Δεκέμβριος (Τεύχος 225)
Community
wootafak
crazy58
juampy
ktsap66
boy75
Jumpertime
proestakis
s0bak0v0d
chtsip
CHRIS FOUNTIS
Nikosng
FUNEC
ANGEL9999
Horsepower
wapaul
Στάθης
mariossima
enzo21
STELIO64
thomas59
aris1971
kritonxan
Σύνολο μελών: 5765 | Εγγραφή
WINE
Bookmark and Share
14/02/2011
wine

ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ
Το χρώμα του κρασιού δεν καθορίζεται από αυτό των σταφυλιών. Οι χρωστικές ουσίες περιέχονται στα στέρεα μέρη της ρώγας (φλοιός) και όχι στο χυμό. Ο μούστος τόσο για το λευκό κρασί όσο και για το κόκκινο είναι ανοιχτόχρωμος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο φλοιός αφαιρείται πριν από τη ζύμωση για την παραγωγή λευκού κρασιού, ενώ παραμένει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης για την παραγωγή κόκκινου. Στην περίπτωση του ροζέ, ο φλοιός αφαιρείται εντός 24ώρου.

ΕΙΣΑΙ Ο... ΚΑΙ ΛΕΓΕΣΑΙ...
Η ετικέτα του κρασιού είναι η ταυτότητά του. Αρχικά πιστοποιεί την αυθεντικότητα ενός κρασιού, ότι παρασκευάστηκε σύμφωνα με την ισχύουσα για την περιοχή ή τη χώρα νομοθεσία. Επιπλέον, γνωστοποιεί το είδος του κρασιού, τη σοδειά του, την προέλευσή του (τον αμπελώνα, δηλαδή), το όνομα του παραγωγού, τη χωρητικότητα της φιάλης, την αλκοολική δύναμη του αποστάγματος και, στην περίπτωση που το κρασί προορίζεται για εξαγωγή, τη χώρα παραγωγής του. Από κει και πέρα, υπάρχουν δεκάδες προαιρετικές ενδείξεις που μπορεί να συμπεριλάβει ο παραγωγός είτε για να πληροφορήσει περαιτέρω είτε για λόγους καθαρά διαφημιστικούς.

ΤΗΣ ΜΟΔΟΣ

Μαζί με τον ερχομό στην Ελλάδα της –επιπέδου «ρόκα-παρμεζάνα»– γκουρμέ κουζίνας άρχισε να αυξάνεται και η ζήτηση για ποικιλίες κρασιών του εξωτερικού. Αναπόφευκτα ξεκίνησε και η καλλιέργεια στη χώρα μας ξένων ποικιλιών μεγάλης πλαστικότητας (με δυνατότητα απόδοσης σε διάφορα εδάφη και κλίματα), όπως τα Cabernet Sauvignon και τα Gewurztraminer. Επειδή, βέβαια, αυτά τα πράγματα αλλάζουν, τα κρασιά από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών έχουν πάρει και πάλι τα πάνω τους.

ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

Μέχρι σήμερα κανένα κρασί δεν μπορεί να φέρει το πράσινο σήμα «ΑΒ» και να χαρακτηρίζεται «βιολογικό» κι αυτό διότι, ενώ υπάρχουν καθορισμένες προδιαγραφές για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού (χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα κ.λπ.), δεν έχουν θεσπιστεί πανευρωπαϊκά ανάλογες για τη διαδικασία της οινοποίησης. Έτσι, νομικά κατοχυρωμένες είναι μόνο οι ενδείξεις «κρασί βιολογικής καλλιέργειας» ή «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ

Ένα βραβευμένο κρασί δεν είναι απαραίτητα ένα καλό κρασί. Κάθε χρόνο διοργανώνονται περισσότεροι από 80 διαγωνισμοί και διακρίνονται πάνω από 10.000 ετικέτες. Με την εξαίρεση των εξαιρετικά αξιόπιστων διεθνών διαγωνισμών (Concours Mondial de Bruxelles, Vinalies Internationales de Paris, Selectiones Internationales), σε αρκετούς άλλους η αυστηρότητα απουσιάζει και οι επιτροπές δεν αποτελούνται πάντα από επαγγελματίες γευσιγνώστες.

Sitemap    Top Εγγραφή| Είσοδος Playboy Worldwide