνητο.

Η επιτυχία του, όπως και η αποδοχή των μοντέλων που ακολούθησαν, άνοιξε την όρεξη του Λάιονς για μεγάλα πράγματα, όμως ο Γουόλμσλι δεν ασπάστηκε τους οραματισμούς του συνεταίρου του και αποχώρησε. Έτσι δεν κέρδισε το χαρακτηρισμό «Σερ» από τη βασίλισσα και την ιστορία...

Το 1935, πριν από 75 χρόνια, εμφανίστηκε το πρώτο μοντέλο με αλλαγμένη την ονομασία, αλλά και τη φιλοσοφία της εταιρείας. Το μοντέλο SS ήταν η πρώτη Jaguar που κυκλοφόρησε στους δρόμους και δεν ήταν καθόλου φτηνιάρικη. Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει πανέμορφες λιμουζίνες και εμβληματικά διθέσια. Τα μοντέλα της μπήκαν στα γκαράζ της καλής κοινωνίας και των εύπορων μποέμ. Στην Ελλάδα ο Σταμάτης Κόκοτας, μεγάλο όνομα στην εποχή του, με τις χαρακτηριστικές φαβορίτες του, ήταν κάτοχος –και τρελά ερωτευμένος μαζί της– μιας πανέμορφης Jaguar E-Type (λόγω της μακριάς μούρης της, λεγόταν και «πούρο»), με την οποία έπαιρνε μέρος και σε αγώνες. Τι τον γοήτευε; «Κατσαβιδιά και πεντοχίλιαρο», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει σε μια εποχή που το πεντοχίλιαρο αντιπροσώπευε ένα διευθυντικό μισθό! Τα μοντέλα της εταιρείας άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ελιτίστικα – τα ακριβά παιχνίδια της καλής κοινωνίας. Ο Τζέιμς Μποντ δεν οδήγησε ποτέ του μια Jaguar, επειδή ο Σερ Λάιονς αρνήθηκε να δώσει τρία αυτοκίνητα για τις ανάγκες της ταινίας Goldfinger από το μοντέλο που μόλις είχε παρουσιάσει, την Ε-Type.

Για τις ανάγκες, όμως, της ταινίας Die Another Day οι παραγωγοί έβαλαν τον Ζάο να κυνηγάει με μια Jaguar XKR την Aston Martin Vanquish τους Τζέιμς στους πάγους της Ισλανδίας. Κι αν ο Τζέιμς δεν ήταν ο «καλός», κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η κατάληξη του κυνηγητού... Μια άλλη Jaguar, με βρετανικές πινακίδες, έγινε συμπρωταγωνίστρια μιας εγχώριας «κινηματογραφικής ληστείας» το 1973, όταν πάρκαρε έξω από ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Από το εσωτερικό της κατέβηκε ένας... καθολικός ιερέας, ο οποίος στη συνέχεια υπό την απειλή καραμπίνας σήκωσε όλο το μετρητό του υποκαταστήματος. Ο καθολικός ιερέας ήταν ο Θοδωρής Βενάρδος, ο πιο εμβληματικός ίσως  Έλληνας ληστής και μπον βιβέρ, ο οποίος προτού ληστέψει την τράπεζα, είχε κλέψει την Jaguar.

Η Πάμελα Άντερσον οδηγεί σήμερα μια λευκή Jaguar XK, σημάδι πως το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο toy for boys. Πίσω από το κεφάλι του «ιαγουάρου» κάθονται αναπαυτικά και η βασίλισσα της Βρετανίας, οι Μπέκαμ, ο Μίστερ Μπιν, αλλά και ο «δικός μας» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που έχει μια αντίκα και την υπεραγαπά. Όλοι αυτοί είναι λίγοι μόνο από τους celebrities που έχουν υποκύψει στη γοητεία των μοντέλων της.

Η εταιρεία που πριν από 75 χρόνια ξεκίνησε να κατασκευάζει καλόγουστα φτηνά αυτοκίνητα, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 παρουσίασε αυτοκίνητα για playboys και σήμερα κατασκευάζει executive cars πέρασε στις μέρες μας στα χέρια της ινδικής Tata! Το γεγονός αυτό αποτελεί χαστούκι στο μάγουλο της Γηραιάς Αλβιώνας –η πρώην αποικία αποκτά ένα από τα «διαμάντια του θρόνου» της–, ωστόσο η εξαγορά αυτή επέτρεψε στην Jaguar να γιορτάζει τα 75α γενέθλιά της και σε 10.000 εργαζόμενους να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide